Ίων Δραγούμης: 100 χρόνια από την εκτέλεση του.

Η μοιραία Παρασκευή 31 Ιουλίου 1920

100χρόνια από τη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη

Διπλωμάτης, πολιτικός και συγγραφέας. Aνάλωσε τη ζωή του στην προάσπιση των εθνικών υποθέσεων, μέχρις ότου πέσει και ο ίδιος θύμα του Εθνικού Διχασμού το 1920.

…Το 1899 εισήλθε στο διπλωματικό σώμα και το 1902 τοποθετήθηκε ως υποπρόξενος στο Γενικό Προξενείο του Μοναστηρίου. Από τη θέση αυτή και με τη συνεργασία του πατέρα του και του γαμπρού του Παύλου Μελά εργάστηκε επίμονα για την οργάνωση των ορθοδόξων κοινοτήτων της Μακεδονίας κατά των Βούλγαρων σχισματικών, γνωστών και ως κομιτατζήδων.

Τα επόμενα χρόνια υπηρέτησε ως πρόξενος στις Σέρρες (1903), στον Πύργο Βουλγαρίας, στη Φιλιππούπολη (1904), στην Αλεξανδρούπολη (τότε Δεδέαγατς) και στην Αλεξάνδρεια, όπου γνώρισε τους δύο έρωτες της ζωής του: την Πηνελόπη Δέλτα και τη Μαρίκα Κοτοπούλη. Το 1907 τοποθετήθηκε στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης με τον βαθμό του γραμματέα. Η παραμονή του εκεί συνέπεσε με την Επανάσταση των Νεοτούρκων.

Ξεχώριζε τόσο για τις πολιτικές και διπλωματικές του ικανότητες, όσο και για την πνευματικότητα και την αγνή φιλοπατρία του.

Δολοφονήθηκε στην Αθήνα, το μεσημέρι της 31ης Ιουλίου του 1920, σε δημόσια θέα. Άνθρωποι σαν τον Δραγούμη εκπροσωπούν το λαμπρό πνεύμα του ελληνισμού και την αποφυγή του εθνικού διχασμού.

Προηγούμενο άρθροΑπόστολος Δαβής: “Τι είδους ανάπτυξη θέλει η Δημοτική Αρχή Σουφλίου;”
Επόμενο άρθροΚορωνοϊός: Κατέληξε 59χρονος από Ξάνθη – Στους 204 οι νεκροί στην Ελλάδα