Κινήσεις εκτόνωσης της έντασης γίνονται παρασκηνιακά σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και η προσοχή  φαίνεται να είναι η αποφυγή της  σύγκρουσης Ελλάδας και Τουρκίας….Πάσι θυσία;

Η Γερμανία, η οποία αυτό το εξάμηνο προεδρεύει της Ε.Ε., καταβάλλει προσπάθειες αποκλιμάκωσης και έναρξης διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Άγκυρα επιχειρεί διά της έντασης και τεντώνοντας το σχοινί, να σύρει την Αθήνα σε έναν διάλογο με τουρκικούς όρους.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την τουρκική εκδοχή του διαλόγου, πως στην ατζέντα θα περιληφθούν τα «ζητήματα» του Αιγαίου, των νησιών (αποστρατιωτικοποίηση), των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων, όπως και το θέμα των ερευνών και γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Περαιτέρω, είναι και τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας  που χαρακτηρίζεται Τουρκική και η εκλογή μουφτή στη Θράκη μας !

Είναι σαφές πως η κατοχική Τουρκία θέλει διαμοιρασμό του Αιγαίου και ανατροπή της Συνθήκης της Λωζάνης σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Για την Κύπρο, παραπέμπει σε αυτή τη φάση -μετά τις ψευδοεκλογές, που χρονικά τοποθετούνται τον ερχόμενο Οκτώβριο- σε μια άτυπη Πενταμερή, με βασικό ζήτημα το ενεργειακό.

Οι δύο παράλληλες διαδικασίες σε κάποια φάση θα «συναντηθούν» και θα συνθέσουν προφανώς μια συμφωνία-πακέτο.

www.philenews.com

Προηγούμενο άρθροΗ μεθόριος θωρακίζεται με νέους συνοριοφύλακες
Επόμενο άρθροΜητρ. Μεσογαίας Νικόλαος: Να φτιάξουμε Αγία Σοφία εκεί που θα γινόταν τζαμί