Ολοκληρωτική καταστροφή σε μεγάλες εκτάσεις καλλιέργειας κηπευτικών, ελιάς, μηλιάς, αχλαδιάς, αμπελιών, καρπουζιών αλλά και σε υποδομές, όπως θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και μάλιστα πολυκαρβουνικής επικάλυψης, ηλιακούς θερμοσίφωνες, κλπ,  προκάλεσε το μπουρίνι και η χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή Αλεξανδρούπολης και Βορείου Έβρου την Πέμπτη 27/7/2017.

Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο, μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση και -επιπλέον- δεν διασφαλίζει την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους.

Φυσικά εκτός από τις καλλιέργειες υπάρχει και το ζήτημα των υποδομών που δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ, όπως θερμοκήπια, υλικά συσκευασίας προϊόντων, μηχανήματα και άλλως εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για την αγροτική παραγωγή και έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή και εμποδίζετε έτσι η ομαλή συνέχιση της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε:

– Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για το σύνολο των ζημιών στην ΠΕ Έβρου, με έγκαιρη πρόσληψη του απαραίτητου γεωτεχνικού προσωπικού.

– Να αποζημιωθούν επιτέλους δίκαια και έγκαιρα για το 100% των ζημιών που υπέστησαν οι υποδομές που χρησιμοποιούνται στην αγροτική παραγωγή και δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΤΡΕΛΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμος Διδυμοτείχου συνεχίζει τη χρηματοδότηση της ανασκαφής της Πλωτινόπολης με διάθεση του ποσού των 40.000
Επόμενο άρθροΕυχαριστήριο Μητροπολίτου Ανθίμου προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ του ΠΓΝΕ.