ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Διάταξη για καταβολή ως και τριπλάσιας αποζημίωσης στις απολύσεις που θεωρούνται ως «καταχρηστικές», εφόσον ο εργαζόμενος δεν προσφύγει δικαστικά για να διεκδικήσει μισθούς υπερημερίας ή και υποχρεωτική επαναπρόσληψη, εντάσσεται στο εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ το ωράριο εργασίας θα μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται πάνω και κάτω από το 8ωρο, κατόπιν συμφωνίας εργοδοτών και εργαζομένων, και χωρίς καμία μεταβολή των αποδοχών.

Το εργασιακό νομοσχέδιο (που περιέχει περί τα 110 άρθρα) μπαίνει στην τελική ευθεία με στόχο να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το Πάσχα.

Τι αλλάζει στο 8ωρο 

Στο ωράριο εργασίας αυτό που αλλάζει επί της ουσίας είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούν οι εργαζόμενοι μιας επιχείρησης να «τα βρίσκουν με τον εργοδότη και να συμφωνούν σε αυξομείωση στο 8ωρο μέσα σε μια περίοδο 6 μηνών. Το καθεστώς αυτό είναι γνωστό ως διευθέτηση του χρόνου εργασίας και είναι ψηφισμένο με το Νόμο 2639 από το 1998, ενώ έχει τροποποιηθεί με σειρά διατάξεων σε μετέπειτα εργασιακούς νόμους (όπως του Νόμου 2874/2000, 3385/2005 και του πιο πρόσφατου 3846/2010).

Το νέο στοιχείο που εισάγει το εργασιακό νομοσχέδιο είναι ότι αυξάνει τα περιθώρια ευελιξίας στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, παρέχοντας αφενός το δικαίωμα προσφυγής σε αυξομείωση στο 8ωρο για μια περίοδο αναφοράς ως 6 μήνες αντί 4 μηνών που είναι σήμερα, δίδοντας τη δυνατότητα να ζητούν διευθέτηση ωραρίου και οι εργαζόμενοι σε ειδικές περιπτώσεις, και τέλος προσθέτοντας και τις ατομικές συμβάσεις στα είδη των συμβάσεων που θα εφαρμόζεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Δεν αλλάζει ο κορμός της ρύθμισης, που προϋποθέτει να υπάρχει συμφωνία εργαζομένου και εργοδότη είτε σε συλλογικό είτε και σε ατομικό επίπεδο για να προχωρήσει η οργάνωση του χρόνου εργασίας και να μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται το 8ωρο ανάλογα με τη συμφωνία των δύο πλευρών.

Για παράδειγμα με τη νέα ρύθμιση ο εργαζόμενος θα μπορεί να συμφωνεί με τον εργοδότη σε ατομικό επίπεδο πλέον να δουλεύει 10ωρο ή 12ωρο κάποιες μέρες της εβδομάδας ή του μήνα μέσα σε μια περίοδο 6 μηνών με αντάλλαγμα εντός του ίδιου εξαμήνου οι επιπλέον ώρες δουλειάς να επιστραφούν στον εργαζόμενο είτε με μείωση ωραρίου είτε με επιπλέον άδεια. Σε κάθε περίπτωση, οι αμοιβές θα είναι ίδιες είτε με την αύξηση του ωραρίου είτε με το μείωσή του ή την επιπλέον άδεια.

Μονομερώς

Αγκάθι στο θέμα της διευθέτησης είναι οι περιπτώσεις όπου δεν επιτυγχάνεται συμφωνία των δύο μερών. Ο νόμος όπως ισχύει σήμερα δίδει τη δυνατότητα στον εργοδότη να επιβάλει μονομερώς τη διευθέτηση, αφού προηγηθούν όμως κάποια στάδια διαβούλευσης σε συλλογικό επίπεδο με τους εργαζομένους και αποτύχουν, και υπό την προϋπόθεση ότι η διευθέτηση προκρίνεται ως έσχατη λύση για να αποφευχθεί το λουκέτο της επιχείρησης. Μένει να ξεκαθαριστεί αν θα υπάρχουν διευθετήσεις «έκτακτης ανάγκης» στο νέο νομοσχέδιο, τέτοιες δηλαδή που να επιτρέπουν σε μια επιχείρηση να καταφύγει μονομερώς σε αυξομείωση του 8ωπου για να μην κλείσει οριστικά.

Επίσπευση…

Στο σκέλος των αποζημιώσεων για τις απολύσεις που προσκρούουν σε καταχρηστικές πρακτικές, η νομοθετική ρύθμιση που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, έχει στόχο την απεμπλοκή εργοδοτών και εργαζομένων από χρονοβόρες δικαστικές διενέξεις που πολλές φορές καταλήγουν σε συμβιβασμούς με αμφιλεγόμενα οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Το νέο καθεστώς δεν θα ακυρώνει το δικαίωμα των εργαζομένων να προσφεύγουν δικαστικά όταν θεωρούν ότι η απόλυσή τους είναι καταχρηστική για να διεκδικήσουν μισθούς υπερημερίας ή ακόμη και επαναπρόσληψη, πλην όμως θα παρέχει μια ενδιάμεση επιλογή στον εργαζόμενο, αυτή της παραίτησης από ένδικα μέσα, εφόσον εντός 3μήνου που είναι η προθεσμία δικαστικής προσφυγής αποδεχτεί υψηλότερη αποζημίωση που μπορεί να φτάνει και στο τριπλάσιο της αρχικής.

Καταχρηστική είναι η απόλυση όταν το δικαίωμα του εργοδότη να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας υπερβαίνει τα όρια της καλής πίστης, των χρηστών ηθών και του κοινωνικού ή οικονομικού σκοπού του δικαιώματος. Πολλές περιπτώσεις απόλυσης έχουν κριθεί από τα δικαστήρια σαν καταχρηστικές, όπως οι «εκδικητικές απολύσεις» ή λόγω νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης του εργαζόμενου ή λόγω δικαστικής διεκδίκησης των αξιώσεών του ή λόγω αρνήσεώς του να δεχθεί δυσμενή μεταβολή που παρανόμως και εκτός σύμβασης ζητείται από τον εργοδότη κ.λπ.

Η αυξημένη αποζημίωση δεν θα αφορά τις απολύσεις που είναι παράνομες και απαγορεύονται διά νόμου, όπως των εγκύων για 18 μήνες μετά τον τοκετό, των εργαζομένων που είναι σε κανονική άδεια, των συνδικαλιστικών στελεχών κ.λπ.

Στις περιπτώσεις των καταχρηστικών απολύσεων η αποζημίωση που θα μπορεί να πάρει ένας εργαζόμενος παραιτούμενος από δικαστική διένεξη θα μπορεί να φτάνει ως και 36 μισθούς, ενώ αν έχει συμπληρώσει τα 17 χρόνια προϋπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη ως το 2012, θα έχει έξτρα αποδοχές και από το πριμ της αποζημίωσης, που είναι ένας επιπλέον μισθός με πλαφόν τις 2.000 ευρώ για κάθε έτος από το 17ο και μετά.

Κάρτα εργασίας για μισθούς και υπερωρίες

Με το εργασιακό νομοσχέδιο θεσπίζεται για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα και η κάρτα εργασίας που θα συνδέεται με το σύστημα «Εργάνη» και μέσα από αυτό ο κάθε εργαζόμενος θα ξέρει πόσες είναι οι ώρες εργασίας του, πόσες οι υπερωρίες που του ζητήθηκαν και πόση η έξτρα αμοιβή. Η κάρτα εργασίας θα ξεκινήσει από τις τράπεζες, στη συνέχεια θα εφαρμοστεί για τους εργαζομένους στα σούπερ μάρκετ, στις μεγάλες εταιρίες και στόχος είναι να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις. Με την κάρτα εργασίας δεν θα είναι εύκολη καμία παραβίαση του ωραρίου χωρίς προηγούμενη δήλωση του χρόνου εργασίας στο σύστημα Εργάνη και στην πράξη θα μπει τέλος στις αδήλωτες και απλήρωτες υπερωρίες. Κατά έμμεσο τρόπο, δε, ο κάθε εργαζόμενος θα έχει και τον πλήρη έλεγχο των εισφορών και του χρόνου ασφάλισής του, αφού ό,τι θα περνιέται από την κάρτα εργασίας θα αντανακλά στις δηλωμένες αμοιβές από εργασία, άρα και στις ασφαλιστικές εισφορές που έχουν πληρωθεί για τη σύνταξη.

Κωστής Χατζηδάκης: Κατοχυρωμένο το 8ωρο, «fake news» από ΣΥΡΙΖΑ

Οι αλλαγές στο εργασιακό έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να καταγγέλλει «ως παγκόσμιους πρωταθλητές στα ψέματα» όσους από τον ΣΥΡΙΖΑ επιτίθενται στο νομοσχέδιο με «fake news» περί κατάργησης του 8ώρου.

«Το 8ωρο ήταν και παραμένει προφανώς κατοχυρωμένο», τόνισε χθες σε δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης και αναφορικά με τη διευθέτηση του ωραρίου είπε ότι «ισχύει εδώ και 30 χρόνια με κοινοτική οδηγία και προφανώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει καταργηθεί το 8ωρο, εκτός αν το κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το αντιλήφθηκε ούτε ο ίδιος, κρατώντας τις διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας όσο ήταν στην εξουσία».

Παραδέχτηκε ότι η ρύθμιση για τη διευθέτηση του ωραρίου με συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων έχει περιορισμένη χρήση στην Ελλάδα και πρόσθεσε ότι αυτό που προσθέτουμε είναι ότι «ο εργαζόμενος, εάν τον εξυπηρετεί, μπορεί να το ζητήσει και μόνος του από τον εργοδότη. Είναι μια ρύθμιση που μπορεί να προχωρήσει μόνο μετά από αίτημα του ίδιου του εργαζόμενου, λόγω προσωπικών ή οικογενειακών επιλογών», συμπλήρωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πετώντας το μπαλάκι στον ΣΥΡΙΖΑ: «Αν π.χ. ένας νέος εργαζόμενος, θέλει να εργαστεί σε μια περίοδο του χρόνου λίγο περισσότερο, για να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα μία εβδομάδα παραπάνω άδεια, σε τι ενοχλεί αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύουν ότι μπορούν να κανονίσουν τη ρύθμιση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζόμενων από την Κουμουνδούρου καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι;».

Για την τηλεργασία θεσπίζεται η αποσύνδεση του εργαζομένου, που σημαίνει ότι δεν θα είναι υποχρεωμένος σε παροχή εργασίας μετά τη λήξη του ωραρίου που έχει συμφωνήσει με τον εργοδότη και σε καμία περίπτωση οι αμοιβές και οι όροι της σύμβασης δεν μεταβάλλονται.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ 

(χωρίς προειδοποίηση)

Χρόνος υπηρεσίας στον ίδιο εργοδότη Μισθοί αποζημίωσης Μισθοί αποζημίωσης «καταχρηστικής απόλυσης» (διάταξη υπό εξέταση)
1 έτος έως 4 έτη 2 μηνών Εως 6 μηνών
4 έως 6 έτη 3 μηνών Εως 9 μηνών
6 έως 8 έτη 4 μηνών Εως 12 μηνών
8 έως 10 έτη 5 μηνών Εως 15 μηνών
10 έτη 6 μηνών Εως 18 μηνών
11 έτη 7 μηνών Εως 21 μηνών
12 έτη 8 μηνών Έως 24 μηνών
13 έτη 9 μηνών Εως 27 μηνών
14 έτη 10 μηνών Εως 30 μηνών
15 έτη 11 μηνών Εως 33 μηνών
16 έτη και άνω 12 μηνών Εως 36 μηνών
Σημείωση: Με το Νόμο 4093/2012 για εργαζόμενους με 17 έτη και άνω στον ίδιο εργοδότη μέχρι τον Νοέμβριο του 2012, καταβάλλονται 12 μισθοί αποζημίωσης και πρόσθετη αποζημίωση με πλαφόν μηνιαίου μισθού τις 2.000 ευρώ για κάθε έτος από το 17ο μέχρι το 28ο έτος.
Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση των Βουλευτών Έβρου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος για τους δασικούς χάρτες της Σαμοθράκης
Επόμενο άρθροΦωτίζεται το κάστρο του Άβαντα