Μετά τα γαλλικά Rafale και τις φρεγάτες Belharra, που αναμένεται να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα προμηθεύεται από το Ισραήλ το «φονικό» σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων Spike Nlos υψώνοντας «ασπίδα πυρός» πάνω από τα ελληνικά νησιά. Το μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με διαδικασίες fast track, προκαλεί άγχος και εκνευρισμό στην Τουρκία με την Αγκυρα να αναζητά τρόπους να αποκαταστήσει τη διαφαινόμενη ανατροπή των στρατιωτικών ισορροπιών στην περιοχή τα επόμενα χρόνια.

Η επιστολή του μόνιμου αντιπρόσωπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου στο γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αποτελεί την τελευταία μεγάλη πρόκληση της γειτονικής χώρας. Η Τουρκία με τον πλέον επίσημο τρόπο και στο ανώτατο διεθνές επίπεδο υποστηρίζει ότι δεν υφίσταται κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Λήμνος και Σαμοθράκη) από τη στιγμή, που στα νησιά αυτά βρίσκονται ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ απειλούν ευθέως τη χώρα μας προαναγγέλλοντας ενέργειες για την «προάσπιση της Γαλάζιας Πατρίδας».

Πλήγματα ακριβείας σε αποστάσεις 32 χιλιομέτρων

Και μπορεί οι Τούρκοι απόστρατοι στρατηγοί να παρελαύνουν στα τηλεοπτικά στούντιο της Αγκυρας και με προκλητική άνεση να αναλύουν τον τρόπο με τον οποίο οι τουρκικές δυνάμεις θα καταλάβουν ελληνικά νησιά, όμως οι επιτελείς της Στρατιάς του Αιγαίου στη Σμύρνη, που σχηματίστηκε τον Ιούλιο του 1975 και αποτελείται από 130.000 στρατιώτες, προβληματίζονται. Αιτία η επικείμενη ένταξη στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και στο Πολεμικό Ναυτικό των αντιαρματικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς της ισραηλινής Rafael, που αναβαθμίζουν κατακόρυφα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων σε κρίσιμους τομείς.

Οι Spike Nlos φορτώνονται στα Apache και σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού

Το πανίσχυρο οπλικό σύστημα εκτός των χερσαίων σχηματισμών στα σύνορα της χώρας θα ενισχύσει και την Αεροπορία Στρατού καθώς τους ισραηλινούς πυραύλους θα φέρουν και τα επιθετικά ελικόπτερα Apache, που σημειωτέον θα αναβαθμίσει η επίσης ισραηλινή Elbit, η οποία έχει αναλάβει την ανάπτυξη του κέντρου Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Επιπρόσθετα, η ναυτική έκδοση του Spike Nlos θα τοποθετηθεί σε ευέλικτες μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού και σε σκάφη ανορθόδοξου πολέμου των ειδικών δυνάμεων αυξάνοντας τις δυνατότητες τους για εξαπόλυση πλήγματος ακριβείας σε μεγάλες αποστάσεις.

Image

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Spike Nlos, του συστήματος πυραύλων πολλαπλών χρήσεων, είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε πλατφόρμα παρέχοντας στον πυροβολητή τη μοναδική ικανότητα να επιτίθεται σε στόχους σε μεγάλες αποστάσεις χωρίς οπτική επαφή τροποποιώντας την πορεία του βλήματος κατά τη διάρκεια της πτήσης και εξουδετερώνοντας στόχους μέρα και νύχτα και σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Το ισραηλινό σύστημα «σφραγίζει» Αιγαίο και Εβρο

Η επιλογή του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος ουσιαστικά «σφραγίζει» τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δημιουργώντας νέα δεδομένα σε μία ενδεχόμενη αποβατική απόπειρα των Τούρκων καθώς σε μία τέτοια περίπτωση οι χερσαίες και ναυτικές δυνάμεις εμπλοκής θα αποτελούσαν «κλειδωμένους» στόχους των ελληνικών Spike Nlos πριν καν ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους από τις τουρκικές ακτές. Αντίστοιχα, στη συνοριογραμμή του Εβρου η εκπόνηση οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας από μέρους της Τουρκίας θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη πλέον ότι οι τουρκικές μηχανοκίνητες ταξιαρχίες και οι συγκεντρώσεις πυροβολικού θα βρεθούν αυτομάτως εκτεθειμένες, εκτός των υπολοίπων ελληνικών όπλων, και στα καταστροφικά πλήγματα των Spike Nlos. Η ενσωμάτωση δε, των κατευθυνόμενων βλημάτων στα Apache, σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και σε σκάφη των Ειδικών Δυνάμεων δημιουργεί σε αέρα και θάλασσα ένα κινούμενο οπλοστάσιο κρούσης σημαντικών στόχων στη συνοριακή γραμμή.

ΠΗΓΗ www.reader.gr

Προηγούμενο άρθροΙωάννης Μάζης: Η ελληνογαλλική συμφωνία είναι εξαιρετική
Επόμενο άρθροΟ Γιώργος Κατρούγκαλος στον Έβρο