Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Έβρου Π. Παπαδάκη, με θέμα: «Αντισταθμιστικά οφέλη από...

Ερώτηση του Βουλευτή Ν. Έβρου Π. Παπαδάκη, με θέμα: «Αντισταθμιστικά οφέλη από την κατασκευή του έργου FSRU, στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Αλεξανδρούπολη Ν. Έβρου, 16/01/2024

Του: Παπαδάκη Παράσχου Βουλευτή Ν. Έβρου.

ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΘΕΜΑ: «Αντισταθμιστικά οφέλη από την κατασκευή του έργου FSRU, στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης».

Κύριε Υπουργέ,

Τον Ιανουάριο του 2015 εκδόθηκε στην εταιρεία ιδιωτικών συμφερόντων «GASTRADE Α.Ε.», άδεια για την κατασκευή του έργου FSRU, στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Σκοπός του έργου είναι η διασφάλιση νέων ποσοτήτων φυσικού αερίου για την τροφοδοσία της Ελληνικής και της Περιφερειακής αγοράς της Νοτιο – Ανατολικής Ευρώπης, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην διεύρυνση των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου και στην ενεργειακή ασφάλεια. Αρχικά η άδεια προέβλεπε την παροχή αερίου από τον ΑΣΦΑ μόνο στο Εθνικό σύστημα φυσικού αερίου. Η «GASTRADE Α.Ε.» το 2018 με αίτημα της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την σύνδεση του ΑΣΦΑ Αλεξ/πολης με τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας – Βουλγαρίας. Με την υπ’αριθ. 8377/25-11-2020 το αίτημα εγκρίθηκε. Στις 17/12/2023 κατέπλευσε στην Θαλάσσια περιοχή της Αλεξ/πολης το ειδικά διαμορφωμένο δεξαμενόπλοιο και επαναρεποίησης του υγροποιημένου φυσικού αερίου και στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του. Όπως είναι αυτονόητο ένα τόσο μεγάλο έργο κομβικής σημασίας επιβάλλετε να προσδώσει στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης και γενικά του Ν. Έβρου οφέλη ήτοι, αντισταθμιστικά – είσπραξη ανταποδοτικών τελών – είσπραξη τελών διέλευσης. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει φανεί μέχρι σήμερα. Δυστυχώς από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχουμε δει καμία κίνηση προς την σωστή κατεύθυνση διεκδικώντας οφέλη για την Αλεξανδρούπολη. Μετά λύπης διαπιστώνω ότι για ακόμη μια φορά ότι το βάρος στην πλάτη μας θα το επικαρπώνονται τα μεγάλα αφεντικά και ολιγάρχες. Αυτό φυσικά είναι απαράδεκτο και δείχνει την πολιτική αδιαφορίας για τον Έβρο.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1.Η Αλεξανδρούπολη και γενικά η περιοχή του Ν. Έβρου θα έχει αντισταθμιστικά οφέλη από το εν λόγω έργο και αν ναι ποια είναι αυτά;

2. Σε αρνητική απάντηση να μας απαντήσετε γιατί δεν προβλέφθηκαν;

Ο ερωτών βουλευτής

Παπαδάκης Παράσχος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version