Ενημερώνουμε δημόσια και προς γνώσιν των πολιτών, για την μηνυτήρια αναφορά  κατά του επικεφαλή της Δημοτικής παράταξης ΑΝΑΣΑ, από τον κ. Ευάγγελο Λαμπάκη, Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης, για τα αδικήματα της εξύβρισης και της συκοφαντικής δυσφήμισης δια του τύπου της ψευδούς καταμήνυσης.
Με αυτή του πλέον την ενέργεια είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι ο κ. Δήμαρχος επιχειρεί να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου, δεν εδράζεται σε καμία λογική και νομική βάση και έχει αποκλειστικά στόχο τόσο την δημιουργία εντυπώσεων όσο και τον εκφοβισμό των πολιτικών του αντιπάλων.
Στην προσπάθεια αυτή, αγνοεί ή δεν θέλει να αποδεχθεί, πως σε όλη την χώρα αλλά και παγκοσμίως, είναι καθιερωμένο πλέον το πολιτικό σύστημα να ασκεί ευρύτατη κριτική σε καθημερινή πλέον βάση, τόσο στο Facebook, όσο και στο Twitter και πως παρά μόνο σε ολοκληρωτικά καθεστώτα στοχοποιείται το διαδίκτυο, γεγονός που συμβαίνει δυστυχώς και στην γειτονική μας Τουρκία.
Εκατομμύρια πολίτες και πολιτικά πρόσωπα σε όλο τον κόσμο, διατηρούν προσωπικό λογαριασμό στο Facebook, ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης παγκόσμιας εμβέλειας. Ο όρος μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ή αλλιώς social media) αναφέρεται στα μέσα αλληλεπίδρασης ομάδων ανθρώπων μέσω διαδικτυακών κοινοτήτων. Δεν απαιτείται ενδελεχής επιμέλεια, μιας και είναι εγκατεστημένα αυτόματα συστήματα, τα οποία παρέχουν την δυνατότητα σύνταξης μιας καταχώρησης με πολύ λίγα βήματα.
Επί πλέον παρέχεται η δυνατότητα σχολίων από άλλα πρόσωπα είτε επώνυμα είτε με ψευδώνυμα, μέσω ενός μηχανισμού δυναμικής επικοινωνίας και ελεύθερης πρόσβασης, δίχως όμως αυτό να αποτελεί τον αυτοσκοπό του κατόχου τους και χωρίς την γενική υποχρέωση ελέγχου αυτών.
Στην προκειμένη περίπτωση και στο συγκεκριμένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης,σε λογαριασμό του οποίου κάτοχος είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος κ.Παύλος Μιχαηλίδης και ανάμεσα σε ένα μεγάλο πλήθος (όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στην ίδια την έγκλιση) καθημερινών αναρτήσεών του, με θέματα ποικίλης ύλης, κοινοποίησε στις 9/12/2015 ένα θέμα τουριστικού ενδιαφέροντος από τον ιστότοπο www.kavalanews.gr. Το περιεχόμενό του αφορούσε τις πολλαπλές δυνατότητες που παρέχει το λιμάνι της Καβάλας όσο αφορά τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις με άλλους προορισμούς. Στο σχετικό πεδίο που του επιτρέπεται από την ίδια την εφαρμογή, ανήρτησε ιδιαίτερα κόσμια προσωπικά του σχόλια, συγκρίνοντας την συγκεκριμένη περίπτωση, με τον δικό μας λιμένα ο οποίος κατά γενική ομολογία παραμένει υποβαθμισμένος σε ανάλογες δραστηριότητες.
Οι κοινοποίησεις από μέρους του συνεχίστηκαν με τους ίδιους ρυθμούς και με καθημερινές αναρτήσεις, όπως φωτογραφίες του από την πόλη και διάφορα θέματα κοινωνικού κυρίως ενδιαφέροντος.
Στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 18/12/2015, ο κύριος δήμαρχος ενημέρωσε το σώμα πως δέχτηκε ο ίδιος υβριστικά και συκοφαντικά σχόλια από πολίτη, τα οποία είχαν αναρτηθεί στον προσωπικό  λογαριασμό του κ. Μιχαηλίδη στο Facebook. Προς απόδειξη των ισχυρισμών του, του προσκομίσθηκε την ίδια στιγμή σε φωτοτυπίες, ότι σχετικό υπήρχε στην προαναφερθείσα ανάρτησή του με ημερομηνία την 9/12/2015.
Πράγματι και χωρίς να έχουν πέσει στην αντίληψή του μέχρι και εκείνη την ώρα, διαπίστωσε πως υπήρχαν διάφορα σχόλια επώνυμων πολιτών για το ίδιο το θέμα, όπως δεκάδες σχόλια αναρτούνται σε όλες σχεδόν τις κοινοποιήσεις του και για τα οποία εκτός του ότι δεν έχει την υποχρέωση, του είναι και αδύνατον να τα παρακολουθεί στο σύνολό τους. Εξάλλου δυνατότητα σχολιασμού από άλλο πρόσωπο σε κάποια ανάρτηση, υπάρχει σε οποιοδήποτε χρόνο, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατη την παρακολούθησή του από τον ίδιο τον κάτοχο του λογαριασμού.
Σε κάποιο λοιπόν από τα σχόλια αυτά και χωρίς να γίνεται σαφής αναφορά ονομάτων, υπήρχαν άκομψοι χαρακτηρισμοί με υπονοούμενα και πολιτικού περιεχομένου. Η πρώτη του άμεση αντίδραση του κ.Μιχαηλίδη για το γεγονός αυτό, πέρα από το στοιχείο της έκπληξης, είχε κυρίως να κάνει με την εκτίμησή του την οποία εξέφρασε δημόσια στο δημοτικό συμβούλιο, πως η συσχέτισή του με αυτό το γεγονός αποτελεί απόπειρα αντιπερισπασμού για την συζήτηση που είχε προηγηθεί και αφορούσε το οικονομικό σκάνδαλο με τους μισθούς των μελών του ΔΣ της τουριστικής επιχείρησης (ΤΙΕΔΑ).
Το γεγονός δε, πως δεν είχε απαντήσει στο επίμαχο σχόλιο, ενίσχυε τον ισχυρισμό του πως ήταν κάτι που δεν είχε υποπέσει ειλικρινά στην αντίληψή του.
Στην ίδια συνεδρίαση, έχοντας το λόγο ο επικεφαλής της παράταξης ΔΗΜΟΣ και ΔΗΜΟΤΕΣ ο πρώην Υπουργός και δικηγόρος κ.Φωτιάδης, υπογράμμισε ότι ο καθένας έχει τις ευθύνες των λεγομένων του όταν μιλά ενυπόγραφα στο διαδίκτυο. Θα περίμενε από τον κ. δήμαρχο να έχει την ίδια ευαισθησία όταν παραμονές εκλογών από το 2ο όροφο της δημαρχίας, ανώνυμοι που διατηρούν ιστοσελίδα, έγραφαν χυδαία σχόλια για το άτομό του. Συμπλήρωσε δε, πως ο κ. δήμαρχος δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία να πει ότι δε συμφωνούσε με όσα γραφόντουσαν τότε.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μιχαηλίδης από την στιγμή που δεν υιοθετούσε το περιεχόμενό του και είχε λάβει γνώση περί αυτού, προέβει άμεσα και τις επόμενες μάλιστα ώρες, στην διαγραφή του σχόλιου από την συγκεκριμένη ανάρτηση του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook, γεγονός που δεν αμφισβητείται και από το ίδιο το περιεχόμενο της Έγκλησης.
Σε ότι αφορά το πρόσωπο που έκανε επώνυμα το σχόλιο αυτό, πράγματι αποτελεί έναν από τους 3.500 διαδικτυακούς “φίλους” του κ. Μιχαηλίδη με την έννοια που τους προσδίδει το ίδιο το μέσο. Αποτελεί δε έναν από  τους 100 και πλέον υποψηφίους με την παράταξη της ΑΝΑΣΑ, με τους περισσότερους από τους οποίους υπάρχει η δυνατότητα αυτής της διαδραστικής διαδικτυακής επικοινωνίας και επαφής.
Σε ότι επί πλέον γίνεται αναφορά στην Έγκλιση οφείλουμε να δηλώσουμε τα εξής:
Ο κ. Λαμπάκης καθίσταται δημόσιο πρό­σωπο ex officio και είναι υποχρεωμένος να ανέχεται σε μεγαλύτερο βαθμό από έναν απλό πολίτη τον έλεγχο και τη κριτική.
Τα όρια μίας ανεκτής κριτικής στο πρόσωπο ε­νός πολιτικού είναι ευρύτερα από εκείνα που αφορούν ένα απλό πο­λίτη, διότι αυτός εκτίθεται αναπόφευκτα και συνειδητά σε ενδελεχή έ­λεγχο των πράξεων και των κινήσεων του τόσο από τους δημοσιογράφους όσο και από τους πολίτες. Σε καμία όμως περίπτωση η κριτική αυτή δεν θα πρέπει να είναι υβριστικού και συκοφαντικού περιεχομένου. Τα όρια αυτά όμως δυστυχώς, δεν είναι αποδεχτά από τον  Δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης διότι όπως αναφέρει και οι ίδιος στους ισχυρισμούς του στην Έγκληση, η κατάσταση του κ. Μιχαηλίδη “έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις” χωρίς όμως να αιτιολογεί τους ακριβείς λόγους!!! Ίσως αυτό να εξηγείται από το γεγονός ότι παρόλο που ο κ. Μιχαηλίδης διέγραψε άμεσα το επίμαχο σχόλιο με το που το έλαβε γνώση, ο κύριος Δήμαρχος ψάχνοντας αφορμή, ΥΠΕΒΑΛΕ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΕΓΚΛΗΣΗ και μάλιστα ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΥΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΗΝΕΣ!!!
Είναι προφανές πως ο κ.Λαμπάκης ενοχλείται από την αντιπολιτευτική μας στάση, η οποία είναι μέσα στα αυστηρά πλαίσια των θεσμικών καθηκόντων, κατηγορεί δε τον κ.Μιχαηλίδη πως ασχολείται με το πρόσωπό του μέσα από τα μέσα κοινωνικης δικτύωσης όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην Έγκλησή του, καθώς και πως τολμά να του ασκήσει έλεγχο!!!
Δεν μπορεί εξάλλου να είναι τυχαίο πως στις20/12/2015, λίγες μέρες μετά την συζήτηση της υπόθεσης στο δημοτικό συμβούλιο, ο ενημερωτικός ιστότοπος www.alexpoli.gr είχε κύριο θέμα του με τίτλο “Δε θεωρεί νόμιμα μέσα ενημέρωσης τις ιστοσελίδες ο Δήμαρχος κ. Λαμπάκης”. Αφορμή αποτέλεσαν οι δηλώσεις του στην ίδια συνεδρίαση, πως “δεν είναι ιστότοποι, ιστοσελίδες και το facebook, νόμιμα μέσα μαζικής ενημέρωσης και μάλιστα η νομολογία λέει ότι προσφέρει και στους ιδιοκτήτες και τους διαχειριστές μία νομική ασυλία από την οποία δεν μπορεί εύκολα να αντιδράσει ο θιγόμενος”.
Αγνοεί επίσης πως Δημοτικοί Σύμβουλοι και της παράταξής του έχουν καθημερινή ενασχόληση με το Facebook, πολλές φορές ακόμα και οι ίδιοι προβαίνουν σε πολύ “σκληρούς” σχολιασμούς, που πολύ εύκολα θα μπορούσε κάποιος να τους θεωρήσει και υβριστικούς.
Τα σχόλια δε που υπάρχουν από πολίτες στο προφίλ τους, είναι ιδιαίτερα συκοφαντικά και άσεμνα για πολλά δημόσια πρόσωπα της πολιτικής και όχι μόνο. Αν από αυτό το γεγονός το συμπέρασμα ήταν πως οι ίδιοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι με αυτό τον τρόπο υιοθετούν τα σχόλια αυτά, θα έπρεπε προ πολλού να έχουν παραιτηθεί των θεσμικών τους καθηκόντων και φυσικά να είναι υπόλογοι στην δικαιοσύνη ανά πάσα στιγμή.
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται ασκώντας το δικαίωμά να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για την επιθετική ενέργεια του κ. Λαμπάκη, ως δημόσιο πρόσωπο, σε βάρος του κ.Μιχαηλίδη, σεβόμενοι απόλυτα τη μυστικότητα της διαδικασίας.

Για την Παράταξη

Παύλος Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής
παράταξης”ΑΝΑ.Σ.Α.”

Προηγούμενο άρθρο7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004…”ΠΑΡΕΛΑΒΑ ΚΡΑΤΟΣ..ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΑΔΩΣΩ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ”
Επόμενο άρθροΟ Ηγούμενος της Σιμωνόπετρας στην Αλεξανδρούπολη