Ο Απρίλιος μπήκε, με πολλή σκόνη ,δώρο της Αφρικανικής Ηπείρου και περίσσια πίκρα και απογοήτευση δημιουργηθείσα στην χώρα. Μία εικοσιοκτάχρονη γυναίκα, σφαγιάσθηκε μπροστά στο φρουρούμενο Αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων Αττικής.

Ο δολοφόνος της ,υπήρξε σύντροφος της, σε μία κακοποιητική σχέση. Για την προσωπικότητά του γράφηκαν και γράφονται πολλά, μένει μόνον το ότι ήταν ένα εξηρτημένο από ουσίες άτομο, με κατ’επανάληψη παραβατική συμπεριφορά, που κυκλοφορούσε ελεύθερο, εκφοβίζοντας και κακοποιώντας την πρώην σύντροφό του.

Θα είχε ενδιαφέρον να μιλήσει κάποιος για την ύπαρξη κακοποιητικών σχέσεων το 2024 και την ανοχή που δείχνουν κάποιες γυναίκες σ’αυτές, εάν δεν προέκυπταν τα ζητήματα λειτουργίας και υποστελεχώσεως των αστυνομικών τμημάτων, από ενεργό καλά εκπαιδευμένο προσωπικό και την απαράδεκτη αντιμετώπιση της σφαγιασθείσης ,από γυναίκες αξιωματικούς υπηρεσίας από τις οποίες ζήτησε βοήθεια λίγο πρίν χάσει την ζωή της. Για άλλη μία φορά, η Ελληνική κοινωνία ,έγινε μάρτυρας της αδιαφορίας σε προκλητικά όρια, αυτών που έχουν ταχθεί και αμείβονται για την προστασία και την ασφάλειά της.

Αξιοσημείωτο για την περιγραφή του γεγονότος είναι, ότι «καταδικασθείς για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» ήταν ο φρουρός του αστυνομικού τμήματος. Η όλη περίπτωση θυμίζει «έβαλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Είναι ο ένστολος αυτός, που ενώ έξω από το κουβούκλιο που ήταν, εδολοφονείτο η νέα γυναίκα, δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να βγεί και να υπερασπισθεί την ζωή της ως ώφειλε.

<Ηθικός και επαγγελματικός εκμαυλισμός>

Εκμαυλισμός των πάντων, σε μία Ευρωπαϊκή χώρα, που τα λόγια από τις πράξεις ,κινούνται σε διαφορετικούς, επικοινωνιακούς παραλλήλους. Μία χώρα, που οι πολιτικοί της, άβουλοι θεσιθήρες και ανίκανοι οι περισσότεροι, ενδυθέντες το λαμπερό ένδυμα εκ των δωροδοκηθέντων ΜΜΕ, κυβερνούν με αυταρχισμό, περίσσια έπαρση και μηδενική αποτελεσματικότητα. Είναι η χώρα που διαθέτει Υπουργό Προστασίας του Πολίτη που θεωρείται και υπερπροβάλλεται ως ικανός, ενώ δεν υπάρχουν δείγματα της καταλληλότητος και της αποδοτικότητός του στους τομείς που αναλαμβάνει .

Όσο για το υπουργείο που έχει υπό την ευθύνη του, για πέμπτη φορά, μάλλον υπουργείο προστασίας της ανομίας πρέπει να λέγεται, δεδομένου ότι οι πολίτες επαφίενται στην τύχη τους και στις ορέξεις των εγκληματιών. Ευθύνη όμως φέρουν και οι πολίτες που ατύπως, πλήν σιωπηλώς αποδέχονται την όλη διαμορφωθείσα κατάσταση, μη αντιδρώντες στις καθ’υπερβολήν υπουργικές αστοχίες ,επαναπαυόμενοι στις υποσχέσεις για διόρθωση των λαθών, που έπονται κάθε μεγάλης κοστοβόρου αστοχίας .

Με μεγάλη δημοσιότητα παρουσιάσθηκε ,κατόπιν του φονικού, η ίδρυση γραφείου αντιμετωπίσεως της ενδοοικογενειακής βίας στην Θεσσαλονίκη… Άλλη μία υπόσχεση…

<Μεγάλες διαφημιστικές εκστρατείες, μηδενικού κοινωνικού αποτελέσματος>

Πρίν λίγα χρόνια, με περίσσια σπουδή, υιοθετήθηκε ως έξωθεν ελθούσα καλή πρακτική, η ενημέρωση των γυναικών για την αντίσταση στην κακοποίηση, την μη αποδοχή της, την καταγγελία της. Γνωστό σε όλους, όσο και υποκριτικό το me too,με τοποθετήσεις γυναικείων οργανώσεων και καταδίκες της σεξουαλικής κακοποιήσεως απ’ όλους. Θα ήτο ευχής έργο, η όλη διάθεση αντιμετωπίσεως του φαινομένου κακοποιήσεως σεξουαλικώς και σωματικώς των γυναικών και η έντονη κινητοποίηση που υπήρξε τότε, να έχει αποφέρει τα ελάχιστα των αποτελεσμάτων.

Δυστυχώς όμως, δεν απέφερε τα αναμενόμενα. Δεν έγιναν ειδικά μαθήματα στα σχολεία, δεν ελέγχθηκε η όποια διαδοθείσα γνώση αν έγινε κτήμα των ενδιαφερομένων, δεν άλλαξε κάτι στα αστυνομικά τμήματα παρά τις μεγαλοπρεπείς ανακοινώσεις για εκπαίδευση εκατοντάδων αστυνομικών στην υποδοχή και στήριξη γυναικών που δέχονται οικογενειακή βία. Μεγάλες ανακοινώσεις για σπουδαία πράγματα, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν ή δεν έγιναν αντιληπτά από τους πολίτες.

Όσο για τις περίφημες γυναικείες οργανώσεις, η ευαισθησία τους εξαντλείται, στο αν η δολοφονία μίας γυναίκας στα πλαίσια ενδοοικογενειακής βίας, λέγεται ανθρωποκτονία ή γυναικοκτονία, όπως επιθυμούν. Είναι οι ίδιες γυναικείες οργανώσεις ,που απεδέχθησαν άνευ αντιδράσεως την εξίσωση της μητρότητος, με την δίκην κλωσσομηχανής προωθούμενη τακτική γεννήσεως παιδιών για ομοφυλοφιλόφιλα ζευγάρια.

<Η ύπαρξή μας, τυλιγμένη σε πρωτόκολλα αδιαφορίας.>

Έκπληξη προκάλεσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη όταν σε συνέντευξή του,αμέσως μετά την κατακρεούργηση της γυναίκας,ακούσθηκε να λέει, ότι θα ζητήσει να μάθει αν ακολουθήθηκε το προβλεπόμενο πρωτόκολλο για τέτοιες περιπτώσεις. Ειλικρινώς είναι περίεργο, ο όρος ανθρωπιά να εκλείπει από τον λόγο των εχόντων τομείς μεγάλης ευθύνης ,υπό την δικαιοδοσία τους. Όταν κινδυνεύει η ζωή ενός πολίτου, πρωταρχικός στόχος του κάθε αστυνομικού επιβάλλεται να είναι το να αποτρέψει τον κίνδυνο, χωρίς να θέσει τον εαυτό του και τον κινδυνεύοντα σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Χρόνια τώρα επισημαίνεται, ότι ο αστυνομικός, ο καλά εκπαιδευμένος, πρέπει να προστατεύεται δια νόμου από την πολιτεία, ώστε να εκτελεί απερίσπαστος τα καθήκοντά του. Δυστυχώς όμως, ούτε για την καλή εκπαίδευση των αστυνομικών φροντίζουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, ούτε για την βελτίωση του νόμου περί προστασίας των ευρισκομένων σε δράση προστασίας πολιτών, αστυνομικών. Έτσι διαιωνίζεται το πρόβλημα της εν τοις πράγμασι «αδιαφορίας» των αστυνομικών σε προκύπτοντα ζητήματα, αλλά και η μη λειτουργία σωστά του αστυνομικού σώματος.

Βεβαίως, ο μεγάλος κατήφορος ξεκίνησε, από την δήθεν εκδημοκρατικοποίηση του σώματος και την «βάπτιση» του σε ένστολο, από αστυνομικός που λεγόταν ,οπότε η εκκοσμίκευση του ρόλου του άλλαξε και την νοοτροπία εργασίας του. Δεν είναι πλέον λειτουργός, αλλά ένστολος πολίτης με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Κοινώς το νεοελληνικό σαράκι της δημοσιοϋπαλληλικής υπο-λειτουργίας, της αδιαφορίας και της ολιγωρίας εισεχώρησε και στο «μάχιμο» αστυνομικό σώμα, τη ανοχή της πολιτείας.

Άλλωστε αυτή η πολιτεία φρόντισε να του μεταδώσει και το νοσηρό υπάρχον κομματικοποιημένο πνεύμα, ώστε να το ελέγχει, όχι για το σωστόν ή όχι της λειτουργίας του, αλλά για να το χρησιμοποιεί ως υποχείριό της.

<Άμεση ανάγκη για έμπρακτη αλλαγή των νοσηρών υπαρκτών δεδομένων της αστυνομίας.>

Ο πρωθυπουργός οφείλει αμέσως να επιλέξει ικανό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ώστε η Ελληνική Αστυνομία να οργανωθεί για να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά της. Οι πειραματισμοί με τον εκσυγχρονιστή του σημιτισμού πρέπει να σταματήσουν τώρα. Το οφείλει στους Έλληνες πολίτες που τον ανέδειξαν για δεύτερη φορά κυβερνητική δύναμη.

Προηγούμενο άρθροΣτις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024, προστίθεται το Τμήμα Ψυχολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης στο Διδυμότειχο
Επόμενο άρθρο110 χρόνια από τη Γενοκτονία στη Θράκη – Ο Θεοφάνης Μαλκίδης για «το Μαύρο Πάσχα των Θρακών»