Κυκλώνας Ιανός σάρωσε προγνώσεις και την απροετοίμαστη για μια ακόμη φορά «επιτελική»  κρατική μηχανή.

Η κλιματική  αλλαγή έχει κάνει την εμφάνιση της εδώ και πολλά χρονιά και έχει δείξει ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο  απλή, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα κλπ. οδηγούν σε μία αύξηση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων (μετεωρολογικές βόμβες) με αποτέλεσμα τα ακραία καιρικά φαινόμενα, να είναι πλέον πιο συχνά,  να έχουν περισσότερη ένταση και οι καταστροφές που προκαλούν να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Πυρκαγιές και πλημμύρες είναι πια  «καθημερινό» φαινόμενο και τώρα πλέον έχουμε και τους  κυκλώνες.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις και τους ισχυρούς άνεμους που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός υπάρχουν  τρείς νεκροί και βιβλική καταστροφή από το πέρασμα της θεομηνίας στη Θεσσαλία. Έγιναν εκτεταμένες ζημιές σε Επτάνησα, Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα και Κρήτη. Θάφτηκε από το βουνό η Άσσος Κεφαλονιάς και άλλα πολλά. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις περιπτώσεις: Απούσα η Πολιτική Προστασία.

Αυτό που προέχει σήμερα είναι η προστασία της ανθρωπινής ζωής, η ανακούφιση των πληγέντων και η αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές.

Η στιγμή δεν είναι κατάλληλη  για δημιουργία πολιτικών  εντυπώσεων και μικροπολιτική εκμετάλλευση όπως  έγινε  από τη  Νέα Δημοκρατία στο Μάτι (θα το  άδειαζε σε 30 λεπτά) ή στη Μάνδρα (για όλα έφταιγε η νεοεκλεγείσα Περιφερειάρχης) για να μάθουμε τελικά  δια στόματος Πρωθυπουργού από βήματος ΟΗΕ σε παγκόσμιο ακροατήριο ότι η καταστροφή στο Μάτι ήταν συνέπεια της κλιματικής αλλαγής.

Η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με την βουλιμική συμπεριφορά κερδοσκοπίας , την πολεοδομική και χωροταξική αταξία που επικράτησαν για χρόνια με ευθύνη κυρίως του πελατειακού κράτους και της  τοπικής αυτοδιοίκησης προκαλεί καταστροφές σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των κοινωνικών αγαθών.

Η Πολιτεία πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της στην αντιμετώπιση φαινομένων που συνδέονται με  αυτή  και  να προβεί σε υλοποίηση σοβαρών μεταρρυθμίσεων που αφορούν την  λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ήδη από το 2016 υπάρχει ο Νόμος 4414/16 για τα Περιφερειακά Σχεδία Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή καθώς και τα Σχέδια Διαχείρισης Κίνδυνου Πλημμύρας, που κυρώθηκαν από το 2018 και τα οποία ζητούμε  να μπουν άμεσα σε εφαρμογή.

Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί στις Περιφέρειες τα σχέδια προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή ούτε και στη δική μας. Ο  Περιφερειάρχης και ο αρμόδιος Αντιπεριφειάρχης υποχρεούνται  να ενημερώσουν τους πολίτες της ΑΜΘ  σε ποια φάση βρίσκεται το σχέδιο ΠΕΣΠΚΑ  αλλά και αυτό τι περιλαμβάνει  και τι υλοποιήθηκε από αυτά που προβλέπει το Σχέδιο Διαχείρισης Κίνδυνου Πλημμύρας της λεκάνης απορροής του ποταμού Έβρου.

Με λίγα λόγια,   η ανθεκτικότητα των υποδομών και του οργανωμένου αστικού,  ημιαστικού και αγροτικού χώρου  αποτελεί την προϋπόθεση για να συνεχιστεί ομαλά η ζωή μας στις νέες συνθήκες.

Άμεσα, θα πρέπει να υπάρξει ηλεκτρονικό μητρώο για το σύνολο των δημοσίων κτιρίων και υποδομών όπου θα καταγράφονται στοιχεία κατασκευής,  συντηρήσεις,  επιθεωρήσεις κλπ και να γίνει  αξιολόγηση ανθεκτικότητας.

Και βέβαια τίθεται το ερώτημα γιατί ώριμα  έργα προστασίας δεν μπήκαν ακόμα σε προτεραιότητα υλοποίησης..

Φυσικά όλα τα παραπάνω απαιτούν μία ισχυρή και αποτελεσματική πολιτική προστασία  που να προλαμβάνει αντί αυτού όμως ο νόμος για την πολίτικη προστασία, που η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε, έχει μπει σε αναστολή και δεν εφαρμόζεται.

Σημασία δεν έχει τι λέμε σήμερα αλλά τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα αλλά και τι σχεδιάζουμε να κάνουμε άμεσα  εφόσον επιθυμούμε τη συνέχιση της ζωής για τα παιδιά μας στον τόπο που ζούμε…

πηγη www.tvxs.gr

Προηγούμενο άρθροΣτη Θράκη η Ντόρα Μπακογιάννη για επαφές στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής
Επόμενο άρθροΣταύρος Κελέτσης : «Ο Έβρος δεν μπορεί να σηκώσει επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου για εθνικούς λόγους»