Η πλειοψηφία των παρατάξεων στο Δημοτικό Συμβούλιο (22/8/16) αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία εκμίσθωσης με δημοπρασία για 40 χρόνια με 150.000 ετησίως  έκτασης 500 στρεμμάτων της παραλίας  Μαΐστρου και Απαλού για τη δημιουργία υδροπονικών θερμοκηπίων για την παραγωγή οπωροκηπευτικών και 350!!!!! θέσεων εργασίας.

Η συγκεκριμένη έκταση από το χωροταξικό σχέδιο είναι χαρακτηρισμένη Βιομηχανικό Πάρκο στο οποίο δεν επιτρέπονται αγροτικές δραστηριότητες. Η απόφαση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει αυτό το σχέδιο έρχεται μετά από συγκεκριμένη πρόταση ολλανδικής -υπό σύσταση- εταιρείας που ζητά και 2ετή περίοδο χάριτος από το μίσθωμα για να αλλάξει το χωροταξικό σχέδιο με διαδικασίες fast track. Οι όροι της δημοπρασίας που τελικά καθόρισε η πλειοψηφία του ΔΣ(13/9/18) είναι για πολλούς λόγους φωτογραφικοί. Αν πραγματικά ήθελε η δημοτική αρχή να δώσει σε αγρότες την έκταση θα όριζε τιμή στρέμματος και όχι μίσθωμα για όλη την έκταση.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε αυτό το σχέδιο γιατί: πρόκειται για πραγματικό ξεπούλημα λαϊκής περιουσίας προς όφελος του μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αφού σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν το γεωθερμικό πεδίο Αρίστεινου , το ήπιο κλίμα, τη γειτνίαση με το λιμάνι και την Εγνατία οδό με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και  τεράστια κέρδη. Δηλαδή, θα αποκομίσουν υπερκέρδη σε βάρος των εργαζομένων και των αγροτών καταληστεύοντας τον πλούτο και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας. Ενδεικτικό το ενδιαφέρον του γερμανού προξένου αφού η Deutsche Bank χρηματοδοτεί την επένδυση.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι το αφήγημα της « ανάπτυξης για όλους» που προβάλει ο Δήμαρχος είναι το ίδιο με αυτό  της κυβέρνησης και όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που εξυπηρετούν  το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι το αφήγημα που θέλει να πείσει το λαό ότι από τις καπιταλιστικές επενδύσεις με τα τεράστια κέρδη κάτι θα ωφεληθεί κι αυτός κάνοντας βέβαια και τις ανάλογες θυσίες στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματά του. Άλλωστε τα υπερκέρδη έτσι ακριβώς εξασφαλίζονται : με ελάχιστο κόστος επενδύσεων αφού έχουν χρηματοδότηση και τζάμπα ενέργεια και  φυσικά με μεροκάματα εξαθλίωσης  που τα εξασφαλίζει η εργατική νομοθεσία των κυβερνήσεων κατ ‘ απαίτηση των εργοδοτών και των μνημονίων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση απαιτεί να παραμείνει ο δημόσιος χαρακτήρας της συγκεκριμένης έκτασης, να μην ξεπουληθεί και να αξιοποιηθεί η έκταση και ο πλούτος της γεωθερμίας από αγρότες  και μάλιστα νέους και ακτήμονες.

Καλούμε τους αγρότες της περιοχής , τους μαζικούς φορείς με τον αγώνα τους να μην επιτρέψουν το ξεπούλημα της συγκεκριμένης δημοτικής  έκτασης αλλά και του γεωθερμικού πεδίου στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Προηγούμενο άρθροΜε μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 2ο Διεθνές τουρνουά βόλεϊ Γυναικών στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΠΑΜΕ Έβρου: “Ενώ βγαίνει ο Σεπτέμβρης υπάρχουν ακόμα πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς και παιδαγωγούς”