– Αιτία πολέμου η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά μαχητικά
– “Η Τουρκία μας έδωσε αιτία πολέμου” είπε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ
– “Τι θα γινόταν σε αντίστοιχη κατάσταση τον 20ο αιώνα; Πόλεμος” είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός
– Χαρακτήρισε την κατάρριψη του μαχητικού “ευθεία επίθεση σε ξένο κράτος”
– Βρετανούς εμπειρογνώμονες για να εξετάσουν το μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους κάλεσε ο Πούτιν

Λίγες ώρες αφού ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα με την… ευχή να μη χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά κατά του Ισλαμικού Κράτους, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι ο πόλεμος με την Τουρκία αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή!

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας χαρακτήρισε αιτία πολέμου (Casus Belli) την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρικά F-16 στα σύνορα με τη Συρία στις 24 Νοεμβρίου, ένα περιστατικό που κόστισε τη ζωή σε έναν από τους πιλότους του μαχητικού, ενώ ένας πιλότος ελικοπτέρου που συμμετείχε σε επιχείρηση διάσωσης, σκοτώθηκε επίσης.

Η κατάρριψη του Sukhoi ήταν επαρκής λόγος για να ξεκινήσει ένας πόλεμος αλλά η Μόσχα αποφάσισε να μην απαντήσει με αυτόν τον τρόπο, είπε ο Μεντβέντεφ μιλώντας την Τετάρτη (09.12.2015) στην τηλεοπτική εκπομπή «Μιλήστε στον πρωθυπουργό». «Τι θα έκαναν οι χώρες του 20ου αιώνα σε μια παρόμοια κατάσταση; Θα ξεκινούσε ένας πόλεμος» είπε ο Μεντβέντεφ και συνέχισε κατηγορώντας την Άγκυρα πως παραβίασε το διεθνές δίκαιο, δίνοντας στη Ρωσία αιτία για να της κηρύξει πόλεμο!

«Ήταν μια ευθεία επίθεση σε ένα ξένο κράτος. Στην παρούσα φάση, ένας πόλεμος θα ήταν ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί. Γι’ αυτό πήραμε την απόφαση να μη δώσουμε την απάντηση που θα έπρεπε να δώσουμε γι’ αυτό που έκαναν οι Τούρκοι», είπε.

Έτσι, αποφασίστηκε να ληφθεί μια σειρά άλλων μέτρων, οικονομικής φύσης κυρίως, αφού «έπρεπε να τους κάνουμε να καταλάβουν ότι θα αναλάμβαναν την ευθύνη των πράξεών τους. Ακριβώς γι’ αυτό και για την ασφάλεια των πολιτών μας, πήραμε τη συγκεκριμένη απόφαση», σημείωσε ο Μεντβέντεφ. Χαρακτήρισε δε τις ενέργειες της Ρωσίας «προστατευτική αντίδραση».

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού έφερε Ρωσία – Τουρκία στα πρόθυρα του πολέμου και με… πρωθυπουργική επιβεβαίωση. Οι δυο χώρες συνεχίζουν πάντως τον «επικοινωνιακό» πόλεμο, με δηλώσεις, απειλές και… «καρφιά». Η Μόσχα έχει ανοιχτά κατηγορήσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως κάνει… μπίζνες με τους τζιχαντιστές του ISIS και γνωρίζει για το λαθρεμπόριο πετρελαίου. Η Άγκυρα από την άλλη, αρνείται να ζητήσει συγγνώμη και επιμένει πως το μόνο που έκανε ήταν να προστατεύσει τον εναέριο χώρο της.

Βρετανούς εμπειρογνώμονες για να συμμετάσχουν στην ανάλυση των στοιχείων του μαύρου κουτιού του Su-24 που κατέρριψαν οι Τούρκοι κάλεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Το μαύρο κουτί του Sukhoi 24 περισυνελέγη από τον ρωσικό στρατό και ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε χθες Τρίτη (08.12.2015) εντολή να ανοιχτεί παρουσία “ξένων εμπειρογνωμόνων”.

«Ο αρχηγός του ρωσικού κράτους προσκαλεί Βρετανούς ειδικούς να συμμετάσχουν στην ανάλυση των δεδομένων των μαύρων κουτιών του Su-24», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Το αίτημα του Πούτιν διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, οι δύο άνδρες, οι οποίοι έχουν παρόμοιες προσεγγίσεις για την επικινδυνότητα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή, συζήτησαν “την θεσμοθέτηση συνεργασίας στο επίπεδο διαφόρων κυβερνητικών δομών”.

Το Κρεμλίνο δεν διευκρινίζει εάν πρόκειται για τη βελτίωση της στρατιωτικής τους συνεργασίας στο πλαίσιο της εμπλοκής τους στη Συρία ή για συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, που χαρακτήρισε “πισώπλατη μαχαιριά” την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού, δήλωσε ότι η ανάλυση των δεδομένων του μαύρου κουτιού θα επιτρέψει τον προσδιορισμό της πορείας και των παραμέτρων της θέσης του ρωσικού βομβαρδιστικού τη στιγμή της κατάρριψής του.

Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το αεροσκάφος διείσδυσε στον εναέριο χώρο της και αγνόησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, ενώ η Ρωσία διαψεύδει τα γεγονότα.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει ότι όποιο και να είναι το αποτέλεσμα της ανάλυσης του μαύρου κουτιού, δεν θα μεταβάλει τη στάση της Ρωσίας και δεν θα αμβλύνει την οργή της Μόσχας απέναντι στην Άγκυρα μετά την “προδοτική” αυτή πράξη.

Πηγή: Russia Today, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθρο26 Δήμαρχοι λένε όχι στην εξόρυξη χρυσού
Επόμενο άρθροΠεριφερειακά αεροδρόμια: Εντός ημερών οι υπογραφές με τη Fraport-Slentel