Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις των Αλεβιτών στο “Χίλια” του Δήμου Σουφλίου

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την «Επιτροπή Αλεβιτών Μουσουλμάνων Θράκης» ξεκίνησαν την Παρασκευή 30 Ιουλίου με παραδοσιακό γλέντι στο Γονικό Μικρού Δερειού ( απ’ όπου ήταν φέτος ο Αγάς των εκδηλώσεων) και κορυφώθηκαν την Κυριακή στο ύψωμα “Χίλια” της ορεινής περιοχής του Δήμου Σουφλίου .

Πρόκειται για ένα πανηγύρι με θρησκευτική χροιά για τους Αλεβίτες (Μπεκτασήδες).

Η Μουσική εκδήλωση στην πλατεία του Γονικού , πραγματοποιηθηκε με την συμμετοχή του συγκροτήματος του Νίκου Ζαπάρτα με θρακιώτικα τραγούδια και μουσική καθώς και με ζουρνάδες και νταούλια , παρουσία πάρα πολλών κατοίκων όλης της περιοχής των γύρω χωριών.

Οι γιορτές των Αλεβιτών (που έχουν καθιερωθεί εδω και 7 αιώνες , στο ύψωμα “Χίλια”) ολοκληρώθηκαν με την επίδειξη πάλης με λάδι.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Να σημειωθεί πως ο Τεκές του Σεγίτ Αλή Σουλτάν , γνωστός και ως ο Τεκές του Κιζίλ Ντελή ή Τεκές της Ρούσσας ή Μοναστήρι της Ρούσσας , βρίσκεται 3 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Ρούσσα, στο νομό Νομό Έβρου.

Βρίσκεται ανάμεσα από τα αλλοτινά δερβενοχώρια Γονικό, Μεγάλο Δέρειο και Ρούσσα.

Είναι ένας οθωμανικός Αλεβήτικος τεκές, δηλαδή σημείο συνάθροισης δερβίσηδων (συγκεκριμένα του τάγματος των Μπεκτασήδων).

Θεωρείται από τους παλαιότερους διατηρημένους τεκέδες στο χώρο των Βαλκανίων και ένα από τα δύο σημαντικότερα κέντρα του Mπεκτασισμού παγκοσμίως!

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Προηγούμενο άρθροΟι Θράκες της Γαλλίας βροντοφώναξαν το 1919, τα δίκαια της Θράκης, που περίμενε να ελευθερωθεί
Επόμενο άρθροΠαναγιώτης Καλακίκος: “Η 3η πυρκαγιά γύρω απο την περιοχή της Δαδιάς… μας προβληματίζει όλους…”