Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020  η Ορθόδοξη Εκκλησία πανηγυρίζει την μεγάλη Δεσποτική εορτή της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού

Στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως ο επίσημος εορτασμός της Υπαπαντής τελείται στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής, όπου από ετών πραγματοποιείται η βράβευση της χριστιανής γυναίκας στα πρόσωπα μίας συμπατριώτισσάς μας ηλικιωμένης μητέρας και γιαγιάς, μιας νεαρής μητέρας και μιάς υποψήφιας μητέρας.

Το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη βράβευση της γυναίκας ως μητέρας, γιαγιάς και μέλλουσας μητέρας.

Βραβεύτηκαν:

  • ως γιαγιά η κ. Μαρία Ραφαηλίδου (81 ετών) η οποία έχει 4 παιδιά και 8 εγγόνια και 2 δισέγγονα
  • ως νέα μητέρα η κ. Άννα Γαλαζούλα (33 ετών) με 1 παιδί 6 μηνών
  • ως μέλλουσα μητέρα η κ. Δήμητρα Παρασχάκη (22 ετών) φοιτήτρια Λογιστικής Σχολής Καβάλας

Η βράβευση της μητέρας κατ’ αυτήν την ημέρα, ξεκίνησε για πρώτη φορά από τον Ναό της Αγίας Κυριακής όταν προϊστάμενος ήταν ο μετέπειτα Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, ο μακαριστός Νικηφόρος Αρχαγγελίδης

Οι πιστοί που προσήλθαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Κυριακής είχαν την δυνατότητα να προσκυνήσουν το Ιερό Λείψανο του Αγίου Συμεών

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Το γεγονός αυτό εξιστορεί ο ευαγγελιστής Λουκάς στο κεφάλαιο Β’, στ. 22-35. Συνέβη σαράντα μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού Ιησού.

Σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, η Παρθένος Μαρία, αφού συμπλήρωσε το χρόνο καθαρισμού από τον τοκετό, πήγε στο Ναό της Ιερουσαλήμ μαζί με τον Ιωσήφ, για να εκτελεσθεί η τυπική αφιέρωση του βρέφους στο Θεό κατά το «πάν άρσεν διανοίγον μήτραν (δηλαδή πρωτότοκο) άγιον τω Κυρίω κληθήσεται» και για να προσφέρουν θυσία, που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.

Κατά τη μετάβαση αυτή, δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών (3 Φεβρουαρίου).

Αυτό το γεγονός αποτελεί άλλη μια απόδειξη ότι ο Κύριος Ιησούς Χριστός δεν ήλθε να καταργήσει τον Μωσαϊκό νόμο, όπως ισχυρίζονταν οι υποκριτές Φαρισαίοι και Γραμματείς, αλλά να τον συμπληρώσει, να τον τελειοποιήσει.

Κατά την ολονυκτία της Υπαπαντής στην Κωνσταντινούπολη, οι βασιλείς συνήθιζαν να παρευρίσκονται στο Ναό των Βλαχερνών. Η συνήθεια αυτή εξακολούθησε μέχρι τέλους της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθησαν 3 διακινητές (28, 25 και 22 ετών) οι οποίοι προωθούσαν στο εσωτερικό της χώρας, σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, μη νόμιμους μετανάστες
Επόμενο άρθροΚοπή Βασιλόπιτας της Σχολής Αγιογραφίας “Η Αγία Γλυκερία”