Την Κυριακή 20 Ιουλίου 2021  η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει την Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Οδηγήτριας

Το απόγευμα της παραμονής Σάββατο 19 Ιουλίου 2021 τελέσθηκε στον Ιερό Ναό του Άγιου Ελευθερίου με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια , ο Αρχιερατικός Εσπερινός με Αρτοκλασία χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου.

Αύριο Κυριακή 20 Ιουλίου θα τελεσθεί Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από 07:00 έως 10:00

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ

Η Εικόνα της Παναγίας Οδηγήτριας, είναι ιστορικά η πρώτη εικόνα της Εκκλησίας, ιστορηθείσα από τον Ευαγγελιστή Λουκά, όπως μαρτυρεί και το σχετικό Μεγαλυνάριο του Παρακλητικού Κανόνος προς την Υπεραγία Θεοτόκο: «Ἄλαλα τά χείλη τῶν ἀσεβῶν, τῶν μή προσκυνούντων τήν Εἰκόνα Σου τήν σεπτήν, τήν ἱστορηθεῖσαν ὑπό τοῦ Ἀποστόλου Λουκᾶ ἱερωτάτου, τήν Ὁδηγήτριαν». Κατά την συναξαριστική παράδοση ο Ιερός Ευαγγελιστής φιλοτέχνησε την εικόνα ζώσης της Υπεραγίας Θεοτόκου και εκείνη την δέχθηκε μετά μεγάλης χαράς και την ευλόγησε λέγουσα: «Ἡ χάρις τοῦ παρ’ ἐμοῦ τεχθέντος εἴη μετ’ αὐτῆς».

Η Εικόνα αυτή διασωθείσα στην Παλαιστίνη, στάλθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί βασιλείας Θεοδοσίου Β’ του Μικρού, από την Αυτοκράτειρα Ευδοκία, ως δώρο στην αδελφή του Θεοδοσίου Αγία Πουλχερία και κατετέθη υπ’ αυτής στην Μονή των Οδηγών, της οποίας ήταν κτιτόρισσα. Η Εικόνα επετέλεσε αναρίθμητα θαύματα (όπως την διάσωση της Κωνσταντινούπολης το 717 μ.Χ., από τους Άραβες) και τελικά καταστράφηκε από τους Οθωμανούς κατά την Άλωση του 1453 μ.Χ.

Αντίγραφο της εικόνας βρίσκεται στη Μονή Ξενοφώντος του Αγίου Όρους.

Προηγούμενο άρθροΣταύρος Καλαφάτης: Αισθάνομαι περηφάνια που βρέθηκα, στα σύνορα όπου χτυπά πιο δυνατά η καρδιά της Ελλάδας
Επόμενο άρθροΔημήτρης Πέτροβιτς: Ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει το Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης