Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ενώπιον σας θα ήθελα να ομολογήσω και να συγχαρώ την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για τη συνέπειά της. Για άλλη μια φορά συζητάμε ένα νομοσχέδιο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα με πολύ συνοπτικές διαδικασίες. Επίσης, συζητάμε ένα νομοσχέδιο, όπως και όλα τα προηγούμενα, που συνεπώς για τη Νέα Δημοκρατία αποτυπώνει όλες τις ιδεοληψίες του κόμματός της.

Επίσης, είναι συνεπείς στο ότι φέρνουν ένα νομοσχέδιο αντίθετα με τα συμφέροντα του Δημοσίου, αλλά και του λαού.

Οι ιδεοληψίες, λοιπόν, που αποτυπώνονται σε αυτό το νομοσχέδιο: Ιδιωτικοποίηση βασικών υποδομών, ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, εξυπηρέτηση συμφερόντων, επιβάρυνση των πολιτών και κυρίως των λαϊκών στρωμάτων, ρουσφέτια, προσλήψεις χωρίς αξιοκρατία, φωτογραφικές διατάξεις, συναλλαγές και πολλά άλλα.

Και μία και είπα τη λέξη «συναλλαγές», κύριε Υπουργέ, θα περίμενα να διαψεύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρωθυπουργός της χώρας, τις καταγγελίες για προσωπικές συναλλαγές με τον παραιτηθέντα διοικητή του νοσοκομείου. Προσωπικά εγώ δεν μπορώ να διανοηθώ και να πιστέψω ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, ένας Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να υποπέσει σε μία διαδικασία συναλλαγής για χίλιους σταυρούς, όπως λέει ο καταγγέλλων.

Επίσης, θα περίμενα ο Πρωθυπουργός της χώρας μου να απολογηθεί στους νέους και τις νέες της γενιάς μου που έχουν δεκάδες πτυχία και διεκδικούν μία θέση αντάξια του αγώνα και του κόπου που έχουν δώσει, προκειμένου να έχουν τα κατάλληλα προσόντα για να μπορούν να διοικήσουν επάξια δομές δημόσιας υγείας.

Επιστρέφω, λοιπόν, στις ιδεοληψίες που αποτυπώνονται και σ’ αυτό το νομοσχέδιο. Έχετε αλλεργία στην προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, στην προάσπιση του περιβάλλοντος, στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, στην ασφάλεια και την κυριαρχία της χώρας μας. Έχετε αλλεργία στην πρόοδο και την ανάπτυξη. Επαναφέρετε μνημονιακές πολιτικές, χωρίς αυτό να απαιτείται πλέον. Έχουμε βγει από τα μνημόνια, δεν μας πιέζει κανείς, ωστόσο, ξαναφέρνετε μνημόνια και μνημονιακές πολιτικές, ακριβώς γιατί το μνημόνιο βρίσκεται στο μεδούλι της πολιτικής σας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με ένα θέμα που έχει ταλαιπωρήσει ιδιαίτερα την περιοχή μου και αφορά στις καλύβες στο Δέλτα του Έβρου.

Είναι θετικό, κύριε Υπουργέ, το ότι στο παρόν νομοσχέδιο φέρνετε μία διάταξη που προσπαθεί να ρυθμίσει το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο, ενδιαφερθήκατε πολύ καθυστερημένα με αποτέλεσμα να φέρετε σε κίνδυνο, να φέρετε σε έκθεση προστίμων και κατεδαφίσεων τους χρήστες των καλυβών σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή.

Απορρίψετε τροπολογία που είχε κατατεθεί εμπρόθεσμα από την πλευρά μου αναιτιολόγητα. Στη συνέχεια, βάλατε τους Βουλευτές σας και τους εκθέσατε να καταθέσουν δική τους τροπολογία την οποία, επίσης, απορρίψατε. Φέρνετε σήμερα μία τροπολογία που, ναι μεν δίνει παράταση δύο ετών για να ρυθμίσει και να προστατεύσει τους χρήστες των καλυβών από κατεδαφίσεις και πρόστιμα, ωστόσο η συγκεκριμένη ρύθμιση, κατά την άποψή μας, κρίνεται ανεφάρμοστη.

Δυστυχώς, θα μείνει ως κενή περιεχομένου, ακριβώς γιατί μεταθέτετε όλες τις αρμοδιότητες στο Προεδρικό Διάταγμα, κάτι το οποίο δεν πρόκειται να γίνει. Στα Προεδρικά Διατάγματα δεν περιγράφονται χαρακτηριστικά κάθε οικήματος.

Και κυρίως το χειρότερο είναι το ότι εξαγγέλλετε, προϊδεάζετε για την κατάργηση των φορέων διαχείρισης. Είναι ένα σχέδιο για το οποίο έχετε ενημερώσει και τους συμμετέχοντες τα διοικητικά συμβούλια των φορέων διαχείρισης σε περιοχές Natura, κάτι το οποίο θα είναι καταστροφικό κυρίως για την ευαίσθητη περιοχή του Έβρου. Σας καλώ, λοιπόν, να επανεξετάσετε το συγκεκριμένο ζήτημα.

Θα συνεχίσω με άλλο ένα θέμα, το οποίο και πάλι αφορά στην περιοχή μου και στο σύνολο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και για εμάς είναι υψίστης σημασίας. Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, με αυτό το νομοσχέδιο τινάζετε το έργο των δικτύων φυσικού αερίου στον αέρα. Επαναλαμβάνω. Τινάζετε το έργο δικτύων φυσικού αερίου στην περιφέρειά μας στον αέρα. Αφαιρείτε τη δυνατότητα από τους Εβρίτες και από τους Θρακιώτες να έχουν πρόσβαση σε φθηνή ενέργεια, σε οικονομική θέρμανση στα σπίτια και στις επιχειρήσεις.

Αφαιρείτε τη δυνατότητα της μείωσης του κόστους παραγωγής σε ακριτικές περιοχές, της ανταγωνιστικότητας, αλλά και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και ανάπτυξης των περιοχών, ανάπτυξη την οποία μόνο στα λόγια επικαλείστε.

Για να είμαι πολύ πιο συγκεκριμένη τον Δεκέμβριο του 2018 είχε εγκριθεί η άδεια διαχείρισης δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη ΔΕΔΑ. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλέπεται να κατασκευαστούν τετρακόσια ογδόντα πέντε χιλιόμετρα δικτύου χαμηλής πίεσης και οκτώμισι χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης στα οποία προβλέπεται η σύνδεση δέκα χιλιάδων νέων πελατών. Το εν λόγω δίκτυο εξυπηρετεί τους δήμους Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Κομοτηνής, Δράμας, Ξάνθης και Καβάλας και συνολικά επτά χιλιάδες εξακόσιες σαράντα οικιακές, χίλιες εξακόσιες ογδόντα πέντε εμπορικές και τριάντα τρείς βιομηχανικές συνδέσεις στο φυσικό αέριο περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ, ενώ εκτιμάται η δημιουργία πάνω από χίλιες διακόσιες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Το συνολικό προβλεπόμενο κόστος εγκατάστασης ανέρχεται στα 53 εκατομμύρια. Η χρηματοδότηση προέρχεται κατά σχεδόν 50% από πόρους του ΕΣΠΑ, ευρωπαϊκούς δηλαδή πόρους και κατά 50% από ίδια συμμετοχή, η οποία περιλαμβάνει χαμηλότοκο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.

Με το παρόν νομοσχέδιο παραχωρείται σε έναν και μόνο ιδιώτη όλο το δίκτυο φυσικού αερίου, βασικές υποδομές της χώρας μας διακινδυνεύοντας ακόμη και την ασφάλεια της χώρας, αλλά και την κυριαρχία στην τροφοδοσία ενέργειας. Βάζετε σε κίνδυνο, λοιπόν, το υφιστάμενο πρόγραμμα ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, που ανέφερα πιο πάνω, ενώ είναι βέβαιη η αύξηση του κόστους κατασκευής των δικτύων φυσικού αερίου και η μετακύλιση του κόστους στους καταναλωτές.

Νομοθετείτε, δηλαδή, το ξεπούλημα των δικτύων φυσικού αερίου θέτοντας σε αμφισβήτηση και την επέκταση των δικτύων, καθώς θα κρίνονται μόνο με όρους κερδοφορίας και όχι κοινωνικών αναγκών. Δημιουργείτε δηλαδή ένα ιδιωτικό μονοπώλιο χωρίς όμως να έχετε σχέδιο ούτε για τους εργαζόμενους ούτε για την ασφάλεια εφοδιασμού ούτε για το κόστος της ενέργειας για τους καταναλωτές και τους πολίτες ούτε για τη διασφάλιση της ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου στη χώρα μας και κυρίως στις μη προνομιούχες και απομακρυσμένες περιοχές στην περιφέρεια.

Αλήθεια, δεσμεύεστε προσωπικά, κύριοι Υπουργοί, ότι θα προχωρήσει το συγκεκριμένο έργο, η ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου στη δική μας περιοχή; Διότι διαφορετικά θα είστε μόνο εσείς υπεύθυνοι λόγω των πολιτικών σας επιλογών.

Παράλληλα, δημιουργούνται πάρα πολλά ερωτήματα για την επιλογή σας να μεταφέρετε στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και όχι στη ΔΕΠΑ Υποδομών ή Διεθνών Έργων το σταθμό υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης,  γνωστό ως FSRU, το οποίο αποτελεί μία βαριά υποδομή της χώρας, αλλά και πύλη φυσικού αερίου στη χώρα μας. Περίεργη επιλογή, σίγουρα κάτι κρύβει από πίσω, αλλά δεν μας έχετε εξηγήσει τι και μάλιστα ξαναλέω σε μία πολύ ευαίσθητη περιοχή.

Σας καλώ από την πλευρά μου και είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταθέσετε στην ελληνική Βουλή τις μελέτες σκοπιμότητας για αυτήν την επιλογή, διότι θεωρούμε πως είναι παράλογη και δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα αδιαφάνειας και ανισοτιμίας, ενώ περιορίζει και τον ανταγωνισμό και τα γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας.

Μια φράση μόνο για το άρθρο 24. Είναι προβληματική και αυτή η επιλογή σας, διότι επιτρέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ένα ερώτημα: Η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής είναι να καλλιεργούμε φωτοβολταϊκά; Μπορείτε με μία τέτοια ρύθμιση να προωθήσετε τη μαζική αλλαγή χρήσης γεωργικής παραγωγικής γης, αλλά και την αλλοίωση του περιβάλλοντός μας; Αυτήν την ανάπτυξη σχεδιάζετε για τις αγροτικές μας περιοχές;

Δυστυχώς, για άλλη μία φορά αποδεικνύεται τον αντιαναπτυξιακό και αντιλαϊκό σας πολιτικό χαρακτήρα. Η χώρα γυρίζει πάρα πολύ πίσω, πολλά χρόνια πίσω με τις πολιτικές σας επιλογές. Λυπάμαι προσωπικά.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή -απάντηση της Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ στο δήμο Ορεστιάδος περί μεταβολών σχολικών μονάδων
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Βαφειάδης: “Με ελλείψεις ξεκινάει τη Δευτέρα η Σχολή Νοσηλευτικής στο Διδ/χο”