«Ου μόνον αρχή άνδρα δείκνυσι, αλλά και αρχήν ανήρ»

Πλουτάρχου πολιτικά

Η χώρα διανύει μία δύσκολη Καλοκαιρινή περίοδο, με φωτιές που κατακαίουν δάση και κατοικημένες περιοχές. Η φωτιά, έφθασε και στην 111 ΠΜ,της πολεμικής αεροπορίας και οι εκρήξεις πολεμικών υλικών, εδημιούργησαν πανικό στους κατοίκους της πλησίον ευρισκομένης κατοικημένης περιοχής της Νέας Αγχιάλου. Βεβαίως γεννώνται πολλά ερωτήματα για την επάρκεια της ασφαλείας των υλικών πολέμου, των πυρομαχικών, των αεροσκαφών, αλλά και γενικότερα των μεγάλων στρατιωτικών μονάδων. Η ελλειπής συντήρηση των πυροσβεστικών μέσων, ο ατελής καθαρισμός δι’ αποψιλώσεως των πέριξ των μονάδων περιοχών, αλλά και η κακή φύλαξη των μονάδων, εικάζεται δημοσιογραφικώς ,ότι είναι οι λόγοι της εξαπλώσεως της φωτιάς πλησίον των αποθηκών με επακόλουθο τις εκρήξεις των πυρομαχικών. Οι πραγματικοί λόγοι της καταστροφής του πολεμικού υλικού και του κινδύνου της εν λόγω μεγάλης στρατιωτικής μονάδος, ίσως να μην γίνουν γνωστοί ποτέ. Η ΕΔΕ που διέταξε ο ΥΠΕΘΑ και τα όποια αποτελέσματά της, θα διευκολύνουν στην κατανόηση των αναγκών που υπάρχουν, ώστε η οργανωθείσα φύλαξη να εξασφαλίζει την ασφάλεια, τόσο του εμψύχου δυναμικού των μονάδων, όσο και του πολυτίμου πολεμικού υλικού. Άξιον επισημάνσεως είναι, ότι υπήρξε και υπάρχει ατολμία παραδοχής τουλάχιστον αμελείας ως προς την φύλαξη της μονάδος ,αλλά και του ελέγχου των πυροσβεστικών μέσων και ανάληψη ευθυνών από τους υπευθύνους στρατιωτικούς. Όσο για τους πολιτικούς, απενδύονται τον χιτώνα της ευθύνης, βοηθούντος και του διαμορφωθέντος επί δεκαετίες κλίματος της ατιμωρησίας τους για σοβαρά παραπτώματα και λάθη που κοστίζουν στον λαό και στο Έθνος.

Ο μεγάλος Έλληνας Ίων Δραγούμης, ο δολοφονηθείς την 31/7/ 1920,έλεγε: «θέλω να είμαι ωραίο δείγμα ανθρώπου, Έλληνος. Να σκοπός μιάς ζωής» Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχουν πολιτικοί της πατριωτικής του ποιότητος, πλήν ελαχίστων απομονομένων από το σαθρό ενημερωτικό σύστημα.

Έχοντας λοιπόν καεί στην Ελλάδα πάνω από το 32% των εκτάσεων της από πυρκαγιές και έχοντας διακινδυνεύσει στρατιωτικές μονάδες από την ανεξέλεγκτο διάδοση της φωτιάς, κανείς δεν ευρέθη να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την όλη εθνοκτόνο δημιουργηθείσα κατάσταση. Αντ’ αυτού, γίνεται προσπάθεια επικοινωνιακής και μόνον διαχειρίσεως της καταστάσεως, προκειμένου να καλυφθούν αμέλειες ή ακόμη και ανικανότητα των υπευθύνων.

Το «Αρχή άνδρα δείκνυσι», δείχνει να μην αφορά τους σημερινούς του Εθνικού κοινοβουλίου, οι οποίοι άνευ αιδούς, δείχνουν να απολαμβάνουν εν μέσω καταστροφικών πυρκαγιών ,την καλώς κεκαλυμμένη ανεπάρκειά τους, τη συνδρομή των ΜΜΕ. Οι δε στρατιωτικοί, ακολουθούν τον δρόμο των πολιτικών, άνευ θάρρους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Το ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε περίοδο ειρήνης, καθιστά ακόμη πιο θλιβερή και προβληματική την υπάρχουσα κατάσταση.

«Ού μόνον αρχή άνδρα δείκνυσι αλλά και αρχήν ανήρ» (Η εξουσία φανερώνει το ποιόν εκείνου που την ασκεί, αλλά και αυτός που την ασκεί, φανερώνει το ποιόν της εξουσίας)

Λόγοι των αρχαίων προγόνων, που ουδόλως φαίνεται να απασχολούν ή ακόμη και να διδάσκουν τους συγχρόνους. Πώς άλλωστε θα μπορούσε να γίνει αυτό, όταν από την βουλευτική ασυλία καλύπτονται πάμπολλα παραπτώματα και όταν η Ελληνική δικαιοσύνη τουλάχιστον στην ανωτέρα βαθμίδα της, είναι εναγκαλισμένη με την εκάστοτε πολιτική εξουσία; Τί να περιμένει κάποιος, όταν δεν κηρύσσεται εθνικό πένθος για την απώλεια δύο ιπταμένων αξιωματικών της πολεμικής αεροπορίας, σε ώρα κατασβέσεως φωτιάς; Τι να πεί για τις εμφανισθείσες εκλεκτικές ευαισθησίες; Πώς να σιωπήσει κάποιος, όταν τεχνιέντως αποκρύπτονται οι ευθύνες του προηγουμένου υπουργού «Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» και του εξακολουθούντος να πλαισιώνει τον νέο υπουργό, επιτελείου του; Eάν σκεφθεί δε κάποιος και το υπέρογκο ποσό που εζητήθη υπ’ αυτού για την εκπόνηση του τεχνοκρατικού προγράμματός του, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, ύψους 1,7 δισεκατομυρίου τότε θα γίνει κατανοητό, ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες δεν απασχολούν τους κυβερνώντες, αλλά μόνον η προσωπική τους πολιτική επιβίωση. Τότε θα γίνει κατανοητό ,γιατί δεν παρεμβαίνει αυτεπαγγέλτως η Ελληνική Δικαιοσύνη ,να δώσει απαντήσεις μέσω των πορισμάτων της, για τις ευθύνες ενός εκάστου. Θα αντιληφθούν επίσης όλοι οι Έλληνες, τον λόγο αναζητήσεως εναγωνίως από κάποιους της βουλευτικής ιδιότητος λόγω των προβλημάτων που τους επιλύει. Τώρα δε που για μία ακόμη φορά απεδείχθη, ότι τις φωτιές τις ανάβουν με πολλούς τρόπους εμπρηστές συνήθως αλλοδαποί εντεταλμένοι, το αφήγημα περί κλιματικής κρίσεως τίθεται εν αμφιβόλω, όπως άλλωστε και όλη η υιοθετηθείσα νεοταξική ατζέντα. Μένει η αφύπνιση των πολιτών, εν προκειμένω των Ελλήνων, προκειμένου να αναπτύξουν την υποβόσκουσα και αδίκως στοχευθείσα εθνική τους συνείδηση και να πράξουν στο άμεσο μέλλον καθοδηγούμενοι υπ’ αυτής.

Αυτής της Εθνικής συνειδήσεως που αφυπνίζεται στον ακριτικό Έβρο, μετά τις δολοφονικές ενέργειες των λαθροδιοκινητών, κινουμένων επί του αντιθέτου ρεύματος της Εγνατίας οδού και της απωλείας Εβριτών. Η κεντρική εξουσία δυστυχώς μέχρι στιγμής, δεν έχει ανταποκριθεί στο διαρκές κέλευσμα να επιλύσει συντόμως το δημιουργηθέν θέμα.Οι Εβρίτες όμως αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλα περιθώρια αναμονής, θρηνώντας ήδη την απώλεια δύο συντοπιτών τους και πονώντας για τον βαρύ τραυματισμό εξαμελούς οικογενείας.

Υπαρχούσης της δυσκόλου διανυομένης καταστάσεως, καλόν είναι να ενθυμηθούν οι άρχοντες και δή ο πρωθυπουργός, τις συμβουλές των προγόνων: το άρχειν ήδιστον, αλλά και: «μη δίδου απαιδεύτω δυναστείαν», κάτι που δυστυχώς ακρίτως το εφαρμόζει, δίδοντας υπουργικά καθήκοντα σε μηδέποτε αποδείξαντες με την εργασία τους την καταλληλότητά τους για την ανάληψη υπουργικού θώκου.. Καλόν είναι επίσης ο ίδιος, δεδομένου ότι δημιούργησε υπουργείο οικογενείας, να φροντίσει την Ελληνική οικογένεια που πλήττεται από το υψηλό κόστος διαβιώσεως πρίν ασχοληθεί με το προσφιλές του θέμα της συμπεριληπτικότητος και της ΛΟΑΤΚΙ + κοινότητος και μόνον. Η πατρίδα έχει ανάγκη από Έλληνες, καθίσταται σαφές αυτό και από την καθημερινή αντιμετώπιση των καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης από τις φωτιές, γι αυτό προτεραιότητα της κυβερνήσεως επιβάλλεται να είναι η επίλυση του δημογραφικού.

Καλόν είναι δε, άπαντες οι κατέχοντες θέση εξουσίας ,να ενθυμούνται, ότι :Αρχής τετευχώς, ίσθι ταύτης άξιος» (Όταν έχεις την εξουσία ,φρόντισε να είσαι αντάξιός της.)

Και το «άρχειν τον κρείττονα» (Η εξουσία πρέπει να ασκείται από τον ικανότερο).

Προηγούμενο άρθροΕπιστολή Δημάρχου Αλεξανδρούπολης στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη: “Από τον Έβρο και τη Θράκη εκπέμπουμε SOS! Οι ζωές μας δεν είναι απλοί αριθμοί”
Επόμενο άρθροΠάρης Παπαδάκης: “Δεν κλήθηκα στην τηλεδιάσκεψη για τους λαθροδιακινητές – Προσβολή στο θεσμό και στον τόπο”