…Ας είμαστε ειλικρινείς. Η λέξη πατριωτισμός έχει διαστρεβλωθεί, αν και την ακούμε πολύ συχνά στις μέρες που ζούμε. Την ακούμε απο τους πολίτικους, διανοούμενους και απο απλούς πολίτες. Θα καταθέσω την άποψή μου.

…Ο άνθρωπος, ευτυχώς η δυστυχώς, έχει μια μόνο ζωή. Απο τα μικρά του χρονιά σπουδάζει, μορφώνεται, αποκτά παιδεία, πολιτισμό και έρχεται σε επαφή με έννοιες,που θα πρέπει να διαμορφώσουν την συμπεριφορά του…προσωπική και κοινωνική. Και αν θέλει να λέγεται ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ολα αυτά ίσως , πρέπει να έχουν τον πρωτεύοντα ρόλο στην ζωή του.

…Ο σκοπός όμως της ζωής και, κατά συνέπεια της λειτουργίας κάθε κοινωνίας και κάθε κράτους, είναι ο κάθε άνθρωπος να είναι ευτυχισμένος… Ίσως ο ορισμός αυτής της έννοιας είναι και το μεγαλύτερο, γι,αυτό και άλυτο εως τώρα πρόβλημα…Ο ορισμός της ευτυχίας…

Ωστόσο υπάρχουν κάποια θεμέλια που νομίζω, οτι είναι κοινά και μη αμφισβητούμενα για όλους, ειδικά σε μια κοινωνία, ενα κράτος που θεωρούνται οργανωμένες οντότητες.

…Σε αυτά τα πλαίσια λοιπόν δεν είναι πολυτέλεια….ένας άνθρωπος που θέλει να δουλέψει, να έχει δουλειά…Δεν είναι πολυτέλεια να έχει κάποια στέγη και σε αυτήν,… το χειμώνα να έχει θέρμανση…Δεν είναι πολυτέλεια να έχει ρεύμα, τηλέφωνο, ίντερνετ…Δεν είναι πολυτέλεια να έχει ενα αυτοκίνητο και λεφτά, …για να βάζει σε αυτό βενζίνη….Δεν είναι πολυτέλεια να μπορέσει , έστω μια βδομάδα τον χρόνο να πάει διακοπές με τα παιδιά του….Δεν είναι πολυτέλεια να μπορέσει να μορφώσει αυτά τα παιδιά…. Και για ολα αυτά….να μην του τα παίρνει…τουλάχιστον τα μισά, το κράτος του…φορολογώντας τον ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΙΡΙΟ…με το έτσι θέλω…..

…Ολα αυτά δεν είναι πολυτέλεια, αλλά μια φυσιολογική κατάσταση, ζώντας μέσα στην οποία ο άνθρωπος, και μόνο τότε, μπορεί να αναπτύσσει την παιδεία του, τον πολιτισμό του και να εχει τις δυνάμεις και την όρεξη να προσφέρει και στους άλλους….

…Και αν δεν τα έχει ολα αυτά τα αυτονόητα?…..Τότε ίσως να επιλέξει τον δρόμο της φυγής, όπως κάνουν σήμερα χιλιάδες νεα παιδιά….Δεν έχουν πατριωτισμό μέσα τους???…..Φυσικά και έχουν!…Απλά νιώθουν οτι μην έχοντας όλα τα παραπάνω αυτονόητα, δεν θα μπορέσουν να τον αναπτύξουν αυτόν τον πατριωτισμό και ίσως… το κάνουν σε περισσότερο βαθμό, βρισκόμενοι μακριά απο την Πατρίδα…Πατρίδα, που σήμερα τούς πνίγει…..

….Όσο για τους υπόλοιπους …που μένουν…..Δεν είναι πατριωτισμός το να κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια και απλά να διαμαρτύρεσαι συνεχώς… Πατριωτισμός είναι να αγωνίζεσαι για την Πατρίδα σου, να παλεύεις, να πολεμήσεις και…αν χρειαστεί και να πεθάνεις .Να αγωνίζεσαι για την ανατροπή της σημερινής παράνοιας και την εξασφάλιση όλων των παραπάνω αυτονοήτων, που…επαναλαμβάνω, δεν αποτελούν πολυτέλεια…

…Αυτό σημαίνει πατριωτισμός….Σε αντίθετη περίπτωση…λέγεται σχιζοφρενία…..Διαφωνείτε?…

 

Αρθούρος Καραγκιοζίδης       Καθηγητής

Προηγούμενο άρθρο3 εκατομμύρια ευρώ για το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης
Επόμενο άρθροΕυάγγελος Λαμπάκης: Natura 2000 απο το Δέλτα Έβρου έως τις ακτές της Ροδόπης