Τα ζητήματα της περιφερειακής αυτοδιοίκησης που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, έθεσαν στο νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Πάνο Σκουρλέτη τα μέλη του προεδρείου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και Περιφερειάρχες, κατά την διάρκεια της σημερινής πρώτης συνάντησης τους.

Τα βασικά ζητήματα που πρόταξαν οι Περιφερειάρχες στο υπουργό ήτα η υποστελέχωση των Περιφερερειών, η μεγάλη μείωση της χρηματοδότησης, η κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η μεταφορά αρμοδιοτήτων τους στις Περιφέρειες, το λεγόμενο «πολυνομοσχέδιο» που περιλαμβάνει διατάξεις με τις οποίες επιλύονται προβλήματα των Περιφερειών, την αναγκαιότητα μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, τον εκλογικό νόμο και ζητήματα που αφορούν τη δημόσια περιουσία καθώς και ειδικότερα θέματα των νησιωτικών Περιφερειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Περιφερειάρχες ζήτησαν να ξεκαθριστεί το θέμα με τον εκλογικό νόμο και να μην υπάρχουν αμφίσημες δηλώσεις. Ζήτησαν να προχωρήσει η κατάργηση των αποκεντρωμένων Διοικήσεων όπως υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά, ώστε να μεταφερθούν αρμοδιότητες, πόροι αλλά και υπαλλήλοι στις περιφέρειες ώστε να λυθεί και το θέμα της υποστέλεχωσης των υπηρεσιών τους.

Εθεσαν επίσης το θέμα της υποχρηματοδότησης των Περιφερειών, τονίζοντας ότι δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. Συζητήθηκε επίσης η επικείμενη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», στο πλαίσιο του οποίου, οι αιρετοί σημείωσαν ότι οι όποιες πρόσθετες αρμοδιότητες θα πρέπει να συνοδευτούν από τους ανάλογους πόρους και από το απαιτούμενο προσωπικό, ενώ θα πρέπει να υπάρξει μελέτη πριν προχωρήσει.

Επίσης ζήτησαν μεταξύ άλλων την εφαρμογή του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν αναθέσεις σημαντικών έργων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Σκουρλέτης: Σύντομα θα υπάρξουν ενέργειες και αποφάσεις

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, από την πλευρά του, συμφώνησε με την άποψη που διατυπώθηκε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να βρίσκεται στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι η πολιτική του υπουργείου κινείται στα πλαίσια των προγραμματικών κατευθύνσεων της κυβέρνησης και ότι θα υπάρξει συνέχεια σε βασικές πολιτικές επιλογές.

Ο κ. Σκουρλέτης συμμερίστηκε πολλούς από τους προβληματισμούς που κατατέθηκαν στη συζήτηση, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι ρόλοι πρέπει να είναι απόλυτα διακριτοί. Αναφορικά με μια σειρά θεσμικών θεμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, επεσήμανε ότι ακόμη ενημερώνεται και τάχθηκε κατά των αποσπασματικών παρεμβάσεων, όταν και όπου αυτό είναι δυνατό. Παράλληλα, έκανε λόγο για θεσμικές αλλαγές οι οποίες ανοίγουν το δρόμο για ευρύτερες συναινέσεις.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του υπουργού στο ζήτημα του αναπτυξιακού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μπορεί να στηρίξει μεγάλες και μικρές προσπάθειες σε ένα πολλαπλασιαστικό άθροισμα. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου και ότι τα τρέχοντα ζητήματα σύντομα θα αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις.

Αγοραστός: Περισσότεροι πόροι και εργαλεία για να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί

 Μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός δήλωσε:

«Είχαμε σήμερα την πρώτη μας συνάντηση με το νέο Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Σκουρλέτη, μια συνάντηση που ήταν μεν γνωριμίας αλλά υπερέβη τα πεπερασμένα όρια μιας εθιμοτυπικής συνάντησης αφού συζητήσαμε θέματα ουσίας, θέματα που αφορούν την περιφερειακή αυτοδιοίκηση καθώς και την κοινωνία.

Για σχεδόν τρεις ώρες ο Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου μας άκουσαν τα μέλη του προεδρείου της ΕΝΠΕ και τους παριστάμενους Περιφερειάρχες να θέτουμε τόσο τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το παρόν και – κυρίως – το μέλλον του θεσμού όσο και θέματα μικρότερης σημασίας, τα οποία όμως ανάγονται σε κυρίαρχα στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων.

Καταθέσαμε επεξεργασμένες προτάσεις, οι οποίες έχουν προκύψει και από τα συνέδριά μας κι είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες.

Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν ότι επιζητούμε την ειλικρίνεια, τη συνεργασία, τη συνέργεια, την αποτελεσματικότητα, για να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων, της κοινωνίας. Γιατί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας, μέσα στην καρδιά μας είναι ο άνθρωπος.

Οι αιρετές Περιφέρειες είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση, αποδείχθηκε αποτελεσματικός και στάθηκε ανάχωμα στην κρίση για την ελληνική κοινωνία. Καταφέραμε να πετύχουμε πολλά σε μια εποχή που έχουμε λίγα.

Παρά, λοιπόν, την υποχρηματοδότηση, παρά το ότι έχουμε μεγάλη έλλειψη προσωπικού, παρά τις αστοχίες του «Καλλικράτη», παρά το ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρα οριοθετημένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων μεταξύ του κεντρικού κράτους και της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, εμείς είμαστε εδώ και μοχθούμε καθημερινά για τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Αυτό τονίσαμε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών: αν άρει στρεβλώσεις και μας παρέχει τα κατάλληλα εργαλεία είτε πρόκειται για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο είτε για πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, μπορούμε να γίνουμε ακόμη πιο αποτελεσματικοί, ακόμη πιο χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο και στον τόπο μας.

Ο Υπουργός μας άκουσε με ενδιαφέρον, κατέγραψε τις θέσεις μας και, εκτός από την πρόσκληση που του έχουμε απευθύνει να παραστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΝΠΕ, του προτείναμε να κάνουμε κι άλλες συναντήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών με συγκεκριμένη ατζέντα».

Ποιοι συμμετείχαν στη συνάντηση

Στη συνάντηση, από πλευράς υπουργείου συμμετείχε επίσης ο γενικός γραμματέας Κώστας Πουλάκης και από την ΕΝΠΕ, εκτός από τον κ. Αγοραστό, παρέστησαν ακόμα οι περιφερειάρχες Αττικής Ρένα Δούρου, Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, ο περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, Γιάννης Σγουρός και ο περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης.

www.aftodioikisi.gr

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθησαν 4 ημεδαποί κατηγορούμενοι για απόπειρα παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών
Επόμενο άρθροΟ Εθνικός Αλεξανδρούπολης 3-2 τον ΑΟΠ Κηφισιάς μετά από συγκλονιστικό φινάλε (fotos)