To απόγευμα της Τρίτης 17 Νοέμβριου 2015 πραγματοποιήθηκε πορεία στην Αλεξανδρούπολη με αφορμή την 42η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου από μέλη του Π.Α.ΜΕ.

Οι διαδηλωτές τόνισαν πως το σύνθημα ψωμί-παιδεία-ελευθερία παραμένει επίκαιρο αφού η φτώχεια εκτοξεύτηκε , υπάρχει έλλειψη κονδυλίων για την παιδεία  και  η ελευθερία είναι υπό όρους

Η πορεία κατέληξε στο πάρκο Ανεξαρτησίας όπου και έγινε κατάθεση στεφάνων

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ. ΓΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ:

42 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε για να δυναμώσουμε τον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά χούντες και φασισμό, φτώχεια και ανεργία!

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΓΙΟΡΤΗ! ΗΤΑΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΚΑΙ ΠΑΛΗ ΤΑΞΙΚΗ!

Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης. Όπως και σε άλλες τέτοιες ιστορικές περιόδους έτσι και κατά την εφτάχρονη τυραννία δεν ήταν «όλοι μαζί» όπως προσπαθούν να μας πείσουν σήμερα όσοι πίνουν νερό στο όνομα του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος, όσοι ορκίζονται πίστη στην ΕΕ και ξορκίζουν κάθε εργατική λαϊκή διεκδίκηση και αγώνα. Και τότε κάποιοι συντάχθηκαν με τους δικτάτορες γιατί προσδοκούσαν έτσι να διαφυλάξουν και να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Ήταν σημαντικά τμήματα του κεφαλαίου αλλά και αρκετά μεσαία στρώματα.

Δεν ήταν λίγοι και οι κήρυκες της υποταγής, που όπως σήμερα έτσι και τότε συνιστούσαν «υπομονή» και «προσαρμογή στο ρεαλισμό». Στην αντίπερα όχθη ήταν όλοι εκείνοι που δε λογάριασαν θυσίες και κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα του λαού!

Την εφτάχρονη χούντα την επέλεξαν τμήματα της εγχώριας πλουτοκρατίας, την στήριξαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να εξυπηρετήσει τα δικά τους γεωστρατηγικά σχέδια που κατέληξαν με το δράμα του κυπριακού λαού.

Η επιβολή της δικτατορίας δεν ήταν έργο ορισμένων «ακραίων», μια «εκτροπή». Η εξουσία δεν άλλαξε χέρια, αυτό που άλλαξε ήταν η μορφή άσκησής της. Η χούντα ήταν η ανοιχτή δικτατορία του κεφαλαίου.

Ένα καθεστώς τρόμου – με εξορίες, βασανιστήρια, εκτελέσεις – που υπεράσπιζε την εξουσία των μονοπωλίων. Για αυτό άλλωστε στήριξε πολύμορφα την πλουτοκρατία, ενίσχυσε την κερδοφορία της ενώ εντάθηκε η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, τσακίστηκε το εργατικό κίνημα με το βούρδουλα της καταστολής.

Υπάρχουν ακόμα ορισμένοι που προσπαθούν να πείσουν εργατικές λαϊκές μάζες ότι οι πρωτεργάτες της χούντας ήταν έντιμοι, πατριώτες, προσπάθησαν για το καλό του λαού. Ακόμα χειρότερα, ότι αποτελεί η 7ετία πρότυπο για το πώς θα μπορούσε να ξεπεραστεί η κρίση που διανύουμε σήμερα. Η αλήθεια όμως που πρέπει να διαδοθεί ακόμα πιο δυνατά είναι ότι κατά τη διάρκεια της χούντας δεν έλειψαν ούτε τα σκάνδαλα (βλέπε, τάμα του έθνους, σάπια κρέατα Αργεντινής, κ.α.) ούτε η προνομιακή σχέση με τμήματα του κεφαλαίου στα οποία δόθηκαν υπέρογκες παροχές, μέχρι και ολόκληρες περιοχές δήμευσαν για τις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ, κτλ. Είναι πια γνωστά και τα δωράκια των εργοστασιαρχών προς τους χουντικούς για κάθε νέα μονάδα που χρηματοδοτούσε το κράτος με τα χρήματα που κλέβαν από το λαό, δωράκια καθόλου ευκαταφρόνητα μιας και τα περισσότερα ήταν μακέτες από χρυσό των νέων μονάδων των εργοστασίων.

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΑ!

Ο λαός και η νεολαία διεκδικούσαν ψωμί – παιδεία – ελευθερία, πάλευαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αυτά ήταν τα αιματοβαμμένα συνθήματα της εξέγερσης.

Η θυσία δεν πήγε χαμένη: άνοιξε ο δρόμος για την κατάρρευση της δικτατορίας, χιλιάδες νέοι και νέες διαπαιδαγωγήθηκαν με τα ιδανικά του αγώνα, της οργανωμένης απειθαρχίας και ανυπακοής.

Απαντάμε σε όσους σήμερα προσπαθούν να αλλοιώσουν το περιεχόμενο και τα μηνύματά του. Φωνάζουμε δυνατά ότι το Πολυτεχνείο κατάφερε να αποτελέσει σταθμό στην πάλη του λαού γιατί δεν ήταν μια καθαρά φοιτητική κινητοποίηση. Δέθηκε με το εργατικό κίνημα, τους αγωνιζόμενους αγρότες, τους μαθητές. Έβαζε στο στόχαστρο τους πραγματικούς υπεύθυνους, το ίδιο το σύστημα και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Και σήμερα τα μηνύματα του Πολυτεχνείου συνεχίζουν να εμπνέουν τους αγώνες του λαού μας. Είναι επίκαιρα γιατί παραμένουν ανεκπλήρωτα!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ – ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ!

Ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα που φέρνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζοντας στο δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις! Ενάντια στη μήτρα που γεννά μνημόνια, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά, ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα της βαρβαρότητας!

Δυναμώνουμε την οργάνωση σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε εργοστάσιο και επιχείρηση, στο δημόσιο, σε κάθε γραφείο και υπηρεσία. Ενισχύουμε τη συμμαχία των εργατών, των αυτοαπασχολουμένων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και της νεολαίας!

Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη μας στους λαούς – θύματα του ιμπεριαλισμού και των πολέμων, στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Απομονώνουμε τις φωνές του μίσους και του ρατσισμού, τους φασίστες ναζιστές της Χρυσής Αυγής, τα τσιράκια των εφοπλιστών και των βιομηχάνων

Προηγούμενο άρθροΔιαμαρτυρία του Δ.Σ. του Τ.Α.Α. Εθνικός για τον αγωνα με τον Αρη
Επόμενο άρθροΔείτε την κεντρική εκδήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Αλεξανδρούπολη