Ερώτηση κατέθεσε σήμερα (19/12) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, προς τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σχετικά με τα προβλήματα που παρατηρούνται στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης στις περιφερειακές δομές  Υγείας του Βορείου Έβρου, αλλά και στον τρόπο παράδοσης φαρμάκων και φαρμακευτικών υλικών.

Στην ερώτηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία των χωριών έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους και οι κάτοικοί τους μένουν χωρίς ιατρική φροντίδα και περίθαλψη.

 Παράλληλα έχει εντοπιστεί το πρόβλημα του μη ανεφοδιασμού τους με πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ παρουσιάζονται δυσλειτουργίες και στον τρόπο παράδοσης φαρμάκων και φαρμακευτικών υλικών.

 Οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται πως σκοπεύουν να δώσουν ουσιαστική λύση στο πρόβλημα ανεφοδιασμού πετρελαίου θέρμανσης στους φορείς υγείας στον Έβρο. Επίσης, σε ποιες ενέργειες θα προβούν προκειμένου τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά υλικά να αποστέλλονται απευθείας στα περιφερειακά Κ.Υ. του Έβρου, κι όχι στο Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Αναλυτικά η ερώτηση

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στη διανομή πετρελαίου θέρμανσης στις περιφερειακές δομές Υγείας του Βορείου Έβρου και στον τρόπο παράδοσης φαρμάκων και φαρμακευτικών υλικών

Παρά τις επανειλημμένες μας ερωτήσεις, αναφορές και τις αντίστοιχες βεβαιώσεις του Υπουργείου Υγείας πως όλα βαίνουν καλώς, παραμένουν τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας στο Νομό Έβρου και ειδικά στις βόρειες επαρχίες του. Συγκεκριμένα, τα περιφερειακά αγροτικά ιατρεία των χωριών του Βορείου Έβρου έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στη σταδιακή παύση της λειτουργίας τους, και οι κάτοικοι που μένουν εκεί δεν έχουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα και περίθαλψη. Το πρόβλημα αυτό διογκώνεται κυρίως λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν την εποχή αυτή.

Πρόσφατα, έχει εντοπιστεί το μεγάλο πρόβλημα του μη ανεφοδιασμού με πετρέλαιο θέρμανσης των αγροτικών ιατρείων. Δεδομένου των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που φτάνουν πολλές φορές και υπό του μηδενός, είναι αδύνατο να λειτουργήσουν τα συγκεκριμένα ιατρεία και να εξυπηρετήσουν κυρίως τους ηλικιωμένους κατοίκους. Οι πρατηριούχοι αρνούνται να ανεφοδιάσουν με πετρέλαιο θέρμανσης επί πιστώσει, καθώς δεν λαμβάνουν από την Πολιτεία τα οφειλόμενα χρήματά τους. Τα περιφερειακά ιατρεία εξυπηρετούν μεγάλο αριθμό κατοίκων και δρουν ευεργετικά στην αποσυμφόρηση του Γενικού Νοσοκομείου Διδυμοτείχου.

Επιπλέον, όσον αφορά την προμήθεια με φάρμακα και φαρμακευτικά υλικά των περιφερειακών δομών Υγείας του Βορείου Έβρου, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο τα υλικά αυτά να αποστέλλονται στο Γ.Ν.Δ., και να αναγκάζονται οι υπάλληλοι των φορέων, να μεταφέρουν τα υλικά με τα ιδιωτικά τους οχήματα, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος ελέγχων από τους υπαλλήλους του Σ.Δ.Ο.Ε.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Πως σκοπεύετε να δώσετε ουσιαστική λύση στο πρόβλημα ανεφοδιασμού πετρελαίου θέρμανσης στους φορείς υγείας στον Έβρο, ώστε να υπάρξει οριστική διευθέτηση και να βρίσκονται σε θέση να λειτουργήσουν κανονικά, ενόψει και των χαμηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται αυτήν την εποχή;
  2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε, προκειμένου τα φάρμακα και τα φαρμακευτικά υλικά να αποστέλλονται απευθείας στα περιφερειακά Κ.Υ. του Έβρου, και όχι στο Γ.Ν.Δ.;
Προηγούμενο άρθροΣυγκέντρωση αγροτών και κτηνοτρόφων στην Ελιά Τριγώνου Έβρου
Επόμενο άρθροΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΟΥΝΚΕΡ: αναβάθμιση Σιδηροδρομικής Γραμμής Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο & Σιδηροδρομική Εγνατία από την Αλεξανδρούπολη ως το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας