Με αφορμή τη συζήτηση της αναβάθμισης σε κυβερνητικό επίπεδο, του ΔΠΘ και την επικείμενη ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στην βουλή, ο πρύτανης Φώτης Μάρης μίλησε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, τονίζοντας  πως «μέχρι τον Δεκέμβριο πρόκειται να οδηγηθούμε σ ένα Πανεπιστήμιο που θα παρουσιάζει πληρότητα σε θέματα σπουδών κάτι που θα το καθιστά 2ο στην Ελλάδα, ενώ σε άλλους δείκτες το ΔΠΘ θα κατακτήσει θέση ανάμεσα στην 3η και την 5η σειρά, στη χώρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο τρία είναι τα βήματα που βρίσκονται στο σχεδιασμό :

1ο Το Πανεπιστήμιο να γίνει της περιφέρειας ΑΜ-Θ έτσι ώστε να μπορεί να κεφαλαιοποιεί από το σύνολο του πλούτου των 5 νομών,

2ο η ίδρυση νέων τμημάτων που  θα ολοκληρώσουν κάποια  σημεία του Πανεπιστημίου,

3ο η αναδιάρθρωση και βελτίωσή σχολών του ΔΠΘ όπου υπάρχει μεγαλύτερο η μικρότερο πρόβλημα έτσι ώστε να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις για τα  επόμενα χρόνια.

Το τμήμα Ψυχολογίας ως αντιστάθμισμα στη Νοσηλευτική

Αναφερόμενος στη διοικητική συνένωση των τμημάτων του ΔΙΠΑΕ στο ΔΠΘ, αυτό που δεν παραμένει στην πόλη που βρίσκεται σήμερα αλλά  μετακομίζει στην Αλεξανδρούπολη είναι της Νοσηλευτικής Διδυμοτείχου.

«Το ΔΠΘ έχει ξεκαθαρίσει εδώ και χρόνια ότι το εγχείρημα αυτό (παραμονής  της Νοσηλευτικής  στο Διδυμότειχο ) δεν μπορεί να στεφθεί με επιτυχία γι’ αντικειμενικούς λόγους, τόνισε ο κ Μάρης προσθέτοντας ότι, αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο προτείναμε να ιδρυθεί το τμήμα Ψυχολογίας στο ΔΠΘ  με έδρα το Διδυμότειχο.»

Ο πρύτανης του ΔΠΘ διαβεβαίωσε ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα υπάρχουν φοιτητές στο τμήμα Ψυχολογίας ενώ για το τμήμα Νοσηλευτικής προτάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2025 να ξεκινήσει να λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη εκτιμώντας πως για άλλη μια χρονιά θα λειτουργήσει   στο Διδυμότειχο με τις δυσκολίες που υπάρχουν και κατ’ επέκταση θα συμπεριλαμβάνετε στο μηχανογραφικό, αν και αυτό είναι θέμα του Υπουργείου Παιδείας να το αποφασίσει.

Δεν υπάρχει βιωσιμότητα στη Νοσηλευτική Διδυμοτείχου

«Αν θέλετε την προσωπική μου άποψη», τόνισε χαρακτηριστικά, «όλα καθορίζονται από τους αριθμούς. Με τους αριθμούς που έχει σήμερα το τμήμα Νοσηλευτικής για ποια βιωσιμότητα μιλάμε και τι μπορεί να περιγράψει ένας νόμος. Τι περισσότερο από την αλήθεια. Δεν υπάρχει βιωσιμότητα στο τμήμα Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο. Γι αυτό το ΔΠΘ ιδρύει το τμήμα Ψυχολογίας και ζητούμε την βοήθεια της τοπικής και κοινωνίας, του Δήμου και των πολιτών ώστε να γίνει ομαλά η έναρξη λειτουργίας του νέου τμήματος».

Απαντώντας στην πρόταση του βουλευτή Έβρου Αναστάσιου Δημοσχάκη σύμφωνα με την οποία προτείνει την  λειτουργία των 3 πρώτων χρόνων στο Διδυμότειχο και του 4ου και του μεταπτυχιακού στην Αλεξανδρούπολη,   είπε ότι το  θέμα αυτό είναι αμιγώς ακαδημαϊκό και ότι αντίστοιχη περίπτωση δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα ούτε στο ΔΠΘ, ενώ από την πλευρά τους ως Πανεπιστήμιο,   θα κάνουν αυτό που απαιτείται ώστε να διασφαλισθούν οι πολύ καλές συνθήκες σπουδών, απέναντι στους φοιτητές, στο νόμο αλλά και τις  ευρωπαϊκές οδηγίες.

Για τους 400 περίπου φοιτητές ΤΕ και ΠΕ που εκκρεμούν ακόμη στη σχολή του Διδυμοτείχου  διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μέριμνα εκφράζοντας την πεποίθηση ότι νομοθετικά θα γίνει το καλύτερο  δυνατό.

 Έχουμε καθυστερήσει στο τμήμα της Ψυχολογίας

Ο κ. Μάρης παραδέχθηκε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πορεία των έργων για την λειτουργία της σχολής Ψυχολογίας , ως ένα βαθμό και λόγω τη προεκλογικής δραστηριότητας, προσθέτοντας πως τις επόμενες μέρες το Πανεπιστήμιο θα εστιάσει στο θέμα αυτό ζητώντας από όλους, Δήμο και πολίτες, να ξεπεράσουν τον εαυτό τους ώστε να είναι όλα έτοιμα για την υποδοχή  των φοιτητών.

Ο ίδιος καταλήγοντας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η πόλη του Διδυμοτείχου ανταγωνίζεται στα μάτια των φοιτητών με όλες τις άλλες πόλεις στην Ελλάδα αλλά και αυτές του ΔΠΘ στα στάνταρ που δίνει,  κάτι που θα πρέπει να προσεχθεί ώστε να υπάρχει ένα επιτυχές εγχείρημα, για το καλό του Πανεπιστημίου και της κοινωνίας!

ΠΗΓΗ www.ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΑπέρριψε η Αποκεντρωμένη την προσφυγή της Μητρόπολης για το εκκλησάκι του Αγίου Παϊσίου
Επόμενο άρθροΣακελλαροπούλου από τον Έβρο: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις εγγυώνται την ακεραιότητα των συνόρων μας»