Ένα οικογενειακό έθιμο ήταν και η ΕΥΧΗ της συγχώρεσης το βράδυ της Αποκριάς, όπου μαζεύονταν οι συγγενείς στο σπίτι των παππούδων και έπαιρναν τη συγχώρεση. 

Tο Τριώδιο είναι η χρονική περίοδος πριν από τη σαρακοστιανή νηστεία για το Πάσχα και αρχίζει από την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και φτάνει μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο. Μέσα στην περίοδο αυτή περιλαμβάνεται και η Μεγάλη Τεσσαρακοστή καθώς και η Μεγάλη Εβδομάδα.

Ως εκ τούτου, το Τριώδιο ανοίγει την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου και συγκεκριμένα φέτος πέφτει την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου.

Η Τσικνοπέμπτη θα εορταστεί στις 7 Μαρτίου ενώ η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι η Κυριακή 17 Μαρτίου. Ακολουθεί η Καθαρά Δευτέρα που φέτος θα εορταστεί στις 18 Μαρτίου.

Το Πρόγραμμα του Τριωδίου 2024:

Απόκριες: Οι πρώτες τρεις εβδομάδες του Τριωδίου αποτελούν την περίοδο των Απόκρεων. Περιλαμβάνουν γιορτές, χορούς και καρναβαλικά έθιμα.

Τεσσαρακοστή: Ακολουθούν έξι εβδομάδες νηστειών, όπου οι πιστοί προετοιμάζονται για το Πάσχα με συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές και διάφορες δραστηριότητες.

Μεγάλη Εβδομάδα: Κορύφωση του Τριωδίου, περιλαμβάνει γεγονότα όπως το Σάββατο Του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων που προηγούνται του Μεγάλου Σαββάτου και της Ανάστασης.

Ημερομηνίες του Τριωδίου 2024:

– Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024: Έναρξη του Τριωδίου.

– Τσικνοπέμπτη 7 Μαρτίου 2024: Ημέρα γεμάτη κρέας και γλέντια προ της νηστείας.

– Κυριακή 17 Μαρτίου 2024: Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς.

– Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024: Ημέρα καθαρισμού και προετοιμασίας για τη Σαρακοστή.

– Μεγάλο Σάββατο 6 Απριλίου 2024: Προετοιμασία για την Ανάσταση.

Η περίοδος του Τριωδίου δεν είναι μόνο θρησκευτική, αλλά και κοινωνική. Συνδυάζει παραδοσιακά έθιμα, θρησκευτικές εκδηλώσεις και κοινωνικές συναντήσεις, προσφέροντας στην κοινότητα έναν χρόνο ανάπαυσης και εορτασμού.

Έτσι, με ανυπομονησία περιμένουμε την έναρξη του Τριωδίου του 2024, όπου η παράδοση συναντά τον εορτασμό, και η πίστη συνδυάζεται με την κοινωνική απόλαυση.

ΠΗΓΗ eleftherostypos.gr

Προηγούμενο άρθροΙωάννης Τάκας: “Στον Απαλό κλείνουν τους δρόμους προς τη θάλασσα – Μένει μόνο η δίοδος από το φανάρι”
Επόμενο άρθροΑνασυγκρότηση Έβρου: Λειτουργία Κτηνιατρικής Σχολής θα ζητήσει ο Δήμαρχος Σουφλίου