Live

13.9 C
Alexandroupoli
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
spot_imgspot_img
Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Λαύριο, Πάτρα,...

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Λαύριο, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ – Τα σχέδια για Λαύριο, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα και την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου στον Δήμο Φυλής

Τρεις διαγωνισμούς για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων ωριμάζει αυτή την περίοδο το ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών.

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία πώλησης του 50% συν μίας μετοχής του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου με την προθεσμία για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος να λήγει στις 14 Μαΐου.

Οι διαδικασίες που ωριμάζουν για τη διάθεση υποδομών ακινήτων αφορούν τα λιμάνια της Πάτρας και Αλεξανδρούπολης καθώς και την έκταση για την ανάπτυξη επιχειρηματικού πάρκου (logistic center) στον Δήμο Φυλής στην Αττική. Τα προαναφερόμενα assets ήταν ανάμεσα σε αυτά που είχε παρουσιάσει ο CEO του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρης Πολίτης στη διάρκεια της συμμετοχής του στην επιχειρηματική αποστολή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ινδία. Οι Ινδοί λόγω των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που σημειώνει η οικονομία τους αναζητούν διαδρόμους εισόδου των αγαθών τους στην Ευρώπη, με τα λιμάνια της Ελλάδας που ετοιμάζονται προς αξιοποίηση να μην περνούν απαρατήρητα, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Αναλυτικά οι φάκελοι υποδομών και ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ είναι:

Το λιμάνι του Λαυρίου

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου το ΤΑΙΠΕΔ άνοιξε τη διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 50% συν μίας μετοχής του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου. Οι δραστηριότητές του αφορούν:
Την παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού σε εμπορικά πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού, γενικού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων, σε πλοία ακτοπλοΐας (Ε/Γ και Ο/Γ-Ε/Γ), κρουαζιερόπλοια καθώς και σε τουριστικά σκάφη, αλιευτικά σκάφη και σκάφη αναψυχής, την παροχή υπηρεσιών φορτοεκφόρτωσης, αποθήκευσης και διέλευσης χύδην ξηρού και γενικού φορτίου, εμπορευματοκιβωτίων και τροχοφόρου φορτίου, την παροχή υπηρεσιών σε επιβάτες κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας και την παραχώρηση χώρων για την άσκηση επαγγελματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης της εναπόθεσης και αποθήκευσης ανεμογεννητριών.
Επιπλέον, η Εταιρεία παρέχει βοηθητικές υπηρεσίες σε πλοία και σκάφη (ύδρευση, πετρέλευση, παραλαβή και διαχείριση αποβλήτων, ηλεκτροδότηση) και εκμεταλλεύεται γήπεδα και κτίρια του Λιμένα για πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες. Τέλος, η εταιρεία έχει το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των λιμενίσκων Λεγρενών και Βρομοπουσίου, οι οποίοι σήμερα χρησιμοποιούνται για ναυταθλητικό σκοπό.
Το λιμάνι βρίσκεται νοτιοανατολικά της Αττικής, 60 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας και 25 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Το Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι η επόμενη λιμενική υποδομή που προετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση.
Πάντως, οι όποιες διαγωνιστικές διαδικασίες θα εξαρτηθούν από τις γεωπολιτικές εξελίξεις και συγκεκριμένα από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος της ματαίωσης της προηγούμενης διαγωνιστικής διαδικασίας.
Στον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης βρίσκονται σε εξέλιξη έργα ύψους 24 εκατ. ευρώ για την εκβάθυνση της θαλάσσιας ζώνης του λιμένα και τη διασύνδεση του εμπορικού τμήματός του με τον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο στην Αλεξανδρούπολη. Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Το λιμάνι βρίσκεται σε πλεονεκτική γεωστρατηγική θέση. Γεωγραφικά γειτονεύει με την Τουρκία και τη Βουλγαρία, ενώ αποτελεί την απόληξη του Pan-European Corridor IX, του διαδρόμου μεταφοράς εμπορευμάτων, που ξεκινά από το Ελσίνκι και καταλήγει στην Αλεξανδρούπολη. Επίσης συνδέεται με την Εγνατία Οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή με τη Θεσσαλονίκη.

Επιχειρηματικό Πάρκο Φυλής

Σύντομα αναμένεται και ο διαγωνισμός για την παραχώρηση της έκτασης 450 στρεμμάτων στον Δήμο Φυλής με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου και «πράσινου» logistic center. Το σύνολο της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 200-250 εκατ. ευρώ, ενώ έχει υπολογιστεί ότι θα κινητοποιηθούν κεφάλαια 1 δισ. ευρώ. Στόχος είναι στο νέο logistic center να μετεγκατασταθούν 400 διαμεταφορείς από τον Ελαιώνα που τώρα λειτουργούν εκεί σε καθεστώς ημιπαρανομίας. Μάλιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης έχουν εξασφαλιστεί 21 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δοθούν ως κίνητρο για τη μετακόμιση των εταιρειών με 200 από αυτές σύμφωνα με πληροφορίες να έχουν συμφωνήσει ήδη για τη μετεγκατάστασή τους.
Το επιχειρηματικό πάρκο σύμφωνα και με το Πολεοδομικό Σχέδιο χωρίζεται σε δύο ζώνες με την πρώτη να περιλαμβάνει «Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης» ενώ στη δεύτερη περιλαμβάνονται 15 τουριστικά καταλύματα, που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των διαμεταφορέων. Η σύμβαση παραχώρησης θα είναι για 35 έτη και σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει πιθανότατα αρχικά ένα εφάπαξ τίμημα από τον παραχωρησιούχο προς τον Δήμο Φυλής ενώ θα υπάρχει και ετήσιο μίσθωμα. Το εν λόγω ακίνητο είναι προνομιούχο από άποψη εγγύτητας στον αστικό ιστό (της Αθήνας και του Πειραιά), με βασικά δίκτυα και το Θριάσιο ΕΚ. Πρόκειται για ένα πρότζεκτ μεγάλης αξίας για το λεκανοπέδιο αλλά και για το σύνολο της οικονομίας. Επίσης η μετεγκατάσταση των διαμεταφορέων θα απομακρύνει περίπου 4.000 φορτηγά ημερησίως από τον Κηφισό ανακουφίζοντας σημαντικά τον αυτοκινητόδρομο του Κηφισού μειώνοντας τη συμφόρηση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το Λιμάνι της Πάτρας

 

Ο Οργανισμός Λιμένος Πάτρας είναι το επόμενο λιμάνι που ετοιμάζει το ΤΑΙΠΕΔ προς αξιοποίηση.
Χωρίς να έχει προσδιοριστεί χρονικά η εκκίνηση του διαγωνισμού, το Ταμείο επιδιώκει την προσέλκυση επενδυτών. Είναι κυρίως εμπορικό λιμάνι, εξυπηρετεί επιβατικά πλοία και κρουαζιερόπλοια ενώ διαθέτει υποδομές και για υδροπλάνα αλλά και μικρή μαρίνα. Στα ατού του είναι η γραμμή ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ιταλία.
Τον Αύγουστο με Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο και το master plan του Οργανισμού, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα διαθέτει και υποδομές για την αποθήκευση εξοπλισμού έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

ΠΗΓΗ www.tovima.gr

Προηγούμενο άρθροΧ. Μεντίζης: «Το pet – scan στο Nοσοκομείο Αλεξανδρούπολης από σήμερα και μέχρι τις 20 Μαΐου θα λειτουργήσει μόνο για 3 ημέρες»
Επόμενο άρθροΔάσος Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου: τα αρπακτικά φωλιάζουν ξανά μετά την πυρκαγιά