ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
ΕΛΛΑΔΑΣ
adr Σταδίου 48, 105 64 Αθήνα
tel 2155505091 / 6945390838 (κ. Β. Σαλωνίδης)
e mail info@syllogos-sve.gr / site .syllogos-sve.gr
Αρ. Πρωτ.: 15
Αθήνα, 87/02/2022

 

ΠΡΟΣ: ΝΠΔΔ «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος» (ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ) Δήμου Αλεξανδρούπολης.
-Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης.
ΘΕΜΑ: Ορθή Επανάληψη Απόφασης Πρόσληψης ΕΣΠΑ του ΝΠΔΔ «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος» (ΠΟΛΥΚΟΙΝΩΝΙΚΟ) Δήμου Αλεξανδρούπολης

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Αξιότιμοι/-ες κύριοι/-ες,

Ο Σύλλογος Βρεφονηπιοκόμων Ελλάδας είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και αποτελεί Πανελλήνιο Πρωτοβάθμιο Όργανο των Βρεφονηπιοκόμων που έχουν αποφοιτήσει από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Αναγνωρίστηκε με την απόφαση 6206/12-12-2012 του Πρωτοδικείου Αθηνών και καταχωρήθηκε στα βιβλία αναγνωρισμένων σωματείων του με αριθμό μητρώου 29323 ειδ. 6160.

Επικοινωνούμε μαζί σας με το συγκεκριμένο υπόμνημα για να σας θέσουμε το ζήτημα της νομιμότητας της απόφασης πρόσληψης, με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για την υλοποίηση της πράξης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής», του ΝΠΔΔ «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος» Δήμου Αλεξανδρούπολης (ΦΕΚ 3333/Γ’/31.12.2021).

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση ορίζει λανθασμένα και παράνομα, όπως εξηγούμε παρακάτω, ότι οι προσλήψεις των ατόμων αφορούν το χρονικό διάστημα από 1/12/2021 έως 31/7/2022, χωρίς να αναφέρεται καν η δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης σε περίπτωση συνέχισης του προγράμματος, η οποία ορίζεται ρητά στην Ανακοίνωση ΣΟΧ 1/2021 βάσει της οποίας προσλήφθηκαν οι επιτυχόντες.

Επιπλέον, μπορεί η δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» να υλοποιείται στη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου με ετήσιους κύκλους εφαρμογής εντεκάμηνης διάρκειας, καλύπτοντας περίοδο του σχολικού έτους των Βρεφονηπιακών Σταθμών από 1 Σεπτεμβρίου εκάστου έτους έως 31 Ιουλίου του επόμενου έτους, αλλά το προσωπικό των ΟΤΑ α’ βαθμού που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα προσλαμβάνεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου δωδεκάμηνης διάρκειας από τους φορείς στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 38 παρ. 2 του Ν. 4765/2021, οι δε φορείς αυτοί προβαίνουν κατ’ έτος σε διαδικασία ανανεώσεων των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους ώστε να μπορούν να συμμετέχουν στον εκάστοτε κύκλο εφαρμογής του προγράμματος και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στις ωφελούμενες μητέρες.

Ενισχυτικά σας αναφέρουμε ότι κατά τη διάρκεια του περσινού σχολικού έτος, στο στάδιο ελέγχου των αιτημάτων πρόσληψης με το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το ΑΣΕΠ, προέκυψε θέμα ως προς τη διάρκεια των συμβάσεων αλλά και ως προς τη νομιμότητα της ανανέωσης αυτών. Ειδικότερα, κρίθηκε από την ανεξάρτητη αρχή ότι η διάρκεια των συμβάσεων εργασίας δεν μπορεί να είναι δωδεκάμηνη ενώ η διάρκεια του κύκλου εφαρμογής της Δράσης είναι εντεκάμηνη και ότι δεν νοείται να υπάρχει δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας, αφού κάθε κύκλος είναι διαφορετικός από τον προηγούμενο.

Επειδή όμως η συγκεκριμένη ερμηνεία του ΑΣΕΠ θα έθετε ζήτημα ορθής λειτουργίας των δομών και θα προκαλούσε καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος σε περίπτωση που θα έπρεπε οι ΟΤΑ να προκηρύσσουν ανά ετήσιο κύκλο προκηρύξεις πρόσληψης νέου προσωπικού, το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών έκρινε αναγκαίο να νομοθετήσει προκειμένου να ορίζεται ρητά ότι το προσωπικό που προσλαμβάνεται ή που έχει ήδη προσληφθεί με συμβάσεις ΙΔΟΧ στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Δράσης θα απασχολείται δώδεκα μήνες για να έχει ταυτόχρονα δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασής του.

Έτσι με το άρθρο 59 του Ν. 4821/2021 ορίστηκε ότι «η παρ. 2 του άρθρου 38 του ν. 4765/2021, ως προς τη διάρκεια των συμβάσεων και τη δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης αυτών, εφαρμόζεται αναλόγως και για το προσωπικό που προσλαμβάνεται ή έχει προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου στις δομές των Ο.Τ.Α. και των νομικών προσώπων αυτών, στο πλαίσιο της Δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς και της μετεξέλιξης αυτής στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027»

Για τους παραπάνω λόγους, είναι σαφές ότι μία σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για την υλοποίηση της πράξης «Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» δεν μπορεί να είναι χωρίς δυνατότητα ανανέωσης και μέχρι 31/7. Σας επισυνάπτουμε τον σχετικό νόμο μαζί με την αιτιολογική του έκθεση, καθώς και την Ανακοίνωση ΣΟΧ 1/2021 του ΝΠΔΔ «Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας – Αλληλεγγύης, Παιδείας και Περιβάλλοντος» Δήμου Αλεξανδρούπολης και σας καλούμε να προχωρήσετε σε ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης πρόσληψης διορθώνοντας με ορθή επανάληψή στην ημερομηνία λήξης το λανθασμένο 31/7 με το ορθό και νόμιμο 31/8 με δυνατότητα ανανέωσης ή παράτασης σε περίπτωση συνέχισης της δράσης.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
  sfragida sve  
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ypografi salonides ypografi cheilaki
ΣΑΛΩΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΕΙΛΑΚΗ ΜΑΡΙΑ
Προηγούμενο άρθροΜε λαμπρότητα και ιεροπρέπεια τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ι.Ν. Αγίου Χαράλαμπους Άβαντα
Επόμενο άρθροΠόλη και Πολίτες: “Η ανύπαρκτη ηγεσία του Δήμου… μας κάνει συστάσεις και υποδείξεις”