Συνάντηση με αγρότες και κτηνοτρόφους είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά την επίσκεψη του στις Φέρες Έβρου, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου στην περιοχή που προκάλεσε την έντονη αντίδραση αγροτών και κτηνοτρόφων της περιοχής.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εξήγησαν στον επικεφαλής του Ποταμιού ότι η αντίδρασή τους προς τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτη Σγουρίδη, ήταν αποτέλεσμα της εξαπάτησής τους τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τον ίδιο τον υφυπουργό. Όπως είπαν, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές ο κ. Σγουρίδης, ως εκπρόσωπος της συγκυβέρνησης έδωσε πολλές υποσχέσεις στους κτηνοτρόφους και στους αγρότες εκ των οποίων καμία δεν τηρήθηκε.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κωνσταντίνο Αλεξανδρή και τους Δημήτρη Συρίδη και Βασίλη Πορτοκαλίδη, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στον νομό. Ενθαρρυντικό είναι, όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των αγροτών το γεγονός ότι πολλοί νέοι έχουν ξεκινήσει να ασχολούνται με την αγροτική παραγωγή με πλήρη συνείδηση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ο αγρότης σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, αφού ανέπτυξε τις απόψεις του Κινήματος για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα ενώ επανέλαβε ότι χωρίς την αγροτική παραγωγή ο νομός Έβρου και η Θράκη δεν θα μπορούν να μπουν ποτέ στο δρόμο της ανάπτυξης. Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να εκπονήσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής αντί να εξαπατά συστηματικά τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Δείτε την συνομιλία μεταξύ του επικεφαλής του Ποταμιού και του προέδρου του αγροτικού συλλόγου Κωνσταντίνου Αλεξανδρή. Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:

Κων/νος Αλεξανδρής: φόρους, φόρους, φόρους και από την κοροϊδία που υπάρχει από το πολιτικό σύστημα, δυστυχώς από όλο, και για αυτό βγήκε η αγανάκτηση αυτή προς το πολιτικό σύστημα.

Στ. Θεοδωράκης: Αυτό τους εξήγησα, και το εξήγησα και στους δημοσιογράφους εδώ που κάποιοι ξαφνιάζονται με την συμπεριφορά των αγροτών και των κτηνοτρόφων: ότι δεν είναι αυτό καθ΄εαυτό το ότι δεν έχει υλοποιηθεί ένα πράγμα. Αυτό που μου έλεγαν οι κτηνοτρόφοι: «ότι δεν μπορούμε το ψέμα και την εξαπάτηση συνέχεια. Κάθε μέρα μας λένε κάτι που την επόμενη μέρα δεν ισχύει. Αυτή είναι η μεγάλη μας αγανάκτηση. Αν μας πουν αυτό μπορούμε τώρα, αυτό μπορούμε αύριο θα κάνουμε και εμείς τα κουμάντα μας». Και αυτό το θεωρώ πάρα πολύ τίμια εξήγηση από μέρους τους.

Κων/νος Αλεξανδρής: Και δυστυχώς από ότι άκουσα από μέρους σας, είσαστε ενήμερος για το θέμα των εμβολίων. Δηλαδή ότι το 2015 φτάσαμε να πάμε στη Βουλγαρία, να δώσουμε τα λεφτά μας για να παραγγείλουμε εμβόλια.

Στ. Θεοδωράκης: Και δεν έχετε πάρει καν ακόμη τα λεφτά πίσω.

Κων/νος Αλεξανδρής: Αυτό δε τιμά το ελληνικό κράτος και την ελληνική πολιτεία. Δυστυχώς είμαστε μόνοι μας εδώ. Εγώ το λέω πολλές φορές ότι αυτή η περιοχή –τα σύνορα- δεν φυλάσσονται από το στρατό, φυλάσσονται από τους ανθρώπους που είναι εδώ, από τα χωράφια που έχουν, από τα ζώα που έχουν δίπλα στην παραποτάμια περιοχή. Σ’ αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να συμπαρασταθούμε, να είναι δίπλα η πολιτεία για να μπορέσουμε επιτέλους να φέρουμε και εμείς την ανάπτυξη στη χώρα μας. Γιατί ακούμε από εσάς να λέτε ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, αλλά τα μέτρα που παίρνονται είναι μόνο φοροεισπρακτικά, τίποτε άλλο. Δεν γίνεται καμία κίνηση για ανάπτυξη.

Στ. Θεοδωράκης: Εμείς έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο για τους αγρότες. Μιλάμε και για τις ομάδες αγροτών, και για το φόρο 13%. Θεωρώ ότι εάν δεν γυρίσουμε προς τους αγρότες –και είναι ένας από τους πυλώνες- να διευκολύνουμε την αγροτική παραγωγή η Ελλάδα θα ζει συνεχώς με δανεικά. Χωρίς πρωτογενή τομέα και χωρίς παραγωγή, δεν υπάρχει μέλλον για τη χώρα μας. Θυμάσαι όταν το είπα στην αρχή κάποιοι γέλαγαν, ότι την Ελλάδα θα σώσει το χώμα, ο ήλιος και η θάλασσα. Αυτό ακριβώς εννοούσα, τη δύναμη του αγρότη να παράγει και να τροφοδοτεί και την Ελλάδα αλλά και τις αγορές τις Ευρώπης. Τι άλλο θα κάνουμε; Δε θα φτιάξουμε αυτοκίνητα. Θα φτιάχνουμε τα καλύτερα προϊόντα όμως για την Ευρώπη.

theodorakis-feres-agrotes

theodorakis-feres-agrotes (2)

Φωτογραφίες: Θοδωρής Μανωλόπουλος

Προηγούμενο άρθροΔεύτερη σερί εντός έδρας ήττα για Εθνικό, εκτός έδρας ισοπαλία για Σουφλί
Επόμενο άρθροΡωσικό αντιτορπιλικό άνοιξε πυρ κατά τουρκικού σκάφους στο Β.Αιγαίο!