Τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε στεριά και θάλασσα θα παραμείνουν «θωρακισμένα» και το 2021. Στον Έβρο, σε τρεις άξονες στηρίζεται ο σχεδιασμός. Ο πρώτος αφορά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του φράχτη, ένα έργο που αναμένεται να παραδοθεί τον Απρίλιο. Στόχος να μην υπάρχει δυνατότητα να περάσει κανείς παράνομα στη χώρα μας από το Δέλτα του Έβρου μέχρι και το πιο βόρειο σημείο του νομού.

Επιπλέον, στα χερσαία σύνορα θα λειτουργεί αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης με υπερσύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης προκειμένου να εντοπίζονται έγκαιρα όσοι επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα τα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα. Μεταξύ άλλων θα τοποθετηθούν ραντάρ, κάμερες ασφαλείας και θερμικοί αισθητήρες. Οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας θα μπορούν να στέλνουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο σε περιφερειακές υπηρεσίες στη Βόρεια Ελλάδα αλλά και στο Κέντρο Επιχειρήσεων του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο δεύτερος άξονας σχετίζεται με την ενίσχυση με προσωπικό στα σύνορα. Ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία 400 νέοι συνοριοφύλακες ενώ στην ίδια περιοχή θα τοποθετηθούν και άλλοι.

Ο τρίτος άξονας αφορά την προμήθεια και αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων: εκτός από τα συστήματα που θα λειτουργούν στον φράχτη, στα «χέρια» των αστυνομικών που θα περιπολούν στην περιοχή θα βρίσκονται θερμικές κάμερες, drones, νέες βάρκες για τους ελέγχους στον ποταμό και συστήματα με ακτίνες για έρευνες σε οχήματα, κυρίως σε φορτηγά όπου κρύβουν οι σύγχρονοι δουλέμποροι τους μετανάστες. Παράλληλα θα μπορούν να προσεγγίζουν ακόμη και το πιο δύσβατο σημείο με ειδικά θωρακισμένα οχήματα.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θεωρούν κομβικό το γεγονός ότι τόσο στον Έβρο όσο και στα νησιά υπηρετεί προσωπικό που γνωρίζει πολύ καλά τις περιοχές και κυρίως τα περάσματα που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα και έτσι μπορούν να σφραγιστούν.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παραμονή Πρωτοχρονιάς στη Μυτιλήνη ανέφερε: «Συνεχίζουμε να ενισχύουμε με μέσα και προσωπικό το Λιμενικό Σώμα, ώστε η μείωση κατά 84% των μεταναστευτικών ροών το 2020 να συνεχιστεί και το 2021».

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής

από τις αρχές Ιανουάριου έως τα τέλη Δεκεμβρίου είχαν καταγράφει 64.978 αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, ενώ το 2020 από την 1 η Ιανουάριου έως την 1η Δεκεμβρίου καταγράφηκαν 9.603 αφίξεις. Την ίδια στιγμή, τα πληρώματα των πλωτών σκαφών του Λιμενικού Σώματος σε συνεργασία με τα πληρώματα των σκαφών της Frontex και των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού έχουν καταφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποτρέψουν από τις αρχές του 2020 την παράνομη είσοδο στη χώρα μας χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής έχει χαράξει ρότα για το 2021 για ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με έμψυχο δυναμικό και μέσα. Έτσι, εντός του χρόνου αναμένεται η ενίσχυση του Σώματος με 343 νέες προσλήψεις στελεχών, ενώ στον στόλο θα ενταχθούν άλλα δύο υπερσύγχρονα περιπολικά σκάφη.

Σημειώνεται ότι δύο ίδιου τύπου, το ΛΣ 900 «Μαρίνος Ζαμπάτης» και το ΛΣ 910 «Γεώργιος Κωτούλας», που παραδόθηκαν στο Λιμενικό Σώμα για τις απαραίτητες δοκιμές, αναμένεται να ενταχθούν στον στόλο του στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουάριου και αρχών Φεβρουάριου.

Αναφορικά με τα σκάφη που έφτασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο θα έχει ως έδρα το λιμάνι του Πειραιά και το άλλο θα μεταφερθεί στη Μυτιλήνη προς ενίσχυση των δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στο Βόρειο Αιγαίο επιτηρώντας τα θαλάσσια σύνορα. Το τρίτο περιπολικό πλοίο αναμένεται να παραδοθεί τέλος Μαΐου και το τέταρτο στα τέλη του Νοεμβρίου.

Τέλος, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαγωνιστική διαδικασία για την εγκατάσταση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης, ένα έργο που έχει ως σκοπό την έγκαιρη επίγνωση της κατάστασης στη θάλασσα σε πεδίο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος σε πραγματικό χρόνο και σε 24ωρη βάση.

Πηγή: Τα Νέα / Διονύσης Βυθούλκας

Προηγούμενο άρθροΕυάγγελος Μυτιληνός: “Να στηρίξουμε το Δήμαρχο σε μια ενωτική προσπάθεια, με δυναμική και νέα πρόσωπα”
Επόμενο άρθροΑυτή είναι η νέα Kυβέρνηση (Η Θράκη και πάλι απούσα απο το κυβερνητικό σχήμα)