Οπως αναφερει ο κ. Αριστοτέλης Βάθης, Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής:

Ένα υποκείμενο νόσημα περιγράφεται ως μια χρόνια νόσος, η οποία μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο καταπολεμά τις λοιμώξεις. Συνήθως είναι ένα ιατρικό πρόβλημα χρόνιο ή σοβαρό, που απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία.

Τα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνουν

  • την χρόνια πνευμονοπάθεια,
  • το άσθμα (ΧΑΠ),
  • τα καρδιαγγειακά προβλήματα (αρτηριακή υπερταση/πίεση),
  • την ανοσοκαταστολή,
  • την παχυσαρκία,
  • το διαβήτη,
  • τη χρόνια νεφρική νόσο και τα προβλήματα του ήπατος.

Οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα συχνά έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταπολεμήσει αποτελεσματικά τα βακτήρια ή τους ιούς. Αν δεν ελεγχθεί, το υποκείμενο νόσημα μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών, όχι μόνο τους ηλικιωμένους.

Με το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίζει ήδη μια μακροχρόνια ασθένεια , το σώμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα σε εξωτερικούς παράγοντες, πράγμα που σημαίνει ότι τα άτομα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αρρωστήσουν, ή να έχουν σοβαρές επιπλοκές από λοιμώξεις, όπως από τον κορωνοϊό.

Ένα άτομο μπορεί να είναι ανοσοκατεσταλμένο όταν κάνει θεραπεία για τον καρκίνο, για το κάπνισμα, όταν κάνει μεταμόσχευση οργάνων ή μυελού των οστών, όταν έχει ανοσοανεπάρκεια, όταν ο HIV και το AIDS δεν αντιμετωπίζονται σωστά, από την παρατεταμένη χρήση κορτικοστεροειδών και άλλα φάρμακα που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Συγκεκριμένες θεραπείες μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, όπως η χημειοθεραπεία που στοχεύει στα καρκινικά κύτταρα αλλά επίσης μειώνει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία αποτελούν τα κύρια κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων στο σώμα και η μείωση τους προκαλεί αδυναμία στο ανοσοποιητικό σύστημα.

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Τα υποκείμενα νοσήματα θέτουν 1,7 δισ. ανθρώπους σε κίνδυνο. Περίπου το 22% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από κάποιο υποκείμενο νόσημα και συνεπώς κινδυνεύει περισσότερο να εμφανίσει σοβαρή λοίμωξη Covid-19 κάποια στιγμή, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη. Οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα έχουν εξαπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε νοσοκομείο μετά από λοίμωξη με τον κορονοϊό COVID-19 και 12πλασια να πεθάνουν από αυτόν, σε σχέση με όσους είναι κατά τα άλλα υγιείς.

Κάποια χαρακτηριστικά υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνουν τα εξής:

1. Άσθμα, Πνευμονοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση ή νοσήματα του καρδιαγγειακού

Οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα των πνευμόνων όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), το άσθμα, αρτηριακή υπέρταση (πίεση) και η πνευμονική ίνωση είναι πιο ευπαθείς  στις πιο σοβαρές λοιμώξεις λόγω της φλεγμονής και της ήδη υπάρχουσας βλάβης των πνευμόνων. Όταν οι πνεύμονες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια λοίμωξη, η καρδιά λειτουργεί πιο σκληρά, και αυτό εντείνει τα καρδιακά νοσήματα που υπάρχουν σε κάποιους ανθρώπους.

2. Παχυσαρκία

Οι άνθρωποι με σοβαρή παχυσαρκία ή με δείκτη μάζας σώματος 40 ή υψηλότερο, έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά.

Η παχυσαρκία συνδέεται με την χρόνια φλεγμονή. Επίσης παρεμβαίνει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος επηρεάζοντας τα λευκά αιμοσφαίρια όπως και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

3. Σακχαρώδης Διαβήτης

Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 ή 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από λοιμώξεις, καθώς και στις δύο μορφές παρατηρείται αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Αν δεν ρυθμιστούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πιο επικίνδυνες καθώς τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των ιών.

Στους ανθρώπους με διαβήτη έχουν παρατηρηθεί υψηλά επίπεδα φλεγμονής, αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος και δυσκολία αντιμετώπισης των λοιμώξεων.

4. Ανοσοκαταστολή

Όπως προαναφέρθηκε πολλές καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν ανοσοκαταστολή. Ο καρκίνος μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα όταν κάνει μεταστάσεις στο μυελό των οστών, ο οποίος βοηθά στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και δεν μπορεί να συνθέσει αρκετά αιμοσφαίρια.

Πολλές θεραπείες για τον καρκίνο αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία ή τα στεροειδή τα οποία στοχεύουν στα καρκινικά κύτταρα αλλά επίσης καταστρέφουν και τα λευκά αιμοσφαίρια που συντίθενται στο μυελό των οστών.

Όταν ένα άτομο κάνει μεταμόσχευση μυελού των οστών με τη χρήση βλαστοκυττάρων από ένα δότη, για να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος από τον ξενιστή και να μειωθεί η ανοσολογική απόκριση το ανοσοποιητικό σύστημα καταστέλλεται. Μετά την επέμβαση, χρειάζεται χρόνος για να επανέλθει το ανοσοποιητικό σύστημα.

5. Ηπατική και νεφρική νόσος

Οι νεφροί παράγουν συγκεκριμένες ορμόνες που επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση. Όταν κάποιος έχει κάποια νόσο στους νεφρούς ή νεφρική ανεπάρκεια το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αδύναμο και είναι πιο επιρρεπές σε λοιμώξεις.

Το ήπαρ αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέλος των αμυντικών μηχανισμών στο σώμα, βοηθά στη ρύθμιση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων που χρησιμοποιούνται στις ανοσολογικές αποκρίσεις και την άμυνα ενάντια σε επικίνδυνα παθογόνα. Κάποιοι άνθρωποι με ηπατική νόσο έχουν ανωμαλίες στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, και αυτό προκαλεί πιο σοβαρά νοσήματα.

ΠΗΓΗ www.therapia.gr

Προηγούμενο άρθροΦοιτητές και καθηγητές του Ανώτατου Ιδρύματος Άμυνας του Ισραήλ επισκέφτηκαν τον Ο.Λ.Α.
Επόμενο άρθροΝέα κρούσματα κορωνοϊού στην ΑΜΘ: 61 στην Π.Ε. Έβρου, 83 στην Π.Ε. Ροδόπης, 55 στην Π.Ε. Ξάνθης, 85 στην Π.Ε. Δράμας, 57 στην Π.Ε. Καβάλας