Διαβάζοντας την Γνώμη του Σαββάτου 31 Οκτ. στην στήλη Μικρογνωμικά , ο υπογράφων Ι.Κ , «απαντάει» στο «τι είναι σοσιαλισμός» , και καταλήγει «το να τα παίρνεις από τον διπλανό».

Επειδή  το σχόλιο, άσχετα αν προσπαθεί να  σατιρίσει, την «αριστερή» κυβέρνηση, αναφέρεται απαξιωτικά στον σοσιαλισμό, και  οι εποχές είναι μυστήριες και καλά θα κάνουν να είναι τουλάχιστον προσεκτικοί όσοι καταπιάνονται με το Σοσιαλισμό.

Ο κύριος (ή κυρία) Ι.Κ. ένα σημαντικό ζήτημα αγνοεί ή κρύβει σκόπιμα. Στο Σοσιαλισμό η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, η φτωχή αγροτιά, τα λαϊκά στρώματα συνοπτικά τα  «παίρνουν» όχι από  το διπλανό αλλά από τους ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ, μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, που τους καταργούν επαναστατικά.

Να θυμίσουμε ότι παρά τα όποια προβλήματα των σοσιαλιστικών χωρών, το διαμορφωμένο σοσιαλιστικό σύστημα στον 20ό αιώνα απέδειξε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού έναντι του καπιταλισμού, τα τεράστια πλεονεκτήματα που παρέχει για την εργασία και τη ζωή των εργαζομένων.

Oι κατακτήσεις των εργαζομένων στα σοσιαλιστικά κράτη, για αρκετές δεκαετίες, ήταν σημείο αναφοράς και συνέβαλαν στην απόσπαση κατακτήσεων από το εργατικό και λαϊκό κίνημα των καπιταλιστικών κοινωνιών.

H κατάργηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής απελευθέρωσε τον άνθρωπο από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, άνοιξε το δρόμο για την παραγωγή και την ανάπτυξη των επιστημών, με στόχο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Eτσι, όλοι είχαν εξασφαλισμένη εργασία, δημόσια δωρεάν ιατρική περίθαλψη και Παιδεία, παροχή φθηνών υπηρεσιών από το κράτος, κατοικία, πρόσβαση στην πνευματική και πολιτιστική δημιουργία. H ριζική εξάλειψη της τρομερής κληρονομιάς του αναλφαβητισμού, σε συνδυασμό με την άνοδο του γενικού επιπέδου μόρφωσης και ειδίκευσης, και ο εκμηδενισμός της ανεργίας αποτελούν μοναδικά σοσιαλιστικά επιτεύγματα.

Στη Σοβιετική Eνωση, το 1975, είχε καθιερωθεί με νόμο ότι οι ώρες εργασίας δεν μπορούσαν να ξεπερνούν τις 41 την εβδομάδα, από τις λιγότερες στον κόσμο. Σε όλους τους εργαζόμενους εξασφαλίζονταν ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης και ετήσιες άδειες με αποδοχές. Διευρύνθηκε ο μη εργάσιμος χρόνος, άλλαξε το περιεχόμενό του. Μετατράπηκε σε χρόνο για την ανάπτυξη του πολιτιστικού και μορφωτικού επιπέδου των εργαζομένων, την ενίσχυση της συμμετοχής τους στην εργατική εξουσία και στον έλεγχο της διεύθυνσης των παραγωγικών μονάδων.

H Κοινωνική Ασφάλιση των εργαζομένων ήταν φροντίδα πρώτης προτεραιότητας του σοσιαλιστικού κράτους. Δημιουργήθηκε το καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης, με σημαντικό επίτευγμα το χαμηλό όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση (55 χρόνια για τις γυναίκες, 60 για τους άνδρες).

Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ ΟΣΟ ΠΟΤΕ ΑΛΛΟΤΕ!!!

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΩΡΙΜΟ, ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΟ

Γιατί αυτό είναι το κοινωνικό περιεχόμενο της σοσιαλιστικής οργάνωσης της κοινωνίας, όπου όλα θα υπηρετούν τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού έχοντας το τιμόνι της εξουσίας και των επιχειρήσεων η ίδια η εργατική τάξη.

Καμιά υποταγή στον καπιταλισμό, είναι ιστορικά ξεπερασμένος, μόνο κρίσεις, φτώχεια και πολέμους μπορεί να φέρει στους λαούς.

Προηγούμενο άρθροΚαζάκης Δημήτρης: Δεν είναι θέμα κρίσης, η χώρα βρίσκεται πλέον σε διάλυση
Επόμενο άρθροΚ. Δαλακούρας: «Με εξαίρεση τους ΠΑΟΚ & Ολυμπιακό, μικρές οι διαφορές ανάμεσα στις ομάδες»