Στην πρόσφατη απόφαση της Συγκλήτου του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης αναφέρθηκε σήμερα ο Αντιπρύτανης κ. Φώτης Μάρης σχετικά με τα υπό ίδρυση νέα τμήματα του ιδρύματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε το πανεπιστήμιο, εγκρίθηκε το κτιριολογικό πρόγραμμα για τις μόνιμες εγκαταστάσεις εκπαίδευσης του ΔΠΘ στο Διδυμότειχο, ενώ αναμένεται και η έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της χρηματοδότησης για την εκπόνηση των οριστικών μελετών.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας, που θα λειτουργήσει στη Σχολή Επιστημών Υγείας σε έκταση 18.000 τ.μ. περιλαμβάνει:

Κεντρικό Κτιριακό Συγκρότημα εμβαδού 5.935 τ.μ. που θα στεγαστούν χώροι διδασκαλίας (3.080 τ.μ., με δυο αμφιθέατρα 600 και 250 ατόμων), χώροι διοίκησης (635 τ.μ., με γραμματεία, γραφεία διδακτικού και διοικητικού προσωπικού), βιβλιοθήκη (1.195 τ.μ.), χώροι ψυχαγωγίας (90 τ.μ.), βοηθητικοί χώροι (155 τ.μ.), κα.

Φοιτητικό Εστιατόριο δυναμικότητας 800 ατόμων, συνολικού εμβαδού 1.572 τ.μ. που θα περιλαμβάνει εστιατόριο, κουζίνα, βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους.

Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου 950 τ.μ. για πεζοδρομήσεις, υπαίθριους χώρους αναψυχής, δρόμους, και χώρους στάθμευσης.

Φοιτητική Εστία δυναμικότητας 165 ατόμων (161 μονόκλινα δωμάτια και 4 επιπλέον κλίνες με δυνατότητα χρήσης ατόμων ΑΜΕΑ), συνολικού εμβαδού 6.170 τ.μ.

«Ο σχεδιασμός αυτός, όπως δήλωσε  ο κ. Μάρης σήμερα στην ΕΡΤ Ορεστιάδας δείχνει τη σοβαρότητα, με την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα, αφού γίνεται με προοπτική λειτουργίας δυο πανεπιστημιακών τμημάτων, ώστε να μπορούμε να φθάσουμε στην ολοκλήρωση στην πόλη του Διδυμοτείχου μ’ ένα δεύτερο πανεπιστημιακό τμήμα του ΔΠΘ, που να δημιουργήσει και την ελάχιστη ακαδημαϊκή μονάδα, την οποία θεωρεί και ο νόμος πάρα πολύ καλή στο να εμπεδωθεί ένα κλίμα και να έχει τύχη η προσπάθεια μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο αν και θα χρειασθούν 6 με 7 χρόνια για την δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων παρόλα αυτά αναζητούνται όλες οι πιθανές λύσεις στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε ο στόχος να επιτευχθεί στο λιγότερο δυνατό διάστημα.

«Μπορώ να πω ότι μέχρι τις αρχές του 2024 θα μπορέσουμε να έχουμε μια μελετητική ωρίμανση 100% εάν βέβαια υπάρξει  χρηματοδότηση μετά την ίδρυση του τμήματος», τόνισε χαρακτηριστικά «δίνοντας μας την δυνατότητα να συμπτύξουμε τους χρόνους».

Σε σχόλιό του σχετικά με την προσωρινή εγκατάσταση και λειτουργία της σχολής ανέφερε, ότι ο Δήμος και η κοινωνία του Διδυμοτείχου θα πρέπει να συγκλίνουν και να καταλήξουν το συντομότερο δυνατό σε μια οποιαδήποτε λύση. Υπάρχει μια θετική γνωμοδότηση του ΔΣ την οποία έχουμε στη διάθεση μας τόνισε, όμως θα πρέπει η λύση αυτή να οριστικοποιηθεί ώστε να μπορέσει η σχολή να ενταχθεί στο νέο Μηχανογραφικό Δελτίο. Όλα εξαρτώνται από το πότε το Υπουργείο Παιδείας, θα κλείσει το Μηχανογραφικό. Αν κλείσει τον Απρίλιο τότε μέχρι το Πάσχα όλα θα πρέπει να έχουν λήξει. Αν πάλι δεν βρεθεί λύση τότε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην λειτουργήσει το Τμήμα τον Σεπτέμβριο».

Ο Αντιπρύτανης του ΔΠΘ κ. Φώτης Μάρης επανέλαβε για άλλη μια φορά πως «η προσπάθεια  του ΔΠΘ να ιδρύσει και να λειτουργήσει άμεσα τμήμα Ψυχολογίας στην πόλη, θα πρέπει να συγκλίνει τα πράγματα, να δημιουργήσει συνθήκες καλής συνεργασίας και όχι διχασμούς».

ΠΗΓΗ www.ertnews.gr

Προηγούμενο άρθροΠρογραμματισμός εργασιών εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Αλεξανδρούπολης  (από 15/02/22 έως 28/02/22)
Επόμενο άρθροΕβδομάδα Απογραφής στο ΚΕΠ του Δήμου Κομοτηνής