Κώστας Δεληγιάννης – www.energypress.gr

Εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων αναμένεται να λάβει την Τελική Επενδυτική Απόφαση ο Όμιλος Κοπελούζου για τον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος 840 Μεγαβάτ, που πρόκειται να εγκατασταθεί στην ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, έως τις αρχές Οκτωβρίου πρόκειται να δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαδικασιών κατασκευής της μονάδας. Στόχος είναι οι εργασίες να ξεκινήσουν άμεσα, ώστε ο σταθμός να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Η μονάδα υλοποιείται από την «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) που έχει συστήσει ο Όμιλος Κοπελούζου και η οποία θα χρηματοδοτήσει, θα κατασκευάσει, θα κατέχει και θα λειτουργεί το έργο. Στην επένδυση συμμετέχει επίσης η AD ESM από τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο της συμφωνίας για την εξαγορά από την εταιρεία από την όμορη χώρα του 25% του μετοχικού κεφαλαίου του SPV.

Παράλληλα, η AD ESM θα συνάψει μακροπρόθεσμη συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για το μέρος της ετήσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του σταθμού που αντιστοιχεί στο ποσοστό συμμετοχής της, με στόχο την κάλυψη της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στη Βόρεια Μακεδονία.

Στο πλαίσιο αυτό, η AD ESM θα έχει τη δυνατότητα να προμηθεύει η ίδια φυσικό αέριο που αντιστοιχεί στην παραγωγή της αναλογούσας σε αυτή ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει του PPA, κάτι που σημαίνει ότι μέσω αυτής της συμφωνίας η ESM θα εξασφαλίσει μια πλήρως καθετοποιημένη εφοδιαστική αλυσίδα προμήθειας ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια η τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, λόγω της αύξησης της ονομαστικής ισχύος του σταθμού στα 840 Μεγαβάτ, από 662 Μεγαβάτ που προβλεπόταν αρχικά. Ο σταθμός συνδυασμένου κύκλου θα αποτελείται από μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος 570 MW και από μία ατμοστροβιλική ισχύος 270 MW, με τον καθαρό βαθμό απόδοσης σε πλήρες φορτίο να ανέρχεται σε 62,5%,

Όπως συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ανάλογες επενδύσεις που βρίσκονται στα σκαριά, η μονάδα στην Αλεξανδρούπολη θα αξιοποιήσει τον οικονομικό «χώρο» στην ηλεκτροπαραγωγή ο οποίος θα απελευθερωθεί με την απόσυρση του λιγνιτικού χαρτοφυλακίου της ΔΕΗ και το «σβήσιμο» όλων των υφιστάμενων μονάδων έως το 2023. Την ίδια στιγμή, η συμφωνία με την AD ESM αποτελεί ένα πρόσθετο πλεονέκτημα για τους εμπορικούς όρους λειτουργίας της μονάδας, καθώς «κλειδώνει» ένα πάγιο ποσοστό πώλησης της ηλεκτροπαραγωγής της, το οποίο θα εξάγεται στη γειτονική χώρα.

Πηγές της εταιρείας επισημαίνουν επίσης ότι το Target Model έχει δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο για την οικονομική βιωσιμότητα των νέων σταθμών αερίου, οι οποίοι πλέον αμείβονται μέσω των χονδρεμπορικών αγορών για υπηρεσίες που προσφέρουν στο σύστημα (π.χ. ευελιξία). Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη η εφαρμογή του Μηχανισμού Αποζημίωσης Επάρκειας Ισχύος (CRM), καθώς πέρα από μακροπρόθεσμη ορατότητα για τις επενδύσεις στην ηλεκτροπαραγωγή, θα αποτρέψει περιπτώσεις όπου η αμοιβή αυτών των υπηρεσιών θα προκαλούσε εκτίναξη του χονδρεμπορικού κόστους. Επομένως, θα διασφαλίσει μία πιο προβλέψιμη αυξομείωση των χονδρεμπορικών τιμών, μειώνοντας το ρίσκο για τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, λειτουργώντας προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

Προηγούμενο άρθροΠροσλήψεις (και) δασοφυλάκων στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας
Επόμενο άρθροΟ καιρός αλλάζει και μπαίνει το Φθινόπωρο…