Στη Βούλη έφτασε το πρόβλημα με τις χαλαζόπτωσεις σε Εβρο και Ροδόπη

Δημοσιεύτηκε στις: at 16 Μαΐου 2017
478 0

Τις πληγές από τη χαλαζόπτωση που έπληξε τις καλλιέργειές τους, την περασμένη βδομάδα, μετρούν οι αγρότες του Εβρου και της Ροδόπης, που για άλλη μια χρονιά βλέπουν την παραγωγή τους να χάνεται. Στον Εβρο, ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που υπέστησαν περίπου 30.000 στρέμματα καλλιεργειών, κυρίως με βαμβάκι και ηλίανθο, σιτηρά, αρακά και αμπέλια, στα χωριά (Νέο Χειμώνιο, Θούριο, Σοφικό, Πύθιο, Θυρέα, Ποιμενικό, Ασπρονέρι, Ευγενικό, Γιατράδες, Παλιούρι και Ελαφοχώρι) του Διδυμότειχου και της Ορεστιάδας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική και οι αγρότες ετοιμάζονται για επανασπορά, με αποτέλεσμα το κόστος σποράς να διπλασιάζεται και να υπάρχει και οψίμιση των καλλιεργειών. Επιπλέον προβλήματα δημιουργούνται και στο ζαχαρουργείο Ορεστιάδας, καθώς είναι δύσκολο να γίνει επανασπορά των τεύτλων.

Στη Ροδόπη, κύρια χτυπήθηκαν οι δενδροκαλλιέργειες (κεράσια) στα χωριά Δύμη και Φωλιά του δήμου Ιάσμου, καθώς και οι καπνοκαλλιέργειες στον οικισμό Σύμβολα του δήμου Κομοτηνής. Στη Δύμη, όπου η κερασοπαραγωγή αποτελεί σχεδόν τη μοναδική καλλιέργεια των αγροτών της περιοχής, καταστράφηκε το σύνολο της παραγωγής των κερασιών, που εκτιμάται σε πάνω από 500 τόνους. Αντίστοιχα και στη Φωλιά, καταστράφηκε το σύνολο της κερασοπαραγωγής, που υπολογίζεται σε πάνω από 100 τόνους.

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» καλεί το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα, έτσι ώστε και οι εκτιμήσεις να γίνουν άμεσα για το σύνολο των ζημιών και να αποζημιωθούν οι αγρότες δίκαια, έγκαιρα, για το 100% των ζημιών.

  • Ερώτηση για το θέμα κατέθεσαν και προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι βουλευτές του ΚΚΕ Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Σχετικά άρθρα

Μηταράκης: “Υπήρξε παραπληροφόρηση στον τοπικό πληθυσμό σχετικά με το ΚΥΤ Φυλακίου”

Δημοσιεύτηκε από: - 8 Μαρτίου 2021 0
«Είναι δεδομένο ότι οι φουρτούνες στο μεταναστευτικό κάποια στιγμή θα επανέλθουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης…

Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ (1940-1944) (του Ιωάννη Ελ. Σιδηρά)

Δημοσιεύτηκε από: - 24 Οκτωβρίου 2017 0
Η ΕΘΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ ΚΑΙ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ (1940-1944) Με την κατάρρευση του μετώπου, επακολούθησε…