Της Κικής Ηπειρώτου – εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημίας που διαπιστώθηκε στο έδαφος και στα επιφανειακά ύδατα (ρέματα Κιρκάλων και Ειρήνης), του δημοσίου ανενεργού μεταλλείου της Κίρκης του Δήμου Αλεξανδρούπολης αποφάσισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διαθέτοντας μάλιστα το κονδύλι των 5 εκατομμυρίων ευρώ για τον σκοπό αυτό, από  το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».

Την ανάγκη αποκατάστασης του χώρου είχε τονίσει κατά την επίσκεψή του στον Έβρο, στα τέλη του 2017, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. Όπως αναφέρεται στην απόφαση, αρμόδιοι φορείς ορίζονται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ως φορέας υλοποίησης του έργου, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ειδική Γραμματεία Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών ΥΠΕΝ Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών) το οποίο σύμφωνα με την απόφαση Δ8/ΔΦ.16.9/οικ.17497/5216/06.10.2004 του Υπουργείου Ανάπτυξης έχει παραλάβει μέσω της Επιθεώρησης Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος το δημόσιο μεταλλείο Κίρκης, ως κύριος του ως άνω έργου και η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ, πρώην Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών), ΝΠΔΔ, για την επικαιροποίηση των απαιτούμενων μελετών και παροχής υπηρεσιών συμβούλου (εν συντομία Τεχνικός Σύμβουλος) προς τον φορέα υλοποίησης. Ορίζοντας ολοκλήρωσης του μεγάλου αυτού έργου είναι το έτος 2024.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση Σταθάκη-Φάμελλου, «η δράση και τα μέτρα αποκατάστασης που ορίζονται στην παρούσα, για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ζημίας στο δημόσιο ανενεργό μεταλλείο Κίρκης, Δήμος Αλεξανδρούπολης, Π.Ε. Έβρου, εστιάζουν σε δράσεις με στόχο την εξυγίανση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος χώρου του εργοστασίου εμπλουτισμού από επικίνδυνα απόβλητα, δεν αφορούν σε οικοδομικές ή συναφείς εργασίες, δεν θέτουν σε κίνδυνο όμορες κτιριακές εγκαταστάσεις ή άλλες υποδομές, δεν έρχονται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, ούτε επηρεάζουν το ιστορικό ή μνημειακό απόθεμα της περιοχής».

Προηγούμενο άρθροΠρόγραμμα Λειτουργιών την Μεγάλη Εβδομάδα και την Εορτή του Αγίου Γεωργίου , στον Πόταμο
Επόμενο άρθροΚωστής Σιμιτσής: οι 4 βασικοί πυλώνες του προγράμματός του για την Περιφέρεια ΑΜΘ