Δεκαπέντε Έλληνες ευρωβουλευτές με κοινή δήλωσή τους, καλούν την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Η δήλωση συντάχθηκε μετά από πρωτοβουλία του Κώστα Χρυσόγονου και αναφέρει τα εξής:

«Την 1η Μαρτίου 2018 δύο Έλληνες στρατιωτικοί, που βρίσκονταν σε περιπολία ρουτίνας στα σύνορα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας στην περιοχή του ποταμού Έβρου, φέρονται να έχασαν τον προσανατολισμό τους εξαιτίας δυσμενών καιρικών συνθηκών και να βρέθηκαν λίγα μέτρα μέσα στο τουρκικό έδαφος.

Αντί όμως να τους προειδοποιήσουν και να τους καλέσουν να επιστρέψουν άμεσα στο ελληνικό έδαφος, όπως συνηθιζόταν ως τώρα σε παρόμοια περιστατικά και από τις δύο πλευρές, οι Τούρκοι προτίμησαν να τους συλλάβουν και να τους θέσουν υπό κράτηση σε φυλακή υψίστης ασφαλείας (!), χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί έως σήμερα ποιες ακριβώς κατηγορίες θα τους αποδοθούν. Η συμπεριφορά αυτή των τουρκικών αρχών δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας είναι κράτος-μέλος.

Η συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων δεν συνάδει προς τις αρχές της καλής γειτονίας, τις οποίες θα έπρεπε να τηρεί ένα υποψήφιο για ένταξη στην Ένωση κράτος (δηλαδή η Τουρκία) προς την Ένωση και τα κράτη-μέλη της. Καλούμε συνεπώς την τουρκική κυβέρνηση να απελευθερώσει άμεσα τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς».

 Ακολουθούν τα ονόματα και οι πολιτικές ομάδες των Ευρωβουλευτών που συνυπογράφουν τη δήλωση:

Από το S&D (Σοσιαλδημοκράτες) οι ευρωβουλευτές: Ανδρουλάκης Νίκος, Καϊλή Εύα, Γραμματικάκης Γιώργος, Κύρκος Μιλτιάδης,

Από το ΕΡΡ (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) οι ευρωβουλευτές: Βόζεμπεργκ Ελίζα, Ζαγοράκης Θόδωρος, Κεφαλογιάννης Μανώλης, Κύρτσος Γιώργος, Σπυράκη Μαρία

Από το GUE/NGL (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά ) οι ευρωβουλευτές: Κούλογλου Στέλιος, Κούνεβα Κωνσταντίνα, Παπαδημούλης Δημήτρης, Σακοράφα Σοφία, Χουντής Νίκος, Χρυσόγονος Κώστας

Προηγούμενο άρθροΈκκληση βοήθειας για τον μικρό Τάσο από την Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΟ κ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης νέος Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης ΑΜΘ