Το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης φέτος γιορτάζει 10 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυση του. Τον Ιούνιο του 2007 μία ομάδα ανθρώπων, τους οποίους ένωσε το κοινό τους ενδιαφέρον και αγάπη για την καλλιτεχνική φωτογραφία ίδρυσε το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης. Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη η έκθεση φωτογραφίας του Παύλου Κοζαλίδη με θέμα: “Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα”.

Σας προσκαλούμε το Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 στις 20:30 στα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας του Παύλου Κοζαλίδη με θέμα: “Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα”. Η έκθεση θα λάβει χώρα στην Art Gallery (Πεζόδρομος οδού Σκρα, Αλεξανδρούπολη) και θα διαρκέσει από τις 17 έως τις 27 Ιουνίου 2017.

Ιστορίες φυγής, εκδίωξης και ακούσιας εξορίας «αφηγείται» η φωτογραφική έκθεση, υπό τον αυτοβιογραφικό τίτλο «Αναζητώντας τη χαμένη πατρίδα», ο Παύλος Κοζαλίδης παρουσιάζει τους ποντιακής καταγωγής Ελληνες που κατοικούν ακόμη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και συγκεκριμένα στην Τουρκία, στη Γεωργία, στην Ουκρανία και στη Ρωσία.

Ο ίδιος Θυμάται: “Στο πρώτο μου ταξίδι από την Τυφλίδα, ένα κρύο πρωινό να μπαίνω σε ένα παλιό και ταλαιπωρημένο Ρωσικό λεωφορείο γεμάτο με πρόσωπα Γεωργιανά, Ποντιακά, Ρωσικά και Αμπχαζιανά. Μας πήρε όλη την ημέρα να φτάσουμε σε ένα χωριό στο πουθενά, βυθισμένο στο σκοτάδι, που το φώτιζε μόνο η πανσέληνος. Δεκάδες σκεπές φτιαγμένες από λαμαρίνα, να λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Πριν κατεβώ από το λεωφορείο, οι ντόπιοι άρχισαν να καυγαδίζουν μεταξύ τους για το ποιος θα με φιλοξενούσε στο σπίτι του. Θυμάμαι να ντρέπομαι να ρωτήσω για φαγητό. Όταν με ρωτούσαν αν ήθελα τσάι ή καφέ, μου γέμιζαν ένα τραπέζι με ψωμί, τυριά, μέλι, μαρμελάδες, λουκάνικα, ό, τι είχαν στο σπίτι τους. Ποτέ δεν είχα γνωρίσει τέτοια φιλοξενία, τέτοια αρχοντιά. Εγώ πάντα προτιμούσα να κάθομαι στο σπίτι του παπά, λόγω του ότι εκείνος γνώριζε τι γινόταν στην ευρύτερη περιοχή. Γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες, γενικά κοινωνικές εκδηλώσεις, τελευταία έθιμα που διατηρούσαν όσοι είχαν απομείνει. Είμαι τυχερός που άκουσα στα μακρινά μέρη του Καυκάσου τη μητρική γλώσσα της γιαγιάς μου, τα ποντιακά και γνώρισα τέτοιους ανθρώπους με τόση ανθρωπιά και που με αυτό το μαγικό κουτί που κουβαλάω, μου δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστώ κάποιες περασμένες μικρές στιγμές, μαζί σας.”

Θα ήταν μεγάλη μας χαρά η παρουσία σας στην σπάνια φωτογραφική έκθεση.

Με εκτίμηση, για το
Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης
Ο Πρόεδρος Δ.Σ.

Δημοσθένης Καραγεωργίου

pavlos kozalidis ekthesi

Προηγούμενο άρθροΠρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για νέους εθελοντές Πυροσβέστες
Επόμενο άρθροΣύσκεψη του Περιφερειάρχη ΑΜΘ με στελέχη της Εγνατίας Οδού και της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Περιφέρειας για την απαγόρευση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων στο περιφερειακό οδικό δίκτυο