Σε παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής  για το πόρισμα για την ανάπτυξη της Θράκης, ο πρώην ΥΠΕΞ και νυν τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος κατηγόρησε τη ΝΔ για «ασκήσεις επικοινωνίας και υπαναχωρήσεις» και τόνισε ότι  «οι επόμενοι μουφτήδες πρέπει  να έχουν την ευρύτατη αποδοχή της μουσουλμανικής μειονότητας».

Συγκεκριμένα είπε:

Οι παγκόσμιες εξελίξεις καθιστούν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη η Θράκη και η Ανατολική Μακεδονία να ακολουθήσουν ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο προκειμένου να αναδειχθούν σε εμπορικό, διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο της περιοχής, ελκυστικές για κατοίκηση, για επενδύσεις και εργασία.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα αποτελούν η διασυνοριακότητα και η διαπολιτισμικότητα, που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονται από πολλούς ως μειονεκτήματα. Το κρίσιμο είναι να μην εντάσσεται η περιοχή στην ευρύτερη, επικίνδυνη λογική του “προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης προς Ανατολάς” αλλά στην θέση ότι αποτελεί πυλώνα ειρήνης και συνανάπτυξης.

Το πόρισμα της πλειοψηφίας, δυστυχώς υπηρετεί για μια ακόμη φορά την επικοινωνία και όχι την ουσία. Απαραίτητο για την περιοχή είναι να προωθηθούν περαιτέρω οι δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις που προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ με το σαφές μήνυμα ότι αφορούν αποφάσεις της χώρας μας σε σχέση με τους πολίτες της και όχι τρίτη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να θεσπιστεί μια νέα διαδικασία ανάδειξης μουφτήδων που θα βασίζεται σε ένα εισηγητικό συμβούλιο θρησκευτικών λειτουργών και την λήψη της τελικής απόφασης από το Υπ. Παιδείας για διορισμό μουφτήδων.

Oι επόμενοι μουφτήδες πρέπει να έχουν την ευρύτατη αποδοχή της μουσουλμανικής μειονότητας. Η απροθυμία της Νέας Δημοκρατίας να υποστηρίξει τις αναγκαίες δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις φάνηκε στην υπαναχώρηση της από την κοινή υποστήριξη του θεσμικού τμήματος του πορίσματος, όπως είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μια νέα, προοδευτική και δημοκρατική κυβέρνηση θα προωθήσει ένα πλήρες αναπτυξιακό σχέδιο και τις αναγκαίες τομές, για να γίνει η Θράκη ένας τόπος που να χαίρεσαι να ζεις.

ΠΗΓΗ www.militaire.gr

Προηγούμενο άρθροΘράκη, η πύλη της Ευρώπης και οι μεγάλες αναπτυξιακές και τουριστικές δυνατότητές της (γράφει ο Ιωάννης Γκιτσάκης)
Επόμενο άρθροΜιχάλης Κατρίνης: Στη Θράκη υπάρχουν μόνο Έλληνες πολίτες