Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεν απέκλεισε την διεύρυνση της από αέρος αντιχαλαζικής προστασίας

Δημοσιεύτηκε στις: at 5 Ιουλίου 2017
513 0

Δεν απέκλεισε την διεύρυνση των περιοχών που περιλαμβάνονται στην από αέρος αντιχαλαζική προστασία σε επόμενη σύμβαση ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές απαντώντας σε ερώτηση του ypaithros.gr.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Θράκη τέθηκε το θέμα από τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο Καβάλας Σωτήρη Παπαδόπουλο ο οποίος ζήτησε να γίνει άμεσα η από αέρος αντιχαλαζική προστασία. Παρατήρησε ότι εξαιρέθηκαν νομοί με υψηλή παραγωγική κι εξαγωγική δραστηριότητα, όπως της Καβάλας που εξάγει σουλτανίνα, ακτινίδιο, σπαράγγι. Έφερε το παράδειγμα του 2015 που εμφανίστηκε χαλαζικό νέφος κι έπληξε την Καβάλα.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ απάντησε ότι αυτή την στιγμή υφίσταται εν ενεργεία σύμβαση με εταιρία που εφαρμόζει το πρόγραμμα και λήγει το 2019, εξηγώντας: «Ο ΕΛΓΑ νοικιάζει τα ραντάρ της εταιρίας και καλύπτει τρεις περιοχές. Το να προσθέσουμε μία ακόμη περιοχή με τα ίδια αεροπλάνα θα έχει σαν αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει για καμία από αυτές γιατί πέρυσι και φέτος υπήρξαν περιπτώσεις που και τα τρία αεροπλάνα επιχειρούσαν και σε κάποιες περιπτώσεις δεν πρόλαβαν. Υπήρχαν και περιπτώσεις που παρουσιάστηκαν βλάβες στα αεροπλάνα κι εκεί εφαρμόσαμε τον κανονισμό και δώσαμε πρόστιμο στην εταιρία. Επομένως, εάν προστεθεί κι άλλη περιοχή θα χρειαστεί κι άλλο αεροπλάνο». Ο κ. Κουρεμπές θέλησε να δώσει διευκρινήσεις και ως προς το πιθανολογούμενο κόστος. «Οι αγρότες έχουν την πληροφόρηση ότι με μισό ευρώ το στρέμμα μπορεί να γίνει κάλυψη. Απαντώ ότι εάν γίνεται με μισό ευρώ ο ΕΛΓΑ θα παράσχει το μισό ευρώ  όπως επίσης τα καύσιμα και  τον Ιωδιούχο Άργυρο αλλά χρειαζόμαστε κι άλλα αεροπλάνα».

Καθώς ο βασικός στόχος του ΕΛΓΑ είναι η πρόληψη των καταστροφών υπάρχουν περιθώρια για προσθήκη κι άλλης περιοχής σε μια νέα σύμβαση. Ο κ. Κουρεμπές εξήγησε ότι πρόκειται για διεθνή διαγωνισμό τον οποίο μπορεί να διεκδικήσει οποιαδήποτε εταιρία. «Για μας τα ζητήματα είναι δύο, η αποτελεσματικότητα και το χαμηλότερο κόστος. Την προβλεπόμενη δαπάνη την καθορίζει ο ΕΛΓΑ. Επίσης, πρόκειται για μεγάλη σύμβαση η οποία ελέγχεται από το ελεγκτικό συνέδριο». Τα  εναέρια μέσα προστασίας από το χαλάζι υπάγονται στην ενεργητική προστασία αλλά δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρώτο μέτρο του ΠΑΑ γιατί δεν αφορούν σε  επένδυση αλλά σε υπηρεσία.

Ο κ. Κουρεμπές έδωσε έμφαση στο αντιχαλαζικό δίκτυο εξηγώντας ότι «πρόκειται για μέσο που παρέχει 100% προστασία στις υπό κάλυψη καλλιέργειες από το χαλάζι, ενώ τα εναέρια μέσα έχουν αποτελεσματικότητα αλλά δεν γλυτώνεις το χαλάζι. Γλυτώνεις ίσως το μέγεθος ή τον όγκο αλλά όχι απόλυτα».

www.ypaithros.gr

Σχετικά άρθρα

ΕΝΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΟΚΤΩΡ ΤΖΕΚΙΛ ΚΑΙ ΧΑΪΝΤ…στη Γερμανία, αιχμή του δόρατος των κοσμοεξουσιαστών (από τον Ηλία Ν. Ηλιακόπουλο, Δρ. Νομικής, Δικηγόρο)

Δημοσιεύτηκε από: - 4 Ιουλίου 2016 0
Ένας οξυδερκής πολιτικός, αρχιτέκτονας της ευρωπαϊκής οικονομίας, ένας από τους βασικούς διαπραγματευτές της συμφωνίας που ένωσε ειρηνικά Δυτική και Ανατολική…

Χρήστος Δερμεντόπουλος: Να παραμείνουν στον Έβρο οι αστυνομικοί του προγράμματος “Ασπίδα”

Δημοσιεύτηκε από: - 7 Νοεμβρίου 2020 0
Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υπέβαλε ο Βουλευτής Έβρου Χρήστος Δερμεντζόπουλος  με την οποία ερωτά σε ποιες…

Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων από τον κορονοϊό ζητάει το ΚΚΕ

Δημοσιεύτηκε από: - 23 Μαρτίου 2020 0
ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Θέμα: Λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των…