Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στις εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και τα μη συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια, καθώς και στην κλήρωση για τα Πειραματικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων είναι η Πέμπτη 17 Ιουνίου.

Πώς υποβάλλει κάποιος αίτηση;

Η διαδικασία είναι απλή, δεν έχετε παρά να πληκτρολογήσετε gov.gr, όπου θα βρείτε την ενότητα Εκπαίδευση > Εγγραφή σε σχολείο > Εγγραφή σε Πρότυπο/Πειραματικό Σχολείο ή απευθείας στον σχετικό σύνδεσμο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Γυμνάσια και τα μη συνδεδεμένα Πρότυπα Λύκεια της χώρας θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, ενώ την Πέμπτη 24 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για τα Πειραματικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΑΙΘ), τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία είναι ένας θεσμός που έχει αγκαλιαστεί από την ελληνική κοινωνία.

Φέτος, στο πλαίσιο του σχεδιασμού του υπουργείου για το Σχολείο του Αύριο, σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων που θα λειτουργούν από τον Σεπτέμβριο σε ολόκληρη την Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των οποίων ανήλθε από 62 σε 112.

Πλέον θα λειτουργούν Πρότυπα ή Πειραματικά Σχολεία σε όλες τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης.

«Ζητούμενο είναι τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία να δρουν ως εκπαιδευτικό εργαστήριο εθνικών διαστάσεων, για το σχεδιασμό και την εφαρμογή διαφοροποιημένων και καινοτόμων εκπαιδευτικών πολιτικών, με απώτερο σκοπό να συμβάλουν στη διαμόρφωση και διάχυση βέλτιστων εκπαιδευτικών προτύπων και πρακτικών σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα και να συντελέσουν, με τον τρόπο αυτό, στη συνολική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης» υπογραμμίζει το ΥΠΑΙΘ.

Τι είναι τα Πρότυπα και τα Πειραματικά Σχολεία

Στόχος των Πειραματικών σχολείων είναι η ανάπτυξη ερευνητικών, δημιουργικών δράσεων, η πιλοτική εφαρμογή και ο πειραματισμός σε προγράμματα σπουδών, μεθόδους διδασκαλίας, σε νέο εκπαιδευτικό υλικό, έντυπο και ψηφιακό, σε νέα διδακτικά εργαλεία, σε σχολικά εγχειρίδια και καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, καθώς και ο πειραματισμός σε τρόπους λειτουργίας και διοίκησης της σχολικής μονάδας κλπ. Η εισαγωγή στην εισαγωγική τάξη των Πειραματικών γίνεται με κλήρωση.

Μεταξύ άλλων, τα Πειραματικά Σχολεία μπορούν:

να συμμετέχουν στην ανάπτυξη ερευνητικών, δημιουργικών δράσεων,

να δημιουργήσουν ομίλους δημιουργικότητας και καινοτομίας στους οποίους μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και από άλλα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης,

να συμμετέχουν σε πειραματικές εφαρμογές τρόπων λειτουργίας και διοίκησης του σχολείου.

Τα Πρότυπα σχολεία απευθύνονται σε ένα μαθητικό κοινό ιδιαίτερα υψηλών μαθησιακών επιδόσεων και δυνατοτήτων, παρέχοντας σε αυτούς τους μαθητές τη δυνατότητα και τα μέσα να αναπτύξουν σε υψηλό επίπεδο τα ταλέντα και τις κλίσεις τους. Η εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία γίνεται με εξετάσεις.

Μεταξύ άλλων, τα Πρότυπα Σχολεία μπορούν:

να αναπτύξουν δράσεις για την ανάδειξη και την ενθάρρυνση των ταλέντων των μαθητών με ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες, καθώς και για την αυτοβελτίωση των μαθητών,

να δημιουργήσουν ομίλους αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας στους οποίους μπορούν να συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες και από άλλα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης,

να διοργανώσουν σεμινάρια και ημερίδες ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ σχολικών μονάδων της ομάδας όμορων σχολείων.

Προηγούμενο άρθροΕπιταχύνεται η διαδικασία για προσλήψεις Συνοριοφυλάκων και Ειδικών Φρουρών
Επόμενο άρθροΕΝΦΙΑ: Στους δήμους οι πόροι από τον φόρο, στην ΑΑΔΕ ο μηχανισμός είσπραξης