Χαιρετισμός από το Πολιτιστικό Κέντρο

«Ρώσικο Σπίτι»

 

Ο Νομός Εβρου είναι το τμήμα της Ελλάδας που βρίσκεται πλησιέστερα προς τη Ρωσία και η Αλεξανδρούπολη είναι η πόλη με την υποδομή για να είναι η φυσική πύλη εισόδου από τη Ρωσία στην Ελλάδα.

 

Пар’ όλα αυτά δεν υπήρχε μέχρι σήμερα ένας επίκαιρος οδηγός για τους Ρώσους επισκέπτες στη γλώσσα τους. Μέσα στα πλαίσια των ευκαιριών από то πρόγραμμα Leader το πολιτιστικό κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» προχώρησε στην έκδοση του μοναδικού ελληνορωσικού οδηγού για τον Εβρο. Έχει ιδιαίτερη εστίαση στον κεντρικό και νότιο Εβρο όπως ήταν οι προδιαγραφές του προγράμματος στο Leader.

 

Με μεγάλη χαρά προσφέρουμε τον οδηγό για βοήθεια των Ρώσων επισκεπτών και για γνωριμία τους με τα χαρακτηριστικά του τόπου μας, που προσελκύουν ειδικότερα Ρώσους τουρίστες. Καλωσορίζουμε τους Ρώσους επισκέπτες στον τόπο μας και στην πρωτεύουσα του την Αλεξανδρούπολη, που είναι γνωστή ως η ρωσικότερη πόλη της Ελλάδας.

 

Ιουλία Γαβρίλοβα

 

Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου

 

«Ρώσικο Σπίτι»

 

Χαρτογράφηση της προσφοράς του πολιτιστικού κέντρου «Ρώσικο Σπίτι»

 

Το πολιτιστικό κέντρο «Ρώσικο Σπίτι» ιδρύθηκε το 2009 στην Αλεξανδρούπολη, την ελληνική πρωτεύουσα νομού που βρίσκεται πλησιέστερα στη Ρωσία, για να φέρει κοντά την ελληνική και την ρωσική κοινωνία, ενισχύοντας τις πολιτιστικές και μορφωτικές σχέσεις, με αποτέλεσμα φυσικά να ενισχυθούν και οι οικονομικές σχέσεις.

Το πρώτο έργο που υλοποίησε το «Ρώσικο Σπίτι», στο πλαίσιο της ελληνορωσικής συνεργασίας, (με ευλογία από τον Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο) ήταν η ανέγερση στον προαύλιο χώρο του μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου του Μνημείου προς τιμή των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι πέθαναν στην Αλεξανδρούπολη κατά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877-1878 και ανήκαν στο ρωσικό Σύνταγμα που απελευθέρωσε την περιοχή. Το τμήμα Μηχανικού κατέστρωσε το ρυμοτομικό σχέδιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η σημερινή πόλη.

Τα εγκαίνια και αποκαλυπτήρια του Μνημείου έγιναν στις 28 Οκτωβρίου 2011 στην επέτειο του «ΟΧΙ», με κοινή παρέλαση Ελλήνων στρατιωτών μαζί με Ρώσους πεζοναύτες από το πλήρωμα του αποβατικού σκάφους Caesar Kunikov. Το πλήρωμα του αποβατικού σκάφους συμμετείχε στην τελετή εγκαινίων. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος και ο Μητροπολίτης Rostov, κ. Μερκούριος ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Πασών των Ρώσων κ. Κύριλλου, τέλεσαν τρισάγιο στη μνήμη των στρατιωτών. Είναι αξιοσημείωτο ότι ένα μόνο βίντεο της παρέλασης που αναρτήθηκε στο Facebook και στο Youtube τον Αύγουστο του 2017, συνολικά είχε ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θεάσεις κατά τον Φεβρουάριο του 2018.

Η ανέγερση του Μνημείου αποτέλεσε το θεμέλιο για να ξεκινήσει μία πορεία που οδήγησε στην πραγματοποίηση πολλών δεκάδων ελληνορωσικών εκδηλώσεων και σε μία αλματώδη αύξηση της ροής Ρώσων τουριστών και αξιωματούχων στην περιοχή σε σημείο που η Αλεξανδρούπολη να χαρακτηριστεί ως «η ρωσικότερη πόλη της Ελλάδας». Στο 2013 είχε ξεπεράσει και τη Θεσσαλονίκη σε διανυκτερεύσεις Ρώσων τουριστών, χάριν και στις απευθείας πτήσεις με Αγία Πετρούπολη και Μόσχα. Οι πολιτικές σκοπιμότητες με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας έκοψαν κάπως την ταχύτητα των εξελίξεων αλλά το δυναμικό υπάρχει σταθερό. Μέσω δράσεων του πολιτιστικού κέντρου «Ρώσικο Σπίτι» σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρουπολης και το Επιμελητήριο Έβρου, η Αλεξανδρούπολη έγινε γνωστός προορισμός όχι μόνο για τουριστικές επισκέψεις, αλλά και για τέλεση επίσημων πολιτιστικών γεγονότων της Ρωσίας, όπως επίσης και για οικονομικές και εμπορικές συνεργασίες.

Η αδελφοποίηση της Αλεξανδρούπολης με την πόλη Σοσνόβυ Μπορ της Περιφέρειας Αγίας Πετρούπολης, που έγινε στην πορεία για την ανέγερση του Μνημείου, θεσμοθέτησε την σχέση της Αλεξανδρούπολης με τη Ρωσία. Στη συνέχεια η Αλεξανδρούπολη αδελφοποιήθηκε με την Αγία Πετρούπολη μέσω της περιοχής Βίμποργσκυ της Αγίας Πετρούπολης, μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου Αλεξανδρούπολης με το «Ρώσικο Σπίτι».

Η πολυτιμότερη επένδυση όμως που έφερε το «Ρώσικο Σπίτι» είναι επένδυση μέλλοντος και φιλελληνισμού και γίνεται κάθε καλοκαίρι στις παιδικές κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως όπου μέχρι σήμερα εκατοντάδες παιδιά από την Αγία Πετρούπολη έχουν φιλοξενηθεί. Οι αδελφοποιήσεις σχολείων, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις έχουν επίσης προσφέρει σε αυτό.

Σημείο-σταθμός για την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Αγίας Πετρούπολης  και της Ελλάδας αποτελεί η ίδρυση του Γραφείου Ενημέρωσης και Επιχειρηματικής Συνεργασίας της Ελλάδας με την Αγία Πετρούπολη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρουπολης και την κυβέρνηση της Αγίας Πετρούπολης. Οι ρωσόφωνοι Έλληνες που έχουν έρθει από την Ρωσία και από άλλες χώρες από την πρώην Σοβιετική Ένωση αποτελούν τη ζωντανή σύνδεση των δύο χωρών και το Γραφείο Σύνδεσης με το Ρώσικο Σπίτι υλοποιούν και αξιοποιούν αυτή τη σχέση στον πολιτιστικό, μορφωτικό και οικονομικό τομέα, μεταξύ άλλων.

Το «Ρώσικο Σπίτι» κινείται να κάνει γνωστή και προσιτή τη ρωσική κοινωνία, με πρόσθετο επίτευγμα τα μαθήματα ρωσικής γλώσσας και την χορήγηση αναγνωρισμένου τίτλου γλωσσομάθειας από το ρωσικό κράτος και από το ελληνικό ΑΣΕΠ. Ο θεσμός των «Ρώσικων Ημερών»

 

Το «Ρώσικο Σπίτι» έχει το συντονισμό και ευθύνη για την ανέγερση στην Αλεξανδρούπολη του ξύλινου ναΐδιου ρωσικού ρυθμού που βρίσκεται εντός του χώρου που παραχώρησε το Υπουργείο Άμυνας στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως. Η ανέγερσή του ναΐδιου ήταν στο πρόγραμμα του πολιτιστικού κέντρου στα πλαίσια της ανάπτυξης σχέσεων της Αλεξανδρούπολης και του Σοσνόβυ Μπορ με την υποστήριξη πολλών φορέων στην Περιφέρεια Αγίας Πετρούπολης και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθίμου.

Στον τομέα της συνεργασίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, το «Ρώσικο Σπίτι» εστιάστηκε σε ενέργειες για προώθηση των διαπεριφερειακών σχέσεων της Ελλάδας με την Β.Δ. Ρωσία. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βέροιας, Αριστοτέλη και η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής έχουν συμφωνίες συνεργασίας με την Αγία Πετρούπολη και αδελφοποιήσεις με συγκεκριμένες αυτοδιοικητικές ενότητες της που έχουν κοινά στοιχεία μαζί τους. Το Γραφείο Σύνδεσης παίζει τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτό το έργο και μάλιστα η ύπαρξη του Γραφείου Σύνδεσης αποτελεί πανευρωπαϊκή καινοτομία.

Είναι εκτός του αντικειμένου αυτής της περιορισμένης παρουσίασης η πλήρης παράθεση των εκδηλώσεων και δράσεων του πολιτιστικού κέντρου «Ρώσικο Σπίτι» που ανέρχονται σε πολλές δεκάδες. Επιγραμματικά αναφέρονται ορισμένες ενδεικτικές εκδηλώσεις:

 

  • Ίδρυση νέου τμήματος ρωσικού βιβλίου στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρουπόλεως με παράλληλη έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας.
  • Συναυλία του συγκροτήματος νέων της εθνικής ρωσικής ακαδημαϊκής ορχήστρας λαϊκών οργάνων Osipov.

 

  • Εκδηλώσεις για τις ημέρες ρωσικού Πολιτισμού στην Ελλάδα.
  • Συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις με Εκκλησιαστικές χορωδίες όπως επίσης εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας.

Οργάνωση επισκέψεων δύο ρωσικών ιστιοφόρων πλοίων (Μιρ και Κρούζενστερν) στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης τα οποία επισκέφθηκαν χιλιάδες κάτοικοι της περιοχής όπως επίσης και επισκέπτες από τις γύρω περιοχές ακόμη και από Τουρκία.

Πατήστε εδώ και δείτε τον τουριστικό οδηγό

odigos rosika ellinika_Layout 2

Προηγούμενο άρθροΣυνεχίζεται η διεθνής καλλιτεχνική παρουσία του Αλεξανδρουπολίτη συνθέτη Νικόλαου Κατσούλη
Επόμενο άρθροΣύσκεψη με θέμα «Επιπτώσεις λόγω παρατεταμένης ανομβρίας σε καλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Διδυμοτείχου»