Επιστολή προς την Αεροπορία Αιγαίου ( Aegean Airlines) απέστειλε την Παρασκευή στις 15.12.2015 η Βουλευτής Έβρου Αναστασία Γκαρά με το αίτημα να εξετάσει η αεροπορική εταιρεία τη δυνατότητα σύνδεσης του αερολιμένα “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης με αεροδρόμια της Γερμανίας. Έχοντας γίνει δέκτης αρκετές φορές του αιτήματος αυτού από συμπολίτες μας και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις οικονομικές και κοινωνικές συγκυρίες που δυσχεραίνουν την ομαλή και εύκολη μετακίνηση των επιβατών, οι οποίοι πλέον αποτελούν μια σημαντική μερίδα του νομού και της περιοχής μας, η κα. Γκαρά μετέφερε το ζήτημα στην μοναδική αεροπορική εταιρεία που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.
Συγκεκριμένα, η Βουλευτής αναφέρθηκε στις αξιοσημείωτες ροές μεταναστών από τον Έβρο στη Γερμανία, όπως και στη μεγάλη κοινότητα των Θρακιωτών που διαμένουν εδώ και δεκαετίες στη χώρα, καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την πολύωρη και πολυδάπανη μετακίνησή τους μέσω της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Εκτός αυτού, υπογράμμισε και το φαινόμενο μετακίνησης των συντοπιτών μας μέσω των αεροδρομίων της Σόφιας και της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που αποδυναμώνει την εγχώρια και τοπική οικονομία και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή.
Θέτοντας ως στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των επιβατών καθώς και την αύξηση της κινητικότητας στο αερολιμένα “Δημόκριτος” με τις πλείστες δυνατότητες αξιοποίησης, αλλά και τα οφέλη στην τοπική οικονομία, ζητήθηκε από την εταιρεία να εντάξει στο πρόγραμμά της τόσο τακτικές πτήσεις από και προς τη Γερμανία, όσο και αεροπορικές πτήσεις charter, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση.
Αναμένεται στο επόμενο χρονικό διάστημα να γνωστοποιηθούν οι προθέσεις της Αεροπορίας Αιγαίου Α.Ε. προς την πραγματοποίηση του στόχου αυτού, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ικανοποίηση και τη διευκόλυνση μιας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού μας, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών, των συγγενών τους, αλλά και ανθρώπων που έχουν αναπτύξει οικονομικούς και εμπορικούς δεσμούς με τη Γερμανία. Αξίζει να τονίσουμε, πως ένα τέτοιο εγχείρημα θα δώσει πνοή και στην τουριστική ανάπτυξη του τόπου, καθώς με τις απευθείας πτήσεις η Αλεξανδρούπολη μπορεί να αποτελέσει ακόμη έναν τουριστικό προορισμό για τους Γερμανούς πολίτες και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλλουμε στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης.

Το γραφείο Τύπου
Επισυνάπτεται ολόκληρη η επιστολή:

15/12/2015
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Προς: Αεροπορία Αιγαίου Α.Ε
Κεντρικά Γραφεία Aegean Airlines
Βιλτανιώτη 31
145 64, Κηφισιά, Αθήνα
Τηλ.: (210) 6261700,
Fax: (210) 6261900
– Προς Πρόεδρο Αεροπορίας Αιγαίου Α.Ε, κ. Βασιλάκη Θεόδωρο,
– Προς Διευθύνοντα Σύμβουλο Αεροπορίας Αιγαίου Α.Ε., κ. Γερογιάννη Δημήτριο,
– Προς Διευθυντή Πωλήσεων, κ. Σαδόπουλο Στέφανο,
– Προς Διευθύντρια Πωλήσεων Βορείου Ελλάδας, κα. Σιδηροπούλου Ειρήνη,
– Προς Διευθύντρια Σταθμού Αλεξανδρούπολης, κα. Ζανέλη Δήμητρα.
Θέμα: Αεροπορική σύνδεση του αερολιμένα “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης με τα αεροδρόμια της Γερμανίας.
Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα σημαντικά προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη αεροπορικής σύνδεσης της Αλεξανδρούπολης με τη Γερμανία καθώς και να σας καταθέσουμε την αντίστοιχη πρόταση αεροπορικής σύνδεσης του αερολιμένα “Δημόκριτος” της Αλεξανδρούπολης με ένα ή και περισσότερα αεροδρόμια της Γερμανίας.
Η απαιτητική πραγματικότητα στην οποία ζούμε, όπως και οι οικονομικές και οι κοινωνικές συγκυρίες που έχουν διαμορφωθεί στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν πυροδοτήσει ένα νέο κύμα εξωτερικής μετανάστευσης το οποίο άρχισε να γίνεται ορατό ήδη από το 2011. Συγκεκριμένα, έχει οδηγήσει ένα μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας στη μετανάστευση και τη μετεγκατάσταση σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως στη Γερμανία. Από την περιοχή του Έβρου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, έχουν καταγραφεί αξιοσημείωτες ροές μεταναστών κατά κύριο λόγο στη νοτιοδυτική αλλά και κεντρική Γερμανία. Δεν μπορούμε βέβαια, να παραβλέψουμε και τη μεγάλη κοινότητα Θρακιωτών που διαμένουν εδώ και δεκαετίες στη Γερμανία.

Η διαρκής επαφή μας με τον κόσμο, με τους πολίτες του νομού Έβρου αλλά και με συντοπίτες μας που διαμένουν πλέον μόνιμα στο εξωτερικό, μας έχει οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες κατά τις συχνές επισκέψεις του στην Ελλάδα, και κυρίως στην περιοχή της Θράκης. Το πολύωρο και πολλές φορές πολυδάπανο ταξίδι μέσω των ενδιάμεσων σταθμών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν εξυπηρετεί την πλειοψηφία των επιβατών, οι οποίοι επανειλημμένα έχουν εκφράσει την εύλογη επιθυμία τους για ένταξη του εν λόγω δρομολογίου στο πρόγραμμα των αερογραμμών σας.
Παράλληλα, παρατηρείται πολύ συχνά το φαινόμενο της μετακίνησης τους από και προς τη Γερμανία μέσω των πολύ κοντινών στην περιοχή μας αεροδρομίων της Σόφιας και της Κωνσταντινούπολης, καθώς πραγματοποιούνται καθημερινά πτήσεις και συνήθως με πολύ ανταγωνιστικές τιμές εισιτηρίων. Γεγονός που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή, καθώς η στήριξη της εγχώριας και τοπικής οικονομίας, με όλους τους δυνατούς τρόπους αποτελεί τον πρωταρχικό μοχλό επανεκκίνησης της ανάπτυξης για τη χώρα.
Εκτός αυτού, αξίζει να λάβουμε υπ’ όψιν πως η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης αεροπορικής σύνδεσης ενισχύει και τις εμπορικές και οικονομικές δραστηριότητες των Εβριτών και των Θρακιωτών που ζουν σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.
Στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη και στην ευημερία του νομού μας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης, καθώς και να εντείνουμε την κινητικότητα στον αερολιμένα της Αλεξανδρούπολης, κρίθηκε απαραίτητο να επαναφέρουμε στην εταιρεία σας την πρόταση των εκατοντάδων συμπολιτών μας από το εξωτερικό για καθιέρωση τακτικών πτήσεων της Αεροπορίας Αιγαίου Α.Ε. προς το αεροδρόμιο “Δημόκριτος” (AXD), το οποίο καλύπτει ολόκληρη την περιοχή της Θράκης, όπως επίσης και την καθιέρωση αεροπορικών πτήσεων charter από και προς τα αεροδρόμια της Γερμανίας.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως οι πτήσεις αυτές θα ενδυναμώσουν τους δεσμούς της περιοχής μας με τους ομογενείς της Γερμανίας, αλλά θα συμβάλλουν και καθοριστικά στην τουριστική ανάπτυξη, έναν στόχο τον οποίο συστηματικά προωθούμε στην τοπική μας κοινωνία. Τέλος, εκτιμούμε ότι ο Αερολιμένας Αλεξανδρούπολης έχει ιδιαίτερη αναπτυξιακή αξία, με πλείστες δυνατότητες αξιοποίησης και συμβολής στην εγχώρια οικονομία και χρήζει ιδιάζουσας προσοχής και στοχευμένων παρεμβάσεων ανάδειξής του ως διεθνής αερολιμένας.
Δεδομένης της πολυετούς παρουσίας σας στον αερολιμένα της Αλεξανδρούπολης και της αξιοπιστίας σας ως προς την κάλυψη των αναγκών της τοπικής μας κοινωνίας, παρακαλούμε όπως εξετάσετε σοβαρά το αίτημα που σας μεταφέρουμε, καθώς εκφράζει μια μεγάλη μερίδα φορέων και συντοπιτών μας, οι οποίοι είναι έτοιμοι να στηρίξουν τον εν λόγω εγχείρημα και όπως μας ενημερώσετε για τις προθέσεις της εταιρείας ως προς την πραγματοποίηση αυτού.

Με εκτίμηση,
Αναστασία (Νατάσα) Γκαρά
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Έβρου

Προηγούμενο άρθροΜε νίκη πάει στο 2016
Επόμενο άρθροΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ κ. ΑΝΘΙΜΟΥ ΑΓΙΟΝ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΝ 2015-2016