Εννέα χώρες της Ευρώπης κατέθεσαν αιτήματα στην Κομισιόν για άμεση επιβολή ελέγχων στα σύνορα τους

Η Κομισιόν έχει αιτήματα για εσωτερικούς ελέγχους λόγω κορονοϊού, στα σύνορα εντός Ε.Ε. από τις εξής χώρες μέχρι στιγμής: Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Πολωνία, καθώς και η Νορβηγία και η Ελβετία, που δεν ανήκουν στην ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι όλες οι χώρες αυτές μπορούν άμεσα να επιβάλουν ελέγχους στα σύνορα. Παρά τις εκκλήσεις της Προέδρου της Κομισιόν για αναλογικά μέτρα και διευκόλυνση της εσωτερικής αγοράς, τα κράτη-μέλη φαίνεται ότι θυσιάζουν την Ζώνη Σένγκεν για να περιορίσουν τη διασπορά του κορονοϊού. Η αναστολή της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των χωρών είναι προσωρινή και γίνεται κατόπιν συνεννόησης με την Κομισιόν. Κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στο παρελθόν, κυρίως για το μεταναστευτικό.

 

Φον Ντερ Λάιεν: Όλα τα κράτη – μέλη να επιβάλουν ελέγχους

«Πρότεινα στους αρχηγούς των κρατών μελών να εφαρμόσουν προσωρινούς ελέγχους στην μη ουσιαστική ταξιδιωτική δραστηριότητα προς την ΕΕ. Θα είναι μόνο για 30 μέρες, αλλά μπορεί να επεκταθεί αν χρειαστεί», είπε πριν από λίγο σε βιντεοσκοπημένο της μήνυμα στο twitter η Πρόεδρος της Κομισιόν σχετικά με τις εξελίξεις στον κορονοϊό. «Λιγότερα ταξίδια, περισσότερες πιθανότητες να περιορίσουμε τη διασπορά του ιού», λέει η Φον Ντερ Λάιεν,σημειώνοντας πως υπάρχουν εξαιρέσεις όπως το ιατρικό προσωπικό και οι οικογένειες που ζουν χρόνια στην ΕΕ.

Αυτό καλύπτει την περιοχή «ΕΕ +», επομένως όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από την Ιρλανδία συν τις 4 συνδεδεμένες χώρες Σένγκεν (δηλαδή συνολικά 30 κράτη). Η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεσμεύονται από την Κοινή Περιοχή Ταξιδιών τους, ενθαρρύνονται να ευθυγραμμιστούν.

www.ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΚεραμέως: Ενδεχόμενο μετακύλισης της ημερομηνίας έναρξης των πανελλαδικών
Επόμενο άρθρο“Παγώνουν” τα δάνεια επιχειρήσεων για έξι μήνες