Η Κοινωνική Πρόνοια των Παθών και των συμφερόντων

Της Μαρίας Γιαλαμά

Διάγουμε την Μεγάλη Εβδομάδα, την εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας. Για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς το κλίμα είναι συγκινησιακά φορτισμένο από τις ακολουθίες των Παθών, εν αναμονή της του Χριστού Αναστάσεως. Υπάρχουν όμως άνθρωποι, που λόγω ελλείψεως ή ακαταλληλότητος του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ή λόγω χρονίων ασθενειών, βρίσκονται σε κοινωνικές δομές και περνούν της βαθειάς θρησκευτικής σημασίας αυτές ημέρες μόνοι τους, ανάμεσα σε πολλούς μόνους. Πολλοί εκ των ανθρώπων αυτών έχουν βρεθεί για φροντίδα και προστασία σε κρατικές κοινωνικές δομές που λειτουργούν κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, με υποστελέχωση σε νοσηλευτικό, ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό ιδιαίτερης φροντίδος, το οποίο όμως προσφέρει τα μέγιστα δυνατά στους φιλοξενουμένους τους. Οι συνθήκες λειτουργίας των δομών γίνονται δυσκολότερες, δεδομένης της προθέσεως της καθ’ ύλην αρμοδίας υφυπουργού να κλείσουν, ιδιαίτερα εκείνες των βρεφών και των εφήβων, με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού της επαγγελματικής αναδοχής. Φιλόδοξο ομολογουμένως είναι αυτό το σχέδιο για μια πτωχευμένη χώρα. Για τα υγιή βρέφη και νήπια, βρίσκονται πολλοί επ’ αμοιβή ανάδοχοι γονείς. Για τα έχοντα όμως πρόβλημα υγείας, πέφτουν τα ακριβοπληρωμένα κριτήρια καταλληλότητος των επαγγελματιών αναδόχων γονέων, λόγω του ότι δεν είναι επιθυμητά. Η άκομψη αυτή προσπάθεια ξεκίνησε με το να είναι μειωμένο το προσωπικό στις δομές εφήβων, όπου οι φιλοξενούμενοι έχουν μεγάλη ανάγκη κοινωνικής, ψυχολογικής και ιατρικής στηρίξεως και με έμμεσο πλην σαφή τρόπο οδηγούνται σε λουκέτο. Έχουν μάλιστα εμφανισθεί οι ΜΚΟ που επιθυμούν να καταλάβουν τα εξαιρετικής αισθητικής και λειτουργικότητος κτίρια. Η μη έχουσα γνώσεις περί κοινωνικής προνοίας υπουργός, πιστή στα κελεύσματα του δικαιωματισμού, τα βάζει με υπαλλήλους δομών υπερεκατονταετούς μεγάλης προσφοράς υπηρεσιών, εκ των οποίων κανένας μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικασθεί για κάποιο αδίκημα. Η ευαισθησία της εξαντλείται σε καταγγελίες. Εγείρονται έτσι υποψίες ότι με αφορμή περιστατικά με φιλοξενούμενους σε υποστελεχωμένες δομές, η κυβέρνηση προσπαθεί να τις παραδώσει σε ιδιώτες.

Η όλη προσπάθεια για προβολή του ανυπάρκτου εν πολλοίς έργου της υπουργού από τα ΜΜΕ, την οδηγούν σε ατοπήματα, βλάπτοντα τους φιλοξενουμένους των μονάδων προστασίας και την κοινωνική πρόνοια ως σύνολον. Μία ματιά αν ρίξει κάποιος στο πρόγραμμα περί κοινωνικής προνοίας της ΝΔ, θα διαπιστώσει ότι η ασκουμένη απ’ αυτήν πολιτική, απέχει πολύ από τις προεκλογικές εξαγγελίες της. Είναι αδιανόητο να εξαντλείται η προσπάθειά της μόνον στην σημαντική από κάθε άποψη στήριξη των Α.μεα με βοηθό αμειβόμενο από το κράτος, εγκαταλείποντας σε υπολειτουργία κρατικές μονάδες. Οι φιλοξενούμενες με εισαγγελική εντολή έφηβες, χρήζουν μεγαλύτερης φροντίδος και κάλυψης του ανυπάρκτου υγιούς οικογενειακού περιβάλλοντος, με την στήριξη που οφείλει να τους παρέχει η Πολιτεία σε κατάλληλα στελεχωμένο περιβάλλον από εκπαιδευμένο για τον σκοπό αυτό επιστημονικό προσωπικό. Μόνον έτσι θα γίνουν υγιή, λειτουργικά και παραγωγικά μέλη της κοινωνίας. Είναι αδιανόητο να κλείνουν δομές με σκοπό την εγκατάσταση «προσφυγόπουλων» αγνώστου ηλικίας και χωρών προελεύσεως.

Πέραν πάσης λογικής όμως, είναι οι στοχευμένες κατηγορίες κατά του ορθοδόξου ιερέως, ιδρυτού και εργάτου της «Κιβωτού του Κόσμου». Η ταχύτητα με την οποίαν αντικατέστησε η υπουργός το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο της Κιβωτού με νέο, αλλά και το καταστροφικό απ’ ό,τι καταγγέλλεται έργο τους, πρέπει να προβληματίσει τον πρωθυπουργό, γνωστό για την ευαισθησία του στην προστασία των παιδιών χωρίς κατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον. Η καταστροφή του ορθοδόξου ΙΝ, ευρισκομένου μέσα στην δομή Αθηνών της Κιβωτού, όπου εκκλησιάζονταν τα φιλοξενούμενα παιδιά, η απαγόρευση να κάνουν οι φιλοξενούμενοι το σήμα του σταυρού πριν το φαγητό, αλλά και η μεταφορά των εικόνων μαζί με την Αγία Τράπεζα, σε χώρο αποθήκευσης, προκειμένου να γίνει ο χώρος του ΙΝ χώρος θεάτρου και κινηματογράφου, αποτελεί ύβρη για τους Ορθοδόξους και κάποιος ευαίσθητος εισαγγελέας θα έπρεπε να έχει ήδη παρέμβει. Η Κιβωτός δημιουργήθηκε και ανδρώθηκε μέσω των διαρκών προσπαθειών του πατρός Αντωνίου. Ανεξαρτήτως των όποιων κατηγοριών εναντίον του που δεν έχουν αποδειχθεί, η Κιβωτός λογικά πρέπει να παραμείνει έργο της ορθοδόξου ελληνικής κοινότητος και όχι να «αποχριστιανισθεί». Το όλο έργο της Κιβωτού στηρίχθηκε πάνω στην Αγάπη, που είναι το επίκεντρο της χριστιανικής θρησκείας. Η αφωνία της υπουργού για το διαλυτικό έργο του διορισμένου ΔΣ, εντυπωσιάζει. Αν ληφθεί υπ’ όψιν και η ονομαστική καταγγελία για αδικαιολόγητη απόλυση κοινωνικής λειτουργού του φορέα, επειδή δια των λόγων της στηρίζει τον πατέρα Αντώνιο, τότε η όλη κατάσταση οδηγεί σε σκοτεινά μέρη, όπου εξυφάνθηκε το όλο κατηγορητήριο από έχοντες ύποπτες προθέσεις. Ακούγοντας δε, τον μεγάλο και ταπεινό ευεργέτη της Κιβωτού με το ποσό των 8.000.000 ευρώ, γνωστό Έλληνα βιομήχανο, προχθές σε τηλεοπτική εκπομπή, θα έπρεπε αμέσως να κινητοποιηθούν εισαγγελείς ανηλίκων και η αρμοδία για τον διορισμό του ΔΣ υπουργός να λογοδοτήσει. Όπως οφείλει να λογοδοτήσει και για τα διαρκώς σπαταλούμενα οικονομικά αποθέματα από εμπίστους της, ανθρώπους ΜΚΟ, με τους οποίους στελέχωσε ΔΣ προνοιακών δομών, για τις χορηγίες που προσφέρουν σε ΜΚΟ, για διοργάνωση αγώνων σε χώρους της προνοίας και για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των προνοιακών υπαλλήλων. Διότι, τα 80.000 ευρώ που δόθηκαν από ένα προνοιακό κέντρο προσφάτως για τα ανωτέρω, είναι ποσό που προήλθε από την φορολογία των Ελλήνων και θα μπορούσε ουσιαστικά να καλύψει πραγματικές ανάγκες των φιλοξενουμένων. Η υπέρβαση καθηκόντων της εν λόγω κυρίας, με την ανοχή της επάρσεως της σημαίας των ΛΟΑΤΚΙ, αντί του εθνικού συμβόλου, στο ΚΚΠΠΑ, αλλά και η εν γένει πρακτική της, καλόν είναι να γίνουν γνωστές στον πρωθυπουργό, διότι παραβιάζουν σημαντικές του έθνους αρχές και προσβάλλουν τους διαχρονικούς ευεργέτες της Κοινωνικής Προνοίας. Επί τέλους! Ουδείς είναι υπεράνω του Συντάγματος, των νόμων και των αρχών του εθιμικού Δικαίου και πάνω απ’ όλα της βουλήσεως των Ελλήνων.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Βασίλη Τσολακίδη με Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης: “Με λουκέτα στην αγορά του Έβρου και ανεργία δεν έρχεται η ανάπτυξη…”
Επόμενο άρθροΤην δημιουργία υπουργείου Ανάπτυξης Μακεδονίας- Θράκης προτείνει ο Γιάννης Μαγκριώτης