Home ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Περιφέρειας ΑΜΘ λέει ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις...

Η Ομοσπονδία Γονέων & Κηδεμόνων Μαθητών Περιφέρειας ΑΜΘ λέει ΟΧΙ στις συγχωνεύσεις τμημάτων

H ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Α.Μ.Θ. για τις εξελίξεις σχετικά με τις συγχωνεύσεις τμημάτων στο Ν. Καβάλας 

Ως Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών ΑΜΘ χαιρετίζουμε την μαζική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των δεκάδων συλλόγων γονέων & κηδεμόνων δημοτικών σχολείων από όλη την Καβάλα και τη Θάσο, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27/6 στην Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, ενάντια στην απόφαση για τις συγχωνεύσεις και συνδιδασκαλίες τμημάτων της Α’ και Β’ δημοτικού και άλλων τάξεων.

Στη συνάντηση με τις Διευθύντριες Εκπαίδευσης Καβάλας και Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ΑΜΘ, και κάτω από τις έντονες πιέσεις των γονιών, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι δεν θα ισχύσουν οι συνδιδασκαλίες για το επόμενο διδακτικό έτος.

Παρόλα αυτά, οι γονείς προβληματιζόμαστε έντονα και δεν εφησυχάζουμε διότι:

  1. Στο Υπουργείο Παιδείας θα δηλωθούν κανονικά οι συγχωνεύσεις των τμημάτων
  2. Μεταφέρεται η ευθύνη στους διευθυντές των θιγόμενων σχολείων, να αναλάβουν οι ίδιοι, πέρα από τα ήδη φορτωμένα διοικητικά τους καθήκοντα, την διδασκαλία των τμημάτων, για τα οποία δεν θα προβλέπεται άλλος δάσκαλος.
  3. Ουσιαστικά προχωράει ο υποβιβασμός των σχολείων (από εξαθέσια σε πενταθέσια πχ Καβάλα, από εξαθέσια σε τετραθέσια πχ Φιλίπποι, από τετραθέσια σε τριθέσια πχ Θάσο κ.ο.κ), σύμφωνα με τον επί καραντίνας (!!) ψηφισμένο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος προβλέπει 25αρια τμήματα στα δημοτικά.

Κανένα από τα αιτήματα των οργανώσεων γονέων και εκπαιδευτικών για μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, για προσλήψεις δασκάλων ώστε να μην υπάρχουν κενά, για παράλληλες στηρίξεις σε κάθε παιδί που έχει ανάγκη κ.ά, δεν φαίνεται να μπαίνει σε προτεραιότητα από το ΥΠΑΙΘ και τις κατά τόπους διευθύνσεις του. Οι μαθησιακές ανάγκες των παιδιών, οι κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των οικογενειών για σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο, αναβαθμισμένο σχολείο στην γειτονιά και το χωριό, μάλλον θεωρούνται υψηλού κόστους δαπάνες για το κράτος και πρέπει να περικοπούν.

Επαναλαμβάνουμε ότι τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί, η μόρφωση και τα δικαιώματά τους δεν μπορούν να ζυγίζονται με κριτήριο το πόσο κοστίζουν.

Οι γονείς και όλη η τοπική κοινωνία που παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, είμαστε αντίθετοι στον υποβιβασμό των σχολικών μονάδων και απαιτούμε εδώ και τώρα να ανακληθεί οριστικά  η απόφαση της Διεύθυνσης.

Μαζί με τους Συλλόγους Γονέων, τις Ενώσεις γονέων, τους συλλόγους εκπαιδευτικών, τους μαζικούς φορείς του νομού Καβάλας συνεχίζουμε την κλιμάκωση των δράσεων μας και συμμετέχουμε στην κοινή σύσκεψη-συζήτηση που διοργανώνει η Ένωση Γονέων Δ. Καβάλας την Τετάρτη 3/7/24, στις 7μμ, στην αίθουσα παραστάσεων Αντιγόνη Βαλάκου.

Exit mobile version