Τον Απρίλιο του 2015 στο Μουσείο του Λούβρου λειτούργησε η έκθεση «Εποποιία των Θρακών Βασιλέων», με αντικείμενα του αρχαίου πολιτισμού των Θρακών, τα οποία έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στα βουλγαρικά εδάφη.

Η έκθεση, που είχε διαρκέσει έως τις 20 Ιουλίου, περιλαμβάνε και αντικείμενα από τις τελευταίες αρχαιολογικές ανασκαφές στον τάφο του Θράκα ηγεμόνα Σεύθη Γ΄. Η συλλογή, που μεταφέρθηκε από τη Βουλγαρία στο Παρίσι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, περιλαμβάνει αντικείμενα από 17 Μουσεία της Βουλγαρίας.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, και οι υπουργοί Πολιτισμού της Βουλγαρίας και της Γαλλίας, Βεζντί Ρασίντοφ και Φλερ Πελερίν, αντίστοιχα, έδωσαν το «παρών» στα εγκαίνια.
Μεταξύ των ειδικών προσκεκλημένων ήταν η επικεφαλής της Unesco, Ιρίνα Μπόκοβα, και η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

«Είμαι περήφανος που το όνομα της Βουλγαρίας έλαμψε, για πρώτη φορά, στην πρόσοψη του Λούβρου» ανέφερε ο Βούλγαρος υπουργός Πολιτισμού, Βεζντί Ρασίντοφ, ο οποίος ανέφερε ότι την έκθεση επισκέφθηκαν τέσσερα εκατομμύρια άτομα.

Μηδενική αξιοποίηση της ιστορίας από την Ελληνική πλευρά

Από την Ελληνική πλευρά η ιστορία της Θράκης έχει αφεθεί στην τύχη της με την Περιφέρεια και το υπουργείο πολιτισμού να είναι απλοί θεατές σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Ειδικά από την Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης Θα περίμενε κανείς και με τις προσδοκίες που δημιουργεί στο τουριστικό κλάδο, να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την ανάδειξη όλης ιστορίας της Θράκης.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ένας λαός που εμφανίσθηκε στην περιοχή 5ο – 6ο μ.χ, να οικειοποιείται την ιστορία και να εμφανίζεται ως ο άμεσος απόγονος των Θρακών.

Αρχική

Προηγούμενο άρθροΔύο στα δύο για την Ελλάδα κόντρα στη Βουλγαρία, τρομερή ατμόσφαιρα στην Αλεξανδρούπολη (photos & video)
Επόμενο άρθροΒαμβακερός Αντώνης: 1 τόνος σάπιων μήλων και πορτοκαλιών πετάχθηκαν