Την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης του Δήμου Καβάλας όσον αφορά τα νέα διόδια στην Παράκαμψη. Σύμφωνα με πληροφορίες το κείμενο της αίτησης θα στηρίζεται στην μελέτη- έρευνα της επιστημονικής ομάδας του ΤΕΙ, συμπληρωμένο από τις απαραίτητες παλιότερες δικαστικές αποφάσεις (νομολογίες) επί άλλων μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Χθες ο κ. Σιμιτσής ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στη δήμαρχο την αίτηση ακύρωσης να υπογράψουν εκτός από την ίδια και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Το κακό πάντως είναι ότι το δικαστήριο θα ασχοληθεί με την αίτηση μετά από άγνωστο αλλά σίγουρα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι νομικοί με τους οποίους συνεργάζεται ο Δήμος Καβάλας, πληροφόρησαν τη διοίκηση ότι για την κατάθεση της αίτησης ακύρωσης ισχύει η παρέκταση των προθεσμιών. Υπάρχει δηλαδή δυνατότητα (προθεσμία) αυτή να κατατεθεί ως τον προσεχή Σεπτέμβρη. Παρόλα αυτά ο Δήμος Καβάλας για λόγους ουσίας, για λόγους τακτικής και εντυπώσεων θα καταθέσει την αίτηση του την ερχόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ ο Δήμος Αλεξανδρούπολης αποφάσισε (μέσω απόφασης του δημοτικού του συμβουλίου) να καταθέσει στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης για τα ευρισκόμενα σε φάση κατασκευής διόδια της Μέστης. Η αίτηση του στρέφεται κατά της ΚΥΑ του περασμένου Μάη, η οποία προβλέπει όλα τα νέα και επιπλέον διόδια στην Εγνατία οδό.

Συνδρομή της Περιφέρειας ΑΜΘ

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος ενημέρωσε για την επιστημονική έρευνα της επιτροπής του ΤΕΙ Καβάλας. Ο Χ. Μέτιος υποσχέθηκε παρέμβαση στη δικαιοσύνη ή στήριξη της αίτησης ακύρωσης του Δήμου Καβάλας. Οι νομικοί σύμβουλοι- συνέχισε ο κ. Μέτιος- θα διερευνήσουν και θα εισηγηθούν τις ενέργειες της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Προσφυγή στο ΣτΕ και από το Δήμο Αλεξανδρούπολης

Με απόφαση που έλαβε την προηγούμενη Δευτέρα, κατά πλειοψηφία, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλεξανδρούπολης, αυτός θα προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των διοδίων, που προετοιμάζονται να λειτουργήσουν στο σημείο Μέστη. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, η προσφυγή στο ΣτΕ του Δήμου Αλεξανδρούπολης, δεν έχει σχέση με το έργο των διοδίων της Μέστης, αλλά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, στο τέλος Μαΐου, που αναφέρεται γενικά στα καινούρια διόδια επί της Εγνατίας οδού.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης Βαγγέλη Λαμπάκη, οι προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας γίνονται υποχρεωτικά από κάθε Δήμο χωριστά, δεν μπορεί δηλαδή ν΄ ακολουθεί μία άλλη διαδικασία, όπου όλοι οι Δήμοι – μαζί, όσοι θίγονται από τα νέα διόδια, προσφεύγουν με μία προσφυγή στο ίδιο δικαστήριο.

Επειδή το θέμα των νέων διοδίων δημιουργεί γκρίνιες και κινητικότητα σε όλη τη Θράκη, ακριβώς επειδή προβλέπονται νέα διόδια στη Μέστη, τα οποία κατασκευάζονται, υπάρχει πρόταση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, που την προωθεί ο πρύτανής του Θανάσης Καραμπίνης, για εκπόνηση μελέτης από το Πανεπιστήμιο, προκειμένου να αποδειχθεί ότι είναι δυνατή η λειτουργία δορυφορικών διοδίων, που θα επιβάλλουν ακόμα δικαιότερες χρεώσεις στους χρήστες της Εγνατίας οδού.

www.proininews.gr

Προηγούμενο άρθροΞεκινούν τα Βήρεια 2017 – Δείτε το πρόγραμμα
Επόμενο άρθροΔημήτρης Αδαμίδης: “Ήμουν ο μοναδικός Διοικητής που συμπαραστάθηκε στους εργαζομένους για το θέμα των μετακινήσεων διοικητικών υπαλλήλων”