Το καλοκαίρι του 2015, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων κ. Κωνσταντίνου Μουτζούρη στα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και φυσικά και στα γραφεία των αντίστοιχων Οργανισμών Λιμένα, είχα γράψει άρθρο με τίτλο «Λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας, μια κυοφορούμενη αντιπαλότητα».
Αυτές τις μέρες, με αφορμή τη Συνέντευξη τύπου του Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης Α.Ε κ. Χρήστου Δούκα, προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, σχετικά με τη χρησιμοποίηση του λιμένα της Καβάλας και όχι – ή και – της Αλεξανδρούπολης για τα υλικά κατασκευής του ΤΑΡ, διαπιστώθηκε και πάλι μια αντιπαλότητα μεταξύ των δυο λιμανιών.
Καλή η συνεργασία της Αλεξανδρούπολης με τα λιμάνια της Αλεξανδρέττας και του Μπουργκάς αλλά πρώτα απ’ όλα ας συνεργαστούμε με τη γειτονική Καβάλα !!!
Σήμερα, το ζητούμενο και μάλιστα επειγόντως είναι η ανάπτυξη. Και τα δυο λιμάνια πρέπει να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης προς όφελος των περιοχών τους. Όμως, κάποιος πρέπει να βρεθεί και να τα συντονίσει. Κάποιος να μεριμνήσει για τη συνεργασία τους αφού δεν το κάνει το Αθηνοκεντρικό Κράτος.

Και να, γιατί δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κάνει το Αθηνοκεντρικό Κράτος.
Περίοδος 2013 – 2014

Χρειάστηκαν τρεις νομοθετικές ρυθμίσεις (Ν.4150/13, Ν.4254/14, Ν.4258/14), δυο Πράξεις Υπουργικού Συμβουλίου(12/14-4-2014 και 32/23-12-2014) και μια ΚΥΑ για να συσταθεί η ’’Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων’’ χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει εκδοθεί το σχετικό ΠΔ «Κανονισμός λειτουργίας και οργάνωσης των υπηρεσιών της Ρ.Α.Λ» για να μπορεί πραγματικά να λειτουργήσει…

Περίοδος 2015 – 2016

Η νέα Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, δεν ενδιαφέρθηκε για την ανάπτυξη των λιμανιών, αλλά μόνο για την αλλαγή προσώπων στους Οργανισμούς Λιμένα ΑΕ, όπως και έγινε. Ένας φαύλος κύκλος, ταφόπλακα της ανάπτυξης και στον τομέα των λιμανιών. Επίσης, η νέα Κυβέρνηση, έχει εξαγγείλει τη κατάργηση της ‘’Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων’’ και τη δημιουργία μιας άλλης Αρχής, της ‘’Δημόσιας Αρχής Λιμένων’’. Πότε ;

Θυμίζω ότι με τα άρθρα 38 και 39 του Ν. 4150/2013 «Ανασυγκρότηση Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου» (ΦΕΚ 102 Α/ 29-04-2013) προβλέφτηκε η δημιουργία Δικτύου λιμένων Β. Ελλάδος (εταιρείας holding) με ενσωμάτωση στον ΟΛΘ ΑΕ των τριών λιμένων ΑΕ, της Καβάλας Αλεξανδρούπολης και Βόλου, ώστε, κάτω από ένα έμπειρο Φορέα (ΟΛΘ), να σταματήσουν να είναι ανταγωνιστικά, να δημιουργήσουν οικονομίες κλίμακας, να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους και να ειδικευτούν σε συγκεκριμένους τομείς (πχ Καβάλα-Κρουαζιέρα, Αλεξανδρούπολη-ΣΕΜΠΟ κλπ). Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

Μήπως ήρθε η κατάλληλη ώρα, να συναντηθούν οι Φορείς και οι Τοπικοί Άρχοντες των δυο πόλεων για το καλό και των δυο λιμανιών ;

Αλεξανδρούπολη 19 Φεβρουαρίου 2016

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος ΛΣ (ε.α)

Προηγούμενο άρθροΑ. Ιωαννίδης: «Ευοίωνο το μέλλον του τουρισμού της Θράκης»
Επόμενο άρθρο«Συνεργασία λιμένων Αλεξανδρούπολης – Μπουργκάς»