Στην προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τις νησίδες στον Έβρο, στις νέες μεθόδους που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, στον… περίεργο ρόλο κάποιων ΜΚΟ, αλλά και στην υπόθεση των 38 μεταναστών που προκάλεσε έντονη πολιτική αντιπαράθεση αναφέρθηκε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, στη συνέντευξή του στην εκπομπή «SamTimes» της WebTv του GRTimes.gr και τη δημοσιογράφο Μαρία Σαμολαδά.

Ο κ. Μηταράκης εξήγησε τι συνέβη το καλοκαίρι στην επίμαχη νησίδα, ενώ απάντησε και σε όσους έσπευσαν να καταγγείλουν την κυβέρνηση για τον θάνατο ενός παιδιού. Παράλληλα, δεν έκρυψε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να επιχειρήσει η Τουρκία μια επανάληψη των γεγονότων του Μαρτίου του 2020. Ωστόσο διαβεβαίωσε πως «η προστασία των συνόρων παραμένει στο μέγιστο δυνατό επίπεδο», ενώ υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει πετύχει τους στόχους που είχε θέσει όσον αφορά στις μεταναστευτικές ροές και την αποσυμφόρηση των νησιών και άλλων περιοχών που είχαν σηκώσει τα προηγούμενα χρόνια το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού προβλήματος.

Δίνοντας στοιχεία για τις αφίξεις ο υπουργός τόνισε πως το 2021 περιορίστηκαν σε 8.500 έναντι 72.000 το 2019 και 1 εκατ. το 2015. Πρόσθεσε δε πως έχουν κλείσει 87 δομές σε όλη τη χώρα, ενώ φέτος θα κλείσει και η δομή του Ελαιώνα, στην Αθήνα. Έτσι οι δομές από 121 που ήταν στην κορύφωση της κρίσης θα μειωθούν σε 33 έως το τέλος του έτους.

Οι χαμηλότερες ροές

«Το 2021 είχαμε τις χαμηλότερες μεταναστευτικές ροές της τελευταίας δεκαετίας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης ο οποίος εκτιμά πως και φέτος -παρά την αυξανόμενη πίεση- η χώρα θα έχει τις δεύτερες χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι «η προστασία των συνόρων εξακολουθεί να βρίσκεται στο μέγιστο δυνατό επίπεδο» σε συνέχεια των μέτρων που είχαν αποφασιστεί στο ΚΥΣΕΑ της 1ης Μαρτίου 2020.

«Ό,τι έχουμε πει το έχουμε κάνει», είπε ο κ. Μηταράκης τονίζοντας πως η κυβέρνηση έχει δικαιωθεί στην πολιτική που ακολούθησε στο μεταναστευτικό και ειδικότερα στο ζήτημα των κλειστών ελεγχόμενων δομών για τις οποίες είχε δεχτεί επικρίσεις και αντιδράσεις.

Το νέο modus operandi των λαθροδιακινητών

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου περιέγραψε το νέο modus operandi των λαθροδιακινητών οι οποίοι βλέπουν πως πλέον δεν είναι εύκολο να περάσουν επί ελληνικού εδάφους.

Έτσι «έχουν εφεύρει δυο εναλλακτικές διαδρομές». Η πρώτη αφορά στη χρήση μεγάλων ιστιοπλοϊκών που ξεκινούν από τα τουρκικά λιμάνια με προορισμό την Ιταλία και οποία ενίοτε βυθίζονται στις ελληνικές θάλασσες.

Η εργαλειοποίηση των νησίδων

Η δεύτερη… στρατηγική των λαθροδιακινητών αφορά στη χρήση των νησίδων επειδή ο φράχτης δεν μπορεί να παραβιαστεί. Ο κ. Μηταράκης εξήγησε πώς ξεκινά το… γκρουπ από την Τουρκία, πώς οδηγούνται οι μετανάστες σε μια νησίδα.

Επίσης ανέφερε πώς συνεργάζονται με τα κυκλώματα κάποιες ΜΚΟ οι οποίες μάλιστα έχουν έτοιμες τις λίστες με τα ονόματα, τις εθνικότητες και τις ηλικίες των ανθρώπων για λογαριασμό των οποίων απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο προκειμένου να πάρουν μια προσωρινή διαταγή και να πιέσουν τις ελληνικές αρχές να βγουν έξω από τον φράχτη για να παραλάβουν τους μετανάστες.

Η υπόθεση των «38» και η… ταφή σε νησίδα

Ο κ. Μηταράκης επισήμανε ακόμη για ποιους λόγους είναι αβάσιμα τα επιχειρήματα των ΜΚΟ περί κινδύνου αποκλεισμού ή προβλημάτων υγείας στην περίπτωση των 38 μεταναστών οι οποίοι φαίνεται πως οδηγήθηκαν σε τρία διαφορετικά σημεία της μεθορίου από τις 20 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου όταν τελικά βρέθηκαν στην ελληνική όχθη.

Και ποια είναι, τελικά, η αλήθεια σχετικά με την αναφορά για θάνατο ενός παιδιού; «Δεν υφίσταται στα χαρτιά ή στις φωτογραφίες πέμπτο παιδί που αγνοείται», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός προσθέτοντας πως οι γονείς δεν θέλησαν να προχωρήσει το ελληνικό αίτημα για εκταφή του παιδιού «αν υπήρχε» και επέλεξαν να το αφήσουν… θαμμένο στη νησίδα παρά να ταφεί στην Ελλάδα.

Επιπόλαιη και επικίνδυνη….

Η υπόθεση είναι υπό δικαστική διερεύνηση, ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξεκαθάρισε πως οι ελληνικές αρχές δεν είχαν δικαίωμα να παρέμβουν όσο οι μετανάστες βρίσκονταν σε νησίδα εκτός ελληνικού εδάφους. Η άποψη όσων υποστηρίζουν το αντίθετο «είναι όχι απλώς επιπόλαιη, αλλά και επικίνδυνη».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, «πρέπει να προσέξουμε και να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να εργαλειοποιήσει τις νησίδες» καθώς βλέπει πως δεν μπορεί να παρακάμψει τη νόμιμη φύλαξη των ελληνικών συνόρων από τις εθνικές αρχές και τη Frontex.

Το ΚΥΤ Φυλακίου

«Δεν θα αποτελέσουμε την πύλη εισόδου προς την ΕΕ για τα κυκλώματα των διακινητών», είπε ο κ. Μηταράκης και εξήγησε για ποιον λόγο είναι αναγκαία η επέκταση των εγκαταστάσεων στο ΚΥΤ Φυλακίου στον Έβρο όχι για μόνιμη παραμονή, αλλά για την καταγραφή των μεταναστών και για τη μεταφορά τους στη συνέχεια με ασφάλεια σε υφιστάμενες δομές σε όλη τη χώρα.

Να είμαστε σε εγρήγορση

Πάντως, ο ίδιος εκτιμά πως το μεταναστευτικό δεν θα σταματήσει να αποτελεί πρόβλημα τα επόμενα χρόνια και η επίλυσή του «απαιτεί παγκόσμια συνεργασία». Στην παρούσα φάση, πάντως, «πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να το διαχειριστούμε με τις ελάχιστες αρνητικές επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες».

Το θέμα απασχολεί και την ΕΕ όπου καταγράφεται «μεγάλη ιδεολογική διαφοροποίηση μεταξύ της κεντροδεξιάς -που πιστεύει πως η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της- και της ευρωπαϊκής αριστεράς που συνεχίζει να ζει στη λογική των ανοιχτών συνόρων».

Βγαίνουν τα έργα από τα συρτάρια στη Χίο

Ο κ. Μηταράκης ρωτήθηκε και για τη γενέτειρά του, τη Χίο που βίωσε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις την περίοδο 2015-19, καθώς το 2015 «ο αριθμός των μεταναστών ήταν υπερδιπλάσιος των μόνιμων κατοίκων».

Μίλησε ακόμη για τα έργα υποδομής που ήταν κολλημένα επί σειρά ετών στα «συρτάρια» αλλά η κυβέρνηση της ΝΔ τα προχώρησε, ενώ κάποια ήδη ολοκληρώθηκαν.

Η πιο δύσκολη στιγμή και ο μεγάλος πολιτικός…

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αποκάλυψε ακόμη ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή για τον ίδιο στη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο αλλά και ποιος μεγάλος πολιτικός γεννήθηκε στο σπίτι του παππού του!

ΠΗΓΗ www.grtimes.gr

Προηγούμενο άρθροΦΕΡΕΣ: Με λαμπρότητα η Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού – Χειροτονία πρεσβυτέρου π. Γερβασίου Καζάκου
Επόμενο άρθροΕΒΡΟΣ: Συναγερμός στις Αρχές για καραβάνι με χιλιάδες μετανάστες