Το ΠΑΚΟΕ πιστό στους αγώνες που κάνει για το περιβάλλον εδώ και 44 χρόνια, φέρνει στη δημοσιότητά, αλλά και στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές την οικολογική καταστροφή που λαμβάνει χώρα –ΣΗΜΕΡΑ- στην Λίμνη Κερκίνη και τις γύρω περιοχές εξαιτίας του αλαλούμ των υπηρεσιών για την «προστασία του περιβάλλοντος».

Όλα ξεκίνησαν από την καταγγελία που μας έκανε η δημότης του Δήμου Σιντικής κυρία Βασιλική Μιχαηλίδου, η οποία μας απέστειλε και τις συνημμένες φωτογραφίες. Σχεδόν σε όλη την ακτογραμμή της Λίμνης υπάρχουν εκατοντάδες  νεκρά ψάρια μαζί με την βρώμα και δυσωδία που εκπέμπεται από την αποσύνθεσή τους. Επίσης στις γύρω περιοχές υπάρχει το τραγικό φαινόμενο να καίγονται πελαργοί στα σύρματα των καλωδίων του ρεύματος, εξαιτίας της αναλγησίας του ΔΕΔΗΕΕ.

Αρχικά επικοινωνήσαμε με το Δήμο Σιντικής, όπου ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Στέφανος Τσαβέας δήλωσε άγνοια και για τα δύο θέματα, τονίζοντας μας ότι δεν ανήκει μόνο στο Δήμο Σιντικής η λίμνη, αλλά και στο δήμο Ηρακλείας. Μας συνέστησε να καλέσουμε τον συντονιστή του φορέα διαχείρισης της λίμνης, κ. Θεόδωρο Ναζιρίδη, ο οποίος μας είπε ότι το φαινόμενο των νεκρών ψαριών εμφανίστηκε πριν από ένα μήνα, αφορά μόνο τα γριβάδια και μας τόνισε ότι από μετρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, τα νερά δεν είναι μολυσμένα. Είπε ακόμα ότι έχουν ληφθεί δείγματα και έχουν αποσταλεί δια μέσου της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών σε κτηνιατρικά εργαστήρια και υπάρχει αναμονή για τα αποτελέσματα, που θα δείξουν ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό το φαινόμενο. Ο ίδιος εικάζει ότι μπορεί να είναι η ανοιξιάτικη ίωση των γριβαδιών, που έχει συμβεί σε άλλες λίμνες της χώρας, αλλά ποτέ ξανά στην Κερκίνη. Όμως, το πιο σημαντικό είναι ότι μας τόνισε κατηγορηματικά ότι ο δικός του ρόλος είναι επικουρικός για την προστασία της λίμνης.

Να επέμβει ο εισαγγελέας

Και εδώ έρχεται η καταγγελία του ΠΑΚΟΕ. Ποιος είναι ο υπεύθυνος; Ο κ. Ναζιρίδης μας είπε ότι η λίμνη υπάγεται στον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου εποπτευόμενο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος), ο οποίος έχει παράρτημα στην Κερκίνη. Μιλήσαμε με την υπάλληλο του, κυρία Δημάκη Αγγελική, η οποία μας παρέπεμψε στα κεντρικά.

Εκεί δεν μας απάντησε κανείς. Καλέσαμε και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Στην αρμόδια κεντρική υπηρεσία περιβάλλοντος δεν απάντησε κανείς, όπως επίσης και στην αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας των Σερρών. Μιλήσαμε με το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας, κυρία Παπαχρήστου, η οποία μας συνέστησε να δοκιμάσουμε να επικοινωνήσουμε πάλι με τις διευθύνσεις περιβάλλοντος.

Το ΠΑΚΟΕ στέλνει όλα αυτό το απίθανο αλαλούμ στον εισαγγελέα και δημοσίως ερωτά:

-Ποιος είναι υπεύθυνος για τη λίμνη Κερκίνη;

-Ποια είναι τα πρωτόκολλα διαχείρισης μίας περιβαλλοντικής καταστροφής όπως αυτή που συμβαίνει στην λίμνη Κερκίνη;

-Γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην λήψη δειγμάτων και την ανάλυσή τους για να διαπιστωθεί ένα πρόβλημα, που χρήζει κατεπείγουσας λύσης;

Ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κ. Παναγιώτης Χριστοδουλάκης για όλα αυτά δήλωσε:

Η τραγική αυτή κατάσταση μου θυμίζει στο ξεκίνημα του ΠΑΚΟΕ το 1979, όταν μετά από καταγγελία κατοίκων στην Καλλονή της Λέσβου για τις υπέροχες σαρδέλες της, οι οποίες ξεβράζονταν κατά χιλιάδες ψόφιες στις ακτές της, οι αρμόδιοι έλεγαν στους κατοίκους ότι πέθαναν εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου.

Δυστυχώς μετά από 45 χρόνια η σάπια ίδια κρατική μηχανή ισχυρίζεται τα ίδια και δεν έχει καταλάβει ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον πλανήτη. Και επίσης δεν έχει καταλάβει ότι είμαστε έποικοί του και όχι συνειδητοποιημένοι κάτοικοι.

Πρέπει οι εξουσιαστές μας να καταλάβουν ότι η κλιματική αλλαγή δυστυχώς γι’ αυτούς έχει πλέον ονοματεπώνυμο.

Είναι αδύνατο να διανοηθώ μετά από 44 χρόνια αγώνες στο ΠΑΚΟΕ για καλύτερη ποιότητα ζωής, το μόνο που έχει μείνει στην Κερκίνη είναι ένα φυλλάδιο που διανέμεται στους μαθητές των σχολείων, το ίδιο εδώ και 10 χρόνια και όχι η φροντίδα για το μέλλον αυτών των παιδιών.

Ελπίζουμε να βρεθεί ένας εισαγγελέας στην περιοχή που θα βάλει μία τάξη στο χάλι αυτό της αδιαφορίας των δήμων, της περιφέρειας και των επισήμων δήθεν οργάνων του κράτους.

Σε ότι αφορά το τραγικό θέμα των πελαργών, η κα Μιχαηλίδου μας είπε ότι επικοινώνησε με το ΔΕΔΗΕΕ και της είπαν ότι πρέπει να κάνει ένα αίτημα στο ΚΕΠ της περιοχής της. Το αίτημα θα αφορά την τοποθέτηση κελύφους προστασίας στα σύρματα για τους πελαργούς και θα αποσταλεί στον ΔΕΔΗΕΕ. Χρονοδιάγραμμα για όλα αυτά δεν υπάρχει και καθημερινά ξεκληρίζεται ο πληθυσμός των πελαργών στην περιοχή εκεί.

Η παρούσα καταγγελία – αναφορά του ΠΑΚΟΕ θα αποσταλεί στην αρμόδια εισαγγελία και θα κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στον ΟΦΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, στους Δήμους Ηρακλείας και Σιντικής, καθώς επίσης και σε όλα τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας.

Από τη γραμματεία του ΠΑΚΟΕ

Προηγούμενο άρθροΜιλήστε απεριόριστα με τις μοναδικές προσφορές της Alpha και της NOVA
Επόμενο άρθροΝίκος Γκότσης: “Μετά από 4 χρόνια ο Δήμος πραγματοποίησε σύσκεψη για τα αναχώματα του Δέλτα, χωρίς τους αρμόδιους – Τραγική η κατάσταση στο τουριστικό περίπτερο”