Την Κυριακή 14 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Θρακικών Μελετών του Δήμου Διδυμοτείχου, από τον Ιστορικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Διδυμοτείχου «Καστροπολίτες – Γνώση και Δράση», βραδιά ιστορίας και βιβλιοπαρουσίασης με θέμα : «Οι 300 Εβρίτες στη Μάχη της Κρήτης», όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο του αειμνήστου συντοπίτη μας Χρήστου Ρουσσόπουλου ¨Η Μάχη της Κρήτης¨. Το βιβλίο αποτελεί το προσωπικό ημερολόγιο του συγγραφέα, ο οποίος μαζί με άλλους 300 Εβρίτες έλαβε μέρος στη Μάχη της Κρήτης.

Στην αρχή της βραδιάς, τονίστηκε από τον συντονιστή της εκδήλωσης, η αναγκαιότητα της αυτονόμησης και ενίσχυσης του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Η αναφορά αυτή έγινε στα πλαίσια αποφάσεως της 7μελούς Συντονιστικής Γραμματείας του Συλλόγου μας και θα ισχύει για όλες τις μελλοντικές εκδηλώσεις μας.

Κατόπιν μέλος του Συλλόγου, μας παρουσίασε ένα συνοπτικό χρονοδιάγραμμα των ιστορικών γεγονότων από την 28 Οκτωβρίου 1940 μέχρι το Μάιο του 1941 που ξεκίνησε η μάχη της Κρήτης. Ακολούθως το λόγο έλαβε η κυρία Μαίρη Τζιβελέκη, της οποίας ο παππούς Θεοφάνης Δημοσχάκης σκοτώθηκε στη μάχη της Κρήτης. Η κυρία Τζιβελέκη μας παρουσίασε την έρευνά της, που επικεντρώνεται σε στοιχεία που συνέλεξε τα τελευταία χρόνια από τους επιζήσαντες Εβρίτες μαχητές που έλαβαν μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις στη μεγαλόνησο το 1941. Επίσης μας παρουσίασε ελληνική και ξένη βιβλιογραφία όπου καταγράφεται η συμμετοχή των 300 Εβριτών στη Μάχη της Κρήτης. Ειδικότερα αναφέρθηκε στις βρετανικές εκδόσεις “Helion and Company” και στο βιβλίο : The Battle for Heraklion. Crete 1941 όπου συμπεριλαμβάνεται στη βιβλιογραφία του, το βιβλίο του Χρήστου Ρουσσόπουλου.

Στη συνέχεια μέλος του Συλλόγου μας ανέγνωσε το βιογραφικό του Χρήστου Ρουσσόπουλου και κατόπιν έλαβε το λόγο η κόρη του συγγραφέα κυρία Ελένη Θεοδωρακοπούλου, η οποία μας μίλησε για τον πατέρα της και το πλούσιο συγγραφικό και καλλιτεχνικό του έργο, παρουσιάζοντας παράλληλα και το βιβλίο.

Για να αφουγκραστούν οι παριστάμενοι τη γραφίδα, το καλλιτεχνικό πνεύμα και τη βιωματική παράθεση των γεγονότων, όπως τα διέσωσε ο συγγραφέας, μέλη του Συλλόγου μας ανέγνωσαν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο.

Την εκδήλωση έκλεισε με πολύ ωραίο τρόπο, το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Διδυμοτείχου ¨Το Κάστρο¨. Τα παιδιά με περίσσεια χάρη και λεβεντιά, χόρεψαν Κρητικούς και Θρακιώτικους χορούς, ενθουσιάζοντας το κοινό της εκδήλωσης. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια !!!

Ευχαριστούμε πολύ τις δύο κυρίες : Ελένη Θεοδωρακοπούλου και Μαίρη Τζιβελέκη, που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά μας και μας έκαναν την τιμή να παρευρεθούν στο Διδυμότειχο και να μιλήσουν για την άγνωστη αυτή πτυχή της ιστορίας μας. Επίσης ευχαριστούμε όλους όσους έκαναν το κόπο να προσέλθουν και να στηρίξουν την εκδήλωση μας, έτσι μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας που αφορά την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας.

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

 

Προηγούμενο άρθροΞεκινούν οι εγγραφές στους παιδικούς σταθμούς – Δείτε τα δικαιολογητικά που χρειάζονται
Επόμενο άρθροH ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡ. ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΕΒΡΟΥ «Η ΕΝΟΤΗΤΑ» Καλεί στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στις 17 Μαΐου