Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση για την ενημέρωση των πολιτών στην Αλεξανδρούπολη για τον LNG. Στην συνάντηση ήτανε εισηγητής ο Νίκος Λυγερός που φυσικά ανέλυσε την σημαντικότητα της γεωστρατηγικής σημασία του αγωγού που φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί την εγκυρότητα της.

Βέβαια σε κάθε συμφωνία το κράτος και η τοπική κοινωνία βάζουν και όρους που ονομάζονται και ανταποδοτικά οφέλη, που θα αφήσουν κέρδη και την τοπική κοινωνία. Δυστυχώς εδώ και 25 χρόνια ενώ είδη περνά ο αγωγός φυσικού αερίου και ετοιμάζεται εκτός από τον LNG και ο ΤΑΠ ….καμία πόλη της Θράκης δεν έχει φυσικό αέριο. Αυτό όμως δεν μέτρα ίσως για τους τοπικούς παράγοντες …αλλά εναλλακτικές μορφές ενέργειας φέρνουν και επενδύσεις αφού εκεί είναι και το μυστικό του κόστους παραγωγής.

Χθες λοιπόν εκτός των άλλων ειπώθηκαν μερικά πράγματα που εδώ και πολλούς μήνες λέγονται από την μεριά του Δήμου. Το υβριδικό σύστημα ..δηλαδή το σύστημα που θα αεριοποιεί το LNG, και από τους -168ο C, φέρνει στην θερμοκρασία περιβάλλοντος παίρνεται από την θάλασσα και κατόπιν υπερχλωριώσεως για να σκοτωθούν οι μικροοργανισμοί, ξαναδιοχετεύεται στην θάλασσα. Επίσης δημιουργείται μια περιμετρική ακτίνα από την πλατφόρμα με -7ο C μέση διαφοροποίηση της θερμοκρασίας του νερού.

Κυρίως το χλώριο, είναι ένας παράγοντας που βοηθά μεν στην απολύμανση και την αποφυγή δυσλειτουργιών στο σύστημα αλλά η απελευθέρωση του στο περιβάλλον σε τέτοιες ποσότητες φέρνει αρνητικές επιπτώσεις στην χλωρίδα και πανίδα πέριξ του αγωγού.

Το χλώριο χρησιμοποιείται και στο πόσιμο νερό για την απολυμαντική του ιδιότητα και μάλιστα πρέπει να υπάρχει στο δίκτυο ύδρευσης, μέχρι και στα τελευταία του σημεία. Τα όρια στο πόσιμο νερό είναι 0,2-0,5 mg/l, ενώ για τις πισίνες κολύμβησης 0,7 mg/l και φυσικά απαγορεύεται η πόση. Στις καταστάσεις που υπάρχει κάποιο πρόβλημα μόλυνσης του δικτύου, γίνεται υπερχλωρίωση του νερού και τα χρησιμοποιούνται περί τα 2-3mg/l όπως ορίζουν και οι οδηγίες ISO και φυσικά με ανακοίνωση απαγορεύεται η πόση.

Τα παραπροϊόντα της χλωρίωσης όταν ιδίως υπάρχουν και οργανικά φορτία, πολύ σύνηθες για την θάλασσα, είναι πολύ ποιο επικίνδυνα αφού τα παραπροιόντα της χλωρίωσης προκαλούν περισσότερες βλάβες και είναι τοξικότατα για τους οργανισμούς.

Τα παραπροϊόντα της χλωρίωσης όταν χρησιμοποιείται υποχλωριωδες νάτριο (NaOCl) σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι:

τα Τριαλομεθάνια (ΤΗΜ), όπως το χλωροφόρμιο, βρωμοχλωρομεθάνιο και το βρωμοφόρμιο.

Τα χλωριωμένα οξικά οξέα , δίχλωρο και τριχλωρικό οξύ

Τα Αλογόνα και τα ακετονυτρύλια

Άλλες ενώσεις όπως η χλωροφαινόλη, χλωριωμένες κετόνες και αλδεΰδες και η χλωριωμένη φουρανόνη.

Όταν χρησημοποιέιται αέριο χλώριο:

Χλωριώδες και χλωρικο οξύ, που προκαλούν μεθαιμογλοβιανιαμία και το χλωριώδες οξύ που προκαλεί αιμολυτική αναιμία. Η συγκέντρωση δε στο νερό του αερίου χλωρίου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 0,2 mg/l.

Πολλά από αυτά τα στοιχεία είναι τοξικά και πολλά καρκινογόνα.

Και φυσικά όταν αυτά απαγορεύονται ή έχουν συσωρευτικές τάσεις στους οργανισμούς, καταλαβαίνουμε την επικινδυνότατα στους θαλάσσιους οργανισμούς όταν χρησιμοποιούνται τα 5mg/l. Και φυσικά ποτέ δεν θα γίνει ενυδρείο κάτω από την πλατφόρμα …αλλά απλά ένα νεκροταφείο θαλάσσιας χλωροζωοπανίδας .

Βέβαια κανείς δεν αμφισβητεί την αναγκαιότητα του έργου για την ενεργειακή αναβάθμιση της περιοχής και την καλυτέρευση της ελκυστικότητας επενδύσεων λόγω εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ

Το κλειστό σε κύκλωμα σύστημα είναι ακριβώς η αποφυγή των παρενεργειών στο περιβάλλον. Βέβαια είναι ποιο κοστοβόρο γιατί θα χρειάζεται ζέσταμα το νερό για την επαναχρησιμοποίηση του. Το πρόβλημα και εδώ μπορεί εύκολα να λυθεί με ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει ζεστό νερό θα φτάνει σε περιοχές μέσω τηλεθέρμανσης ή σε θερμοκήπια και φτάνοντας από τον ατμό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος ..θα επανέρχεται στο σύστημα για την αεριοποίηση του LNG, χωρίς επιπτώσεις ούτε στο περιβάλλον, αλλά ούτε στον υδροφόρο ορίζοντα, αφού αποφεύγεται η υπεράντληση λόγω της επαναχρησιμοποίησης του νερού.

Το κόστος μηδενικό καθότι η πώληση τηλεθέρμανσης και ηλεκτρικού ρεύματος βάζει μάλλον το ταμείο σε πολύ θετικό ισολογισμό.

Όσο αναφορά την ρύπανση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αυτό είναι μηδαμινό. Τα αέρια τους θερμοκηπίου υπεύθυνα για την υπερθέρμανση του πλανήτη είναι το διοξείδιο του άνθρακα, οι υδρατμοί του νερού και το μεθάνιο.

Το νερό δεν θα φεύγει στην ατμόσφαιρα αφού θα επανχρησιμοποιείται. Το μεθάνιο θα καίγεται και φυσικά το παραγόμενο αέριο είναι το διοξείδιο του άνθρακα. Γνωρίζοντας ότι το φυσικό αέριο αφήνει τους λιγότερους ρύπους από κάθε άλλο καύσιμο, η ποσότητα είναι αμελητέα αν βέβαια κλείσουν και κάποιες καμινάδες παραγωγής που καίνε λιγνίτη.

Εδώ είχαμε την συμφωνία ακριβώς του κυρίου Λυγερού σε αυτή την πρόταση μου, που παρά τις αντιδράσεις του Δημάρχου, έγιναν δεκτές.

Βέβαια υπήρχαν πολλοί που διατύπωναν το ερώτημα. Αν καθυστερήσουμε μπορει να φύγει η επένδυση. Βέβαια αν γίνεσαι επαίτης …ποτέ δεν θα έχεις αποτέλεσμα. Σε ένα σύγχρονο κράτος και πολιτισμένο βάζεις τους όρους και προχωράς. Δεν τυχοδιωκτείς. Και φυσικά βλέπεις τις συνθήκες.

Οι συνθήκες πάντα προβλέπουν αντισταθμιστικά. Πώληση αερίου για τους δημότες σε χαμηλότερη τιμή, κατασκευή δικτύου στην πόλη και βιομηχανική περιοχή, ίσως και ανταποδοτικό τέλος επί των κερδών.

Προηγούμενο άρθρο101η επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων: Ομιλία της Ευρωβουλευτού της Κύπρου Ελένη Θεοχάρους στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΠρόταση στο ΕΣΠΑ στα χνάρια της αρχαίας Εγνατίας Οδού