Γράφει ο Δήμος Βερύκιος – www.ieidiseis.gr

«Διπλωματική σφήνα» στο πρόσφατο φλερτ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Τουρκία, καθώς και στην προσπάθεια του Κατάρ για αποκατάσταση των σχέσεων της Άγκυρας με το σύνολο των χωρών του Αραβικού Κόλπου. Η συνάντηση με το Νίκο Δένδια και το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η αυριανή συνάντηση στην Αλεξανδρούπολη των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας εκτός από το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον μπορεί να έχει, αποτελεί και μια πρώτης τάξεως “διπλωματική σφήνα” στο πρόσφατο φλερτ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με την Τουρκία καθώς και στην προσπάθεια του Κατάρ για αποκατάσταση των σχέσεων της Άγκυρας με το σύνολο των χωρών του Αραβικού Κόλπου.

Η επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Σαουδικής Αραβίας στην Αλεξανδρούπολη γίνεται σε μια στιγμή που το Κατάρ φέρεται να προσπαθεί να κανονίσει συνάντηση μεταξύ του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Τουρκίας, σηματοδοτώντας μια πιθανή προσέγγιση των δυο χωρών.

Η σχέση της Τουρκίας με την Σαουδική Αραβία έχει περάσει από ”σαράντα δυο κύματα” την τελευταία τριαντακονταετία.

Εκεί, στα μέσα της δεκαετίας του 80, η Τουρκία ήθελε να απομακρυνθεί ιδεολογικά από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο και ήταν περισσότερο επικεντρωμένη στην ανάπτυξη σχέσεων με τη Δύση. Αυτό άλλαξε την αυγή του 21ου αιώνα με την άνοδο στην εξουσία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγιπ Ερντογάν το οποίο θεώρησε τον αραβικό και ισλαμικό κόσμο ότι έδινε στην Τουρκία το ιστορικό της βάθος και προσπάθησε να συνεργαστεί με τις αραβικές χώρες.

Η νέα κοσμοθεωρία Ερντογάν στα μέσα της δεκαετίας του 2000 οδήγησε τις χώρες του Αραβικού Κόλπου σε μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία, την οποία έβλεπαν ως αντίβαρο στο Ιράν. Ωστόσο, την αυγή της επόμενης δεκαετίας, με τις αραβικές εξεγέρσεις το 2011, οι σχέσεις της Τουρκίας με τα κράτη του Κόλπου άρχισαν να επιδεινώνονται εξ αιτίας της τουρκικής υποστήριξης προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Σαουδική Αραβία κατέρρευσαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, το μποϊκοτάζ του Κατάρ στο οποίο η Άγκυρα τάχθηκε στο πλευρό της Ντόχα ενάντια στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο αλλά και μετά την διπλωματική εμπλοκή που δημιουργήθηκε με αφορμή την δολοφονία Κασόγκι.

Σήμερα το Κατάρ πρωτοστατεί για την αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα υπόλοιπα κράτη του Κόλπου.

Ειδικότερα για την Αλεξανδρούπολη είναι γνωστή η λυσσαλέα αντίδραση της Τουρκίας για την δημιουργία αμερικανικής Βάσης αλλά και παρακαμπτήριας οδού που θα συνδέει οδικώς και σιδηροδρομικώς και ενεργειακά με αγωγό την Φιλιππούπολη με την Αλεξανδρούπολη και την Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο.

Είναι σαφές ότι το ενδιαφέρον για την Θράκη της Σαουδικής Αραβίας που αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου, ενισχύει το αίσθημα ασφαλείας της περιοχής.
Η επίσκεψη του πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ στην Θράκη γίνεται σε μια στιγμή όπου το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, έχει αποκτήσει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο τόσο από πολιτικής-στρατιωτικής αλλά και ενεργειακής άποψης, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του λιμανιού σε επιχειρηματικό fund.

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών είχαν συναντηθεί πριν δύο μήνες ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας παρουσία του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), Nayef Falah M. Al-Hajraf όπου συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και χωρών του Κόλπου. Η συνάντηση αυτή είχε γίνει στο πλαίσιο εφαρμογής του Μνημονίου Συναντίληψης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που υπογράφτηκε τον περασμένο Απρίλιο.

Στις αρχές του 2021 ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν είχε επισκεφτεί την Αθήνα και είχε γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης ο πρίγκιπας Φαϊσάλ παρευρέθηκε σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου , των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν κατά τη διάρκεια του Φόρουμ Φιλίας στην Αθήνα.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στην πρώτη γραμμή των ελληνικών συνόρων με την Τουρκία έχει και άλλον έναν συμβολισμό σεβασμού προς τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς υπάρχει ενεργή στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία με πυροβολαρχία αντιεροπορικού συστήματος Patriot για την προστασία κρίσιμων εγκαταστάσεων της χώρας από τα Drone των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στη Β΄ φάση όπου έχουν προκριθεί τα εξής σχήματα:

1) QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT,

2) Κοινοπραξία CAMERON S.A. – GOLDAIR CARGO A.E. – BOLLORE AFRICA LOGISTICS.

3) Κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP – EUROPORTS – EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

4) ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Α.Ε.

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Αραμπατζής: “Παραμονή Πρωτοχρονιάς, όταν ο κόσμος έλεγε τα κάλαντα… Η οικονομική επιτροπή λάμβανε σημαντικές αποφάσεις…”
Επόμενο άρθροΗλίας Δαστερίδης: “Θα γίνει ειδική τσιμεντόστρωση όλων των ημιυπόγειων κάδων”